Noua lege a pensiilor a promis rezolvarea inechităților cu care s-au confruntat pensionarii de-a lungul timpului. Având în vedere că aproape 5.000.000 de pensii au fost recalculare și reevaluate, există și situații în care pensionarii au primit mai mulți bani la pensie.
Citește și: Pensiile speciale tăiate cu 6.000 lei. Se pun ultimele detalii în Senat. Crește vârsta de pensionare
Acestea au fost cuantificate ca fiind debite pe care pensionarii ar fi trebuit să le dea înapoi statului. Situația a fost constatată la finalul anului 2024.
Atunci Guvernul a decis că banii în plus dați la pensie în urma unor calcule greșite făcute de Casele de Pensii să nu mai fie luați de la pensionari.
Astfel, dacă un pensionar a primit bani mai mulți la pensie, dar nu din vina lui, acel pensionar urma să nu mai dea banii înapoi.
Doar că un detaliu face ca legea să nu se aplice și pentru cei care s-au pensionat înainte de decembrie 2024.
Unii pensionari rămân cu bani mai puțini la pensie. Când s-au pensionat? Ministerul Muncii confirmă
Legea prin care pensionarii sunt scutiți de la plata debitelor la pensie este mai jos:
Citeşte şi: Care pensionari trebuie să restituie bani din pensie? Ministerul Muncii a dat ordinul
„În conformitate cu prevederile art. 1 din lege şi ale art. III din Legea nr. 285/2024 pentru modificarea Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii şi pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială sunt scutite de la plată sumele rămase de recuperat, înscrise în evidenţa debitorilor la data de 1 decembrie 2024, din debitele constituite anterior acestei date...
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Sunt scutite, de asemenea, de la plată, conform legii, debitele constatate ulterior datei de 1 decembrie 2024 în sarcina beneficiarilor sistemului public de pensii.", se arată în lege.
Inechități la pensie
Federațiile sindicale trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că doar pensionarii care au debite după decembrie 2024 sunt scutiți de la plată.
Cine a primit bani în plus la pensie înainte de decembrie 2024 va trebui să dea, totuși, banii înapoi. Chiar și dacă banii au fost dați ca urmare a unor calcule greșite făcute de Casa de Pensii.
„Prin publicarea acestui ordin în Monitorul Oficial, se asigură cadrul tehnic și procedural pentru punerea în aplicare a Legii nr. 285/2024 pentru modificarea Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii și pentru stabilirea unor măsuri de protectie sociala.
Citește și: Dezastru la Casa de Pensii: softul tot nu merge. Pensionarii plimbați pe la ghișee pierd bani
Citește și: Cum recupezi banii la pensie dacă ai pierdut adeverințele de venit? „Primesc cu 500 lei mai puțin”
Concret, casele teritoriale de pensii vor avea posibilitatea legală de a proceda la punerea în aplicarea a Legii nr. 285/2024, în sensul emiterii deciziilor de scutire de la plată a debitelor provenite din pensii și indemnizații sociale sau pentru însoțitor, constituite până la data de 1 decembrie 2024 și rămase de recuperat sau care urmează a fi constituite după această dată în sarcina beneficiarilor sistemului public de pensii, cu condiția ca aceștia să nu fi fost în culpă”, au transmis reprezentanții sindicaliști.
Rămâne în coadă de pește situația pensionarilor care au avut debite înregistrate înainte de data de 1 decembrie 2024 deoarece o mare parte dintre ei au dat deja banii înapoi statului.
Sumele restante la pensie pot fi recuperate doar în instanță
Singura șansă pe care o au pensionarii este să evalueze toate documentele pe care le au și să se prezinte cu ele în fața instanței pentru a anula debitarea pensiei.
„Nerestituirea debitelor recuperate anterior datei de 1 decembrie 2024 va genera inechități și nemulțumiri în rândul pensionarilor cărora li s-au reținut debitele anterior intrării în vigoare a legii, întrucât aceștia se vor afla într-o situație dezavantajoasă comparativ cu cei scutiți ulterior.
Citește și: Cum recupezi banii la pensie dacă ai pierdut adeverințele de venit? „Primesc cu 500 lei mai puțin”
În această situație, pensionarii vor fi nevoiți să promoveze acțiuni în instanță pentru recuperarea sumelor reținute, fapt care va îngreuna activitatea caselor teritoriale de pensii, atât prin creșterea numărului de dosare în instanță și a petițiilor, cât și prin angrenarea unor cheltuieli suplimentare reprezentând cheltuieli de judecată, inflație sau dobânzi”, anunță Federația Națională ,,Solidaritatea Socială a Muncii”.