Semnele de întrebare din cazul fetiței de la Baia de Aramă

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 05.07.2019 - 10:39
Sorina și mama ei adoptivă, Ramona Săcărin
Sorina și mama ei adoptivă, Ramona Săcărin

Emoție și conspirații. Așa s-a discutat în spațiul public despre viitorul unui copil de opt ani, o fetiță de etnie romă din Mehedinți, care a crescut la o asistentă maternală șapte ani și care, în primăvara lui 2019, a fost adoptată de o familie de români stabilită în SUA.

SHARE

„Mami, nu vreau să plec!“, striga Sorina, acum două săptămâni, în curtea casei din Baia de Aramă, județul Mehedinți, când o procuroare a încercat să o ia din locuința fostei asistente maternale Mariana Șărămăt, pentru a o da familiei care o adoptase.

Filmarea cu copila țipând a fost vizualizată pe rețeaua de socializare Facebook de peste 800.000 de ori, de persoane care au strigat într-un glas: „Nedreptate“. Au făcut proteste, au acuzat că străinii vin să adopte copiii din România, ca să facă trafic cu organele lor.

Politicienii Puterii s-au folosit de moment ca să arunce încă o umbră de îndoială asupra justiției, iar acum adopția, stabilită printr-o decizie definitivă a instanței, este pusă sub semnul întrebării.

Citește și: Familia adoptivă a Sorinei: „România a picat testul independenței justiției”. Cum evoluează cazul 

Asistenta maternală a scris cu mâna ei că nu vrea să adopte fetița

Sorina a ajuns la familia Șărămăt în anul 2012, când avea un an și două luni, împreună cu o altă fetiță, de nouă luni. Familia Șărămăt a susținut că, un an mai târziu, când s-a deschis adopția pentru cele două copile, au fost lăsați să o adopte doar pe cea mică: nu ar fi avut condițiile materiale să le ia pe amândouă.

Fiica naturală a Marianei Șărămăt, Adelina, de 26 de ani, a declarat, pentru Newsweek România, că, de-a lungul anilor, au încercat de mai multe ori să o adopte pe Sorina, însă Protecția Copilului Mehedinți le-a comunicat de fiecare dată că fetița nu este adoptabilă.

Pe de altă parte, între 2013 și 2017, 122 de familii au vizualizat profilul Sorinei în Registrul Național pentru Adopții (RNA), o bază de date online unde sunt înscriși adoptatorii (doar cetățeni români, adopțiile internaționale pentru străini sunt închise) și copiii adoptabili.

Mariana Șărămăt susține că a fost păcălită să renunțe la fetiță. Foto: Inquam Photos - Octav Ganea 

Cu toții au refuzat-o pe Sorina, din cauza etniei sale. Fetița devenise deja greu adoptabilă.

În iulie 2013 și aprilie 2017, asistenta maternală a dat două declarații olografe, consultate de Newsweek România, în care scrie: „(...) Nu doresc să o adopt pe fetița L. Sorina (...), pe care o am în plasament“.

Familia Șărămăt a susținut, în mod repetat, că a fost păcălită de Protecția Copilului Mehedinți să scrie acele declarații. Până la închiderea ediției, Direcția Generală pentru Protecția Copilului Mehedinți nu a răspuns solicitărilor Newsweek România de a discuta despre cazul de la Baia de Aramă.

Pe de altă parte, în decizia definitivă a Curții de Apel Craiova, care a încuviințat adopția fetiței către familia Săcărin, din Statele Unite ale Americii, instanța a reținut că asistenta maternală a fost înștiințată despre deschiderea procedurii de adopție.

Citește și: Cazul fetiței din Mehedinți. Cum s-a ajuns la intervenția în forță - explicațiile Parchetului 

Povestea adopției Sorinei

În februarie 2018, familia Săcărin a primit profilul primului copil pe care îl putea adopta. Gabriel și Ramona Săcărin începuseră demersurile pentru adoptarea unui copil din România în 2015, după ce fetița lor de cinci ani a venit acasă într-o zi, de la piesa de teatru „Annie“, și le-a propus părinților ei să adopte și ei un copil, a povestit Gabriel Săcărin, pentru Newsweek România. Au acceptat, pentru că și mama soției lui, Ramona, a fost adoptată.

„Sorina a fost primul copil care ne-a venit prin RNA. Noi am stabilit de la început că cel care vine primul, acela va fi. Ne-am bucurat că este un copil de etnie romă, pentru că în New York nu contează ce culoare de piele ai“, și-a amintit Gabriel Săcărin.

În vara anului trecut, au venit în România să o cunoască pe Sorina și să înceapă vizitele de potrivire, monitorizate de Protecția Copilului, pentru a vedea dacă adopția ar putea avea loc. Încă de la început, Direcția le-a comunicat că „sunt probleme“.

Adelina Șărămăt nu tăgăduiește nimic din modul în care s-a derulat perioada de potrivire: „Noi am încercat să le explicăm situația din primele cinci minute - că noi am încercat să o adoptăm pe Sorina, dar ni s-au respins cererile, dar ne-au răspuns foarte dur, că pe ei nu îi interesează chestiile astea, că ei au dat 30.000 de dolari pentru Sorina“.

Cei 30.000 de dolari, care s-au trasformat în subiectul unei plângeri penale la DIICOT, din partea familiei asistentei maternale, reprezintă valoarea taxelor plătite de familia Săcărin în Statele Unite, pentru realizarea dosarului de adopție conform standardelor americane, a explicat Gabriel Săcărin.

„Copiii nu sunt de vânzare“, susțin locuitorii din Baia de Aramă, care cred că familiei Șărămăt i se face o nedreptate. Foto: Facebook 

El a povestit că familia Șărămăt a mai reclamat la DIICOT Mehedinți și suspiciuni de trafic de minori în vederea prelevării organelor. Plângerea familiei Șărămăt a fost clasată anul acesta.

În perioada de potrivire a Sorinei cu familia Săcărin, asistenta maternală a depus mai multe cereri de adopție, iar pe unele și le-a retras ulterior.

Nici măcar demersurile pentru obținerea unui atestat de adoptator nu le-a dus la bun sfârșit, după cum a arătat Curtea de Apel Craiova. De altfel, instanța a mai susținut și că familia Șărămăt a avut o „atitudine oscilantă“ legată de adoptarea copilului.

Și rapoartele medicale ridică semne de întrebare: fetița a fost internată, în 2015 și 2017, cu malnutriție, pneumonie și giardia, iar între recomandările făcute de medici se numărau și respectarea regulilor de igienă și urmarea unui regim alimentar bogat în elemente nutritive.

Adelina Șărămăt a susținut, în declarația pentru Newsweek România, că fetița a fost malnutrită încă de când au luat-o în plasament.

Mariana Șărămăt a fost plătită, pentru a avea grijă de Sorina, cu 2.200 de lei pe lună, potrivit avocatului său, Victor Dumitrică.   

Citește și: Cazul fetiței din Mehedinți. Faptele din spatele unor jumătăți de adevăruri 

Două luni de plângeri penale până la recuperarea copilului

În 23 aprilie 2019, Sorina L. a devenit oficial Sorina Săcărin, prin decizia definitivă a Curții de Apel Craiova. Au urmat două luni în care familia adoptivă a încercat să ia copilul de la familia asistentei maternale, fără rezultat.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Protecția Copilului Mehedinți au făcut plângere penală pe numele Marianei Șărămăt, că nu respectă hotărârea definitivă a instanței, și alte două plângeri penale au depus soții Săcărin, că nu-și pot lua copilul.

În 24 mai, Marianei Șărămăt i s-a desfăcut contractul de muncă, fiindu-i retras certificatul de asistent maternal de către Protecția Copilului Mehedinți.

Din aceeași zi, Mariana Șărămăt este urmărită penal pentru lipsirea de libertate în mod ilegal a copilei și pentru nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorei, după cum a precizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. 

În topul manipulărilor grosolane privind
situația Sorinei, se numără: i se iau
organele, a ajuns deja în America, unde a
murit într-un accident de mașină, și are
grupa de sânge „Bombay”

A urmat ziua de vineri, 21 iunie: procuroarea de caz Maria Pițurcă a intrat în curtea familiei Șărămăt, cu un mandat de percheziție, în baza plângerii familiei Săcărin, care a acuzat că fetița este lipsită de libertate și de ocrotirea familiei ei. Așa a ajuns Sorina la părinții ei adoptivi.

Acum, sunt cercetări la Protecția Copilului Dolj și Mehedinți, procuroarea de caz este investigată de Secția Specială, iar politicienii Coaliției PSD-ALDE se lansează în declarații și ipoteze.

Premierul Viorica Dăncilă declamă că „Sorina nu este singură“, ministrul Justiției, Ana Birchall, spune că „este normal“ ca fetița să rămână în țară până la lămurirea situației, în vreme ce președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ajunge la concluzia că „este republica procurorilor“.

Nici procurorul general interimar Bogdan Licu nu se lasă mai prejos:  cere în instanță revocarea adopției Sorinei, precum și ca micuța să nu părăsească țara până la finalizarea anchetei și să facă terapie în România, timp de trei luni.

Viitorul copilei rămâne suspendat, până când autoritățile se lămuresc cine de ce este vinovat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te