Unde au produs inundaţiile ravagii mai mari? În România sau în alte state din Europa?

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.09.2024 - 19:40
Unde au produs inundaţiile ravagii mai mari? În România sau în alte state din Europa? - Foto: Profimedia Images
Unde au produs inundaţiile ravagii mai mari? În România sau în alte state din Europa? - Foto: Profimedia Images
Unde au produs inundaţiile ravagii mai mari? În România sau în alte state din Europa? - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Unde au produs inundaţiile ravagii mai mari? În România sau în alte state din Europa? - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Unde au produs inundaţiile ravagii mai mari? În România sau în alte state din Europa? Subiectul inundaţiilor fără precedent care au năvălit peste Europa, imediat cum a venit toamna, e la ordinea zilei.

SHARE

Unde au produs inundaţiile ravagii mai mari? În România sau în alte state din Europa? Subiectul inundaţiilor fără precedent care au năvălit peste Europa, imediat cum a venit toamna, e la ordinea zilei peste tot.

De regulă, luna septembrie, în România şi nu numai, era secetoasă şi asta chiar era o problemă pentru agricultură.

Dar acum este foarte ploioasă, cu răbufniri, care produc aceste inundaţii masive, şi efectele se văd în pagubele imense pe care le fac şi care, estimează experţii, vor fi mai mari decât au fost anul trecut.

Unde au produs inundaţiile ravagii mai mari? În România sau în alte state din Europa?

Italia se află sub inundaţii şi este într-o situaţie mai rea decât acum un an, când exact în aceeaşi regiune Emilia-Romagna, a fost dezastru. 

Casele sunt evacuate aici, în nordul Italiei. Furtuna Boris, care a ucis cel puțin 24 de persoane, în Europa Centrală și de Est, începând de săptămâna trecută, a pătruns în țară, provocând inundații grave și alunecări de teren, conform The Guardian.

Jader Dardi, primarul din Modigliana, un oraș din provincia Forlì-Cesena, care a fost de asemenea grav afectat de inundații regionale devastatoare, în mai 2023, a declarat că râul Merzeno a explodat efectiv.

Citeşte şi: METEO Prăbușire climicatică în Europa. Inundațiile și incendiile de pădure au produs pagube mari

„Situația este foarte dramatică”, a declarat el. „Este mai rău decât în 2023”. Experţii au stabilit la 495 de milioane de euro pierderile din cauza inundațiilor, din regiunea Emilia-Romagna, din Italia, din mai 2023, conform insuranceinsider.com.

Tot The Guardian vorbeşte despre o catastrofă de proporţii epice în Austria, Polonia şi Slovacia, dar şi în Cehia. Pierderile economice cauzate de recentele inundații din Europa Centrală sunt semnificative.

Potrivit primelor estimări, doar preţul plătit pentru actualele inundații poate depăși un miliard de euro, însă costurile exacte nu pot fi încă stabilite, întrucât ploile torenţiale ale ciclonului Boris continuă să lovească regiunea, lăsând în urmă tot mai mulţi morți și pagube materiale semnificative, relatează Euronews.

Citeşte şi: Ciucă, despre inundațiile din Galați: Ce am văzut la Costache Negri nu poate fi descris în cuvinte

Potrivit unor estimări, valoarea lucrărilor de restaurare poate varia de la câteva sute de milioane, până la un miliard de euro.

Pe baza celor mai recente informații disponibile, cele mai mari pierderi de bunuri asigurate probabil că vor fi în Republica Cehă, unul dintre statele cele mai afectate de evenimentele meteorologice nefavorabile recente.

Din fericire, asigurarea pentru dezastre naturale este relativ răspândită în țară, în comparație cu alte regiuni afectate, a declarat Mario De Cicco, vicepreședinte Global Insurance & Pension Ratings la Morningstar DBRS.

Citeşte şi: Zonele în care autoritățile au declarat stare de urgenţă pentru 30 de zile, din cauza inundațiilor

Spre comparaţie, în România, chiar şi poliţa PAID (infimă ca grad de acoperire, care poate avea o sumă asigurată de 10.000 sau de 20.000 de euro) este încheiată doar de 18% dintre cei vizaţi.

Primele obligatorii corespunzătoare sunt de 130 de lei, pentru locuințele de tip A, și 50 de lei, pentru locuințele de tip B.Tocmai a fost realizată prima dezdăunare la o astfel de poliţă, în zona sinistrată din judeţul Galaţi, în localitatea Costache Negri, conform Economica.net.

Unde au produs inundaţiile ravagii mai mari? În România sau în alte state din Europa? - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Inundațiile sunt deja cel mai costisitor dezastru natural din Europa, potrivit companiei britanice de consultanță pentru protecția mediului JBA Risk Management, conform Economx.

Cei mai afectaţi

Numai inundațiile propriu-zise, provocate de revărsarea râurilor, costă 7,8 miliarde de euro/an, de regulă, iar acest cost este de așteptat să crească, pe măsură ce schimbările climatice aduc precipitații din ce în ce mai intense.

Până acum, Austria, Cehia, Polonia și România sunt zonele deosebit de afectate de inundații, dar calamitatea naturală va afecta şi Slovacia, și Ungaria.

Guvernele polonez, român și austriac au stabilit fonduri de urgență în valoare de sute de milioane de euro, iar guvernul ceh ia în considerare modificarea bugetului pe anul 2024, din cauza pagubelor produse de inundație.

Iar în România încă nu se ştie cu exactitate cât de mari vor fi pagubele, pentru că fluviul Dunărea încă nu s-a unflat. Este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple spre finalul acestei luni. De câteva ori, în ultimii ani, am fost la un pas de dezastru. Acum, acest pas ar putea fi făcut de natură.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te