Unii bugetari nu au primit anul acesta vouchere de vacanță. Care este motivul?

DE Florentina Enache | 19.06.2024 - 13:30
Unii bugetari nu au primit anul acesta vouchere de vacanță. Care este motivul? - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu rol ilustrativ)

Unii bugetari nu au primit anul acesta vouchere de vacanță. Care este motivul? Pentru ce pot fi folosite voucherele de vacanță și cine le primește?

SHARE

Anul acesta, voucherele de vacanță au fost oferite doar bugetarilor cu un salariu net mai mic de 8.000 de lei.

Conform legii 296/2023, voucherele de vacanță sunt acordate bugetarilor anual, în cuantum de 1.600 RON.

Citește și: VIDEO Trei plaje exotice, adorate de turiști, închise după ce un rechin de 3,5 metri a venit la mal

De anul acesta, însă, pot beneficia de vouchere de vacanță și angajații din sectorul privat, dacă patronii optează pentru acest gen de stimulent.

Doar bugetarii cu salarii lunare nete până în 8.000 RON pot beneficia de voucherele de vacanță oferite de stat. Această măsură este în vigoare până în 2026.

Cum vor fi impozitate voucherele?

În anii precedenți, voucherele de vacanță erau de 1.450 de lei. Până acum, salariații primeau 1.450 de lei pe cardul de vacanță, dar plăteau la lichidare 145 de lei, impozit pe venit.

Anul acesta, se virează pe card 1.600 de lei, dar la lichidarea lunii în care se primesc voucherele de vacanță, salariatul va plăti 160 de lei impozit pe venit și 10% CASS.

Economiștii consultați de Newsweek ne-au spus că anul trecut salariatul primea 1.305 lei net, în timp ce în acest an, el primește 1.297 lei.

Citește și: 1,7 milioane de pensionari și peste 600.000 de familii cu copii vor primi vouchere de 250 lei

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Când sunt oferite voucherele de vacanță?

Cardurile de vacanță sunt alimentate, de obicei, în lunile iulie și august. Cu toate acestea, nu există un anumit interval de timp stabilit prin lege. Fiecare instituție virează banii în funcție de planificarea trimestrială.

Citește și: Șef la Curtea de Conturi: 21.000 lei salariu, 1.500 lei spor condiții grele, 3.100 confidențialitate

Pentru unii bugetari, sumele pe cardurile de vacanță au fost virate chiar înainte de Paște, acestea putând fi folosite în concediile din minivacanța de 1 mai. 

Cât sunt valabile voucherele și la ce pot fi folosite?

Voucherele de vacanță sunt valabile un singur an de la primirea acestora. Dacă suma nu a fost cheltuită în interval de un an, aceasta nu mai poate fi folosită ulterior.

Voucherele pot fi folosite pentru a plăti servicii turistice precum cazarea, transportul, masă, agrement, tratamente balneare și altele.

Citește și: Cinci polițiști au decontat vouchere de vacanţă pe baza unor documente false. Au dosare penale

Voucherele de vacanță sunt nominale, deci nu pot fi folosite de altă persoană în afară de titularul cardului, iar acestea pot fi folosite doar în cadrul unităților HoReCA.

Ce amendă uriașă pot primi beneficiarii voucherelor de vacanță?

Românii care beneficiază de vouchere de vacanță (card sau pe hârtie) trebuie să aibă în vedere că pot primi o amendă usturătoare dacă nu respectă legea.

Conform legii, voucherele de vacanță nu sunt transmisibile și pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Acestea pot fi folosite doar în cadrul unităților HoReCA.

Românii care își vând voucherele de vacanță vor fi amendați cu 26.600 de lei. 

De asemenea, orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană decât cea cazată este amendată cu 13.300 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te