Statul cheltuie mai mult cu un deținut decât cu un copil abandonat. Banii, dați în funcție de vârstă

DE Newsweek România | Actualizat: 03.07.2023 - 20:46
Jucărie de pluș, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Pixabay

Statul cheltuie mai mult cu un deținut decât cu un copil abandonat. Mii de copii ajung anual în grija statului, fie în centre de plasament, fie la asistenți maternali. Acestora li se alocă doar 22 de lei pe zi pentru mâncare.

SHARE

Statul cheltuie mai mult cu un deținut decât cu un copil abandonat.

La începutul anului 2022, în România erau nu mai puțin de 44.865 de copii aflați în grija statului. 4.022 de minori au ajuns în centre de plasament sau la asistenți maternali doar în primele 6 luni ale lui 2022, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție din cadrul ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse condus de Gabriela Firea.

La finalul lunii iunie 2022, Gabriela Firea anunța că alocația pentru plasament ar urma să crească cu aproximativ 50%, iar sumele pentru cheltuielile personale ale copiilor din centrele de stat se măreau de 5 ori. 

Citește și: Poveștile copiilor abandonați a doua oară | Newsweek Romania

”Copiii orfani sau cei daţi în grija statului de propriile familii au nevoie de tot sprijinul nostru. Am promis şi ne ţinem de cuvânt! Din luna iulie, alocaţia pentru plasament creşte cu aproape 50%, iar sumele pentru cheltuielile personale ale copiilor din centrele rezidenţiale se măresc de 5 ori!”, declara Firea la momentul respectiv.

Citește și: Maica Ecaterina crește 130 de copii orfani sau abandonați. Pentru unii sunt mamă, pentru alții soră

Guvernul a aprobat, la jumătatea anului trecut, majorarea acestor sume care nu mai fuseseră mărite de 8 ani. ”Pentru cei 35.000 de copii aflaţi în grija asistenţilor maternali, a rudelor, a altor persoane sau în servicii rezidenţiale private, majorăm alocaţia de plasament, cu aproximativ 50%.

Astfel, aceasta va ajunge de la 630 la 950 lei/lunar pentru copilul fără dizabilităţi şi de la 945 la 1425 lei/lunar pentru copilul cu dizabilităţi. Noua sumă a alocaţiei de plasament se va acorda începând cu luna iulie 2022”, spunea, atunci, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Statul cheltuie mai mult cu un deținut decât cu un copil abandonat

Gabriela Firea a mai vorbit și despre majorarea sumei de bani pe care o primesc copiii orfani pentru cheltuielile personale, banii de buzunar. Astfel că de la 28 de lei pe lună, minorii primesc acum 150 de lei.

Newsweek România a întrebat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție care este bugetul alocat pe zi pentru hrana unui copil. Aceștia au răspuns că un minor are dreptul la 22 de lei pe zi pentru mâncare. Această sumă este stabilită în baza Legii nr. 272/2004 care prevede că: „Cuantumul alocaţiei de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice şi pentru copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială într-un serviciu public de tip rezidenţial, precum şi pentru mamele protejate în centre maternale, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului. Cuantumul alocaţiei de hrană pentru copiii din serviciile de zi este aplicabil şi copiilor din creşe şi alte unităţi de educaţie timpurie”. 

Potrivit informațiilor obținute de Newsweek de la ANPDCA, pentru copiii aflați în centrele de zi există și un buget pentru îmbrăcăminte, jucării, transport, materiale igienico-sanitare care diferă în funcție de vârstă. Astfel că un copil între 0 și 2 ani are alocată pe an suma de 580 de lei, adică nici măcar 50 de lei pe lună.

De la 3 până la 6 ani un minor primește pe an 789 de lei, adică 67,75 de lei pe lună. Cei care au împlinit vârsta de 7 ani primesc 82 de lei pe lună pentru aceste cheltuieli până la vârsta de 13 ani. Orfanii de 14 până la 17 ani beneficiază anual de 1195 de lei, iar cei între 18 și 26 de ani, de 1338 lei. Important de menționat este că sumele acestea au fost majorate și ele la jumătatea anului trecut.


Conform Hotărârii de Guvern 426/2020 standardul de cost pentru serviciile destinate copiilor plasați la asistenții maternali care au un singur minor este de 38.511 lei pe an, adică de puțin peste 3.000 de lei pe lună. Suma destinată minorului se modifică în cazul asistenților maternali cu mai mulți copii luați în grijă. În schimb, standardul de cost pentru un copil aflat în centre de plasament este de 53.199 lei/an, adică de 4.433 de lei pe lună. Însă tot această Hotărâre de Guvern menționează că 80% din standardele de cost destinate copiilor orfani, indiferent de forma de protecție sub care se află, reprezintă cheltuielile de personal.

Bugetul alocat deținuților

Potrivit unor date de la Administrația Națională a Penitenciarelor, în ultima zi a anului 2020, în România erau 21.753 de persoane închise în rețeaua de penitenciare. Pentru un deținut, statul plătește 232 de lei pe zi, adică aproximativ 84.600 de lei pe an pentru mâncare, cheltuielile cu personalul care-l păzește, bunurile și serviciile pe care le folosește o persoană aflată în închisoare.

Prin urmare, suma alocată de statul român pentru un deținut este mult mai mare, chiar dublă în unele cazuri decât sumele alocate pentru un copil orfan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te