Pensiile nu s-au mai indexat cu 12%, la 1 ianuarie.
Citește și: Pensia din martie va fi primită cu întârzieri. Este pentru a 3-a lună când plățile se fac mai târziu
Decizia luată de guvern a avut la bază lipsa banilor la buget. Guvernul nu a găsit cele 20 de miliarde de lei necesare pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie, cu 12%.
Citeșt și: Avocatul Poporului încasează 3 pensii de 22.000 lei. A tăiat 4.900.000 pensii contributive cu 12%
Ultima șansă pentru creșterea pensiilor militare. CCR decide marți soarta a sute de mii de pensionari
Au existat, în paralel cu decizia guvernului, o serie de acțiuni menite să ducă la creșterea pensiilor.
Cea mai importantă acțiune pentru creșterea pensiilor contributive a fost inițiată de către sindicatul Cartel Alfa. Newsweek a scris că sindicaliștii s-au adresat Avocatului Poporului arătând că anularea indexării pensiilor cu 12% lovește într-o categorie de români care au venituri mici, adică în pensionarii.
Cartel Alfa a arătat că creșterea cu 12% a pensiilor de la 1 ianuarie este scrisă în Legea pensiilor din septembrie 2024. Sindicaliștii au cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR.
În urma acestei sesizări, CCR ar fi urmat să se pronunțe asupra constituționalității anulării indexării pensiilor.
CCR nu a mai ajuns să judece pensiile contributive
Dacă CCR decidea că Ordonanța Trenuleț nu este constituțională, pensionarii își primeau pensiile crescute cu 12% înapoi. Spre stupefacția generală, Avocatul Poporului a refuzat să sesizeze CCR, astfel că pensiile contributive NU vor mai fi crescute cu 12%.
Newsweek a scris pe larg pe subiect în LINK de mai jos:
Citește și: Avocatul Poporului îi lasă pe pensionari cu o pensie mai mică și cu 1.000 lei. Decizia e definitivă
Ultima categorie de pensionari care ar putea benficia de o creștere de pensie în 2025 sunt pensionarii militari. Newsweek a consultat agenda CCR și a aflat că primul subiect în ședința de marți este tocmai constituționalitatea creșterii pensiilor militare.
Este vorba de Dosar nr.3458A/2024 care vizează: Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, obiecție formulată Avocatul Poporului. Detalii AICI
Avocatul Poporului oprește creștra pensiilor militare
Newsweek a relatat că guvernul a vrut, în noiembrie să crească pensiile militare, ale polițiștilor și rezerviștilor. Ordonanța a fost atacată de Avocatul Poporului la CCR pe motiv că nu se precizează sursa de bani.
Ultima șansă pentru creșterea pensie militare. CCR decide, marți, soarta a sute de mii de pensionari - Foto: Freepik
CCR a amânat, în repetate rânduri, să dea o decizie finală. Guvernul Ciolacu a pregătit o nouă ordonanță de urgență pentru creștera pensiilor militare în cazul în care CCR va declara nconstituțională prima variantă care a fost contestată de Avocatul Poporului.
Newsweek a scris despre formula de creștere a pensiilor militare în LINK de mai jos:
Citește și: Ce șanse au să crească pensiile militare. Angajații refuză pensionarea: Pensia e prea mică
Cum ar trebui să crească pensiile miliotare? Decizia la CCR
„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 (pentru pensiile de serviciu - n.r.) şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, (...) astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi", prevede actul normativ adoptat și contestat de Avocatul Poporului
ATENȚIE! CCR ar putea decide, marți, că creșterea pensiilor militare e constituțională. Nu este clar dacă Ordonanța Trenuleț va îngheța, în final, și pensiile militare. Sigur e că cele 4.900.000 de pensii contributive nu mai cresc în 2025. Și cu marele ajutor al Avocatului Poporului.