Șeful Casei de Pensii anunță câte pensii au fost recalculate greșit: Unde și cum le contești?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 22.08.2024 - 07:52
Șeful casei de Pensii anunță câte pensii au fost recalculate greșit: Unde și cum le contești? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Șeful casei de Pensii anunță câte pensii au fost recalculate greșit: Unde și cum le contești? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu recunoaște că o parte din pensii au fost recalculate greșit. Care este procentul de pensionari care au de suferit în urma acestor schimbări.

SHARE

Suntem în a patra zi în care se trimit decizii cu pensia recalculată și nemulțuirile oamenilor sunt în creștere. Au apărut pensii mai mici și cu 3.000 de lei, dar și unele pe care pensionarii le suspectează că ar fi greșite.

Nemuțumire în creștere

Șeful casei de Pensii spune că foarte puține ar fi greșite, dar pensionarii nu cred acest lucru.

Casa de Pensii a anunțat că a deschis birouri pentru a înregistra petițiile oamenilor.

Newsweek România a scris, însă, că aceste petiții verifică doar dacă s-a făcut calculul greșit. Șansele de reușită sunt aproape zero.

Doar în instanță, pensionarii pot contesta cuantumul pensiei, dacă li s-au luat în calcul toți anii sau sporurile.

Main jos aveți o decizie de recalculare cu o scădere de 100 de lei.

Acest lucru a dus la un val de nemulțumiri din partea oamenilor care au muncit o viață și care s-au trezit cu venituri mai mici sau cu creșteri de câteva zeci de lei. 

Situațiile sunt diferite la fiecare iar diferențele mari îi bagă în ceață pe mulți care spun că vechile decizii de pensionare sunt mult mai clare și le aduceau mai multe avantaje. 

Oamenii sunt hotărâți să acționeze și în instanță pentru a primi drepturile după zeci de ani de muncă.

Șeful Casei de Pensii anunță câte pensii au fost recalculate greșit: Unde și cum le contești?

„Este posibil ca 0,1 % din deciziile pe care le-am emis din cele 4,6 milioane să aibă un calcul un pic eronat cu privire la stagiul de cotizare. Este normal și aceste pot fi revizuite. 

Orice decizie care poate fi contestată la asele de pensii suportă o revizuire dacă întradevăr au fost niște mici scăpări. 

E normal ca oamenii să vină să întrebe, cu acest lucru sunt de acord, iar colegii mei trebuie să stea la dispoziția pensionarilor să le dea toate lămuririle necesare”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Pe rețelele de socializare foarte mulți pensionari au anunțat că vor da în judecată Casa Națională de Pensii întrucât calculele sunt făcute greșit sau noua formulă de calcul îi dezavantajează.

„Această lege încurajează contributivitatea tocmai pentru a asigura sustenabilitatea aceastui sistem public de pensii. A fost negociată această lege în jalon prin Planul Național de Redresare și Reziliență și este foarte bună pentru cei care au muncit și au contribuit la sistemul public de pensii

Noi nu am făcut aceste decizii ca să fie contestate și am încredere în colegii mei că aceste decizii sunt corecte. Nu am avut decât o zi de distribuție a acestor decizii și deja se aude că merg în instanță”, a mai spus Daniel Baciu.

Ce le recomandă Casa Națională de Pensii

Pentru a evita un proces îndelungat, reprezentanții casei spun că soluția cea mai bună este să meargă la ghișeele teritoriale cu deciziile pentru a primi explicațiile de care au nevoie.

„Este gresită această abordare pe care văd că este alimentată peste tot. Această ultimă soluție este valabilă decât atunci când pensionarul merge la ghișeul casei teritoriale de pensii și am vorbit cu colegii mei, vor fi mai mulți salariați care oferă relații cu publicul.

Am dublat numărul de persoane și dacă este cazul, îl vom mări încontinuare să dăm relații la toți oamenii. Avem speranța că se va rezolva cu colegii mei și nu se va merge în instanță.

Aceasta este ultima soluție. Este ușor să vii să contești tot. Este vorba despre o muncă pe care noi o facem de 3 ani de zile. Acum am finalizat acest proces și nu mi se pare corect să ducem în derizoriu această reformă”, a mai spus președintele Casei Naționale de Pensii.

Citește și; Cine sunt pensionarii care nu iau bani în plus la pensie până în 2030? Ce au muncit ? Câteva exemple

Alte exemple de pensii recalculate

Newsweek a mai prezentat o serie de decizii de recalculare

Citește și: PENSIE RECALCULATĂ 400 lei în plus, deși a lucrat doar 29 ani. Ce puncte bonus are pensionarul?

Citește și: EXCLUSIV Cum arată prima decizie cu pensia recalculată: Pensionarul a primit pensie de 644 lei

Citește și: PENSIE RECALCULATĂ 1.000 de lei în plus pentru un pensionar de la 1 septembrie. Cât a lucrat?

Reamitim că pentru grupele de muncă nu se dau puncte bonus sau de stabilitate. Pe noua lege, dacă ai avut ani de muncă în grupa I sau II sau în condiții speciale poți ieși mai repede la pensie.

Baciu a spus că „cei cu grupe de muncă au acest beneficii: reducerea vârstei de pensionare. Lor li se adaugă la numărul de puncte acel procent de 0,25 și 0,5 puncte în plus pentru fiecare an lucrat în condiții grele de muncă.

Actualizarea punctului de referință se va face la fiecare început de an și se face cu inflația și 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut”, a spus Baciu.

Doar că aceste puncte se adaugă doar pensionarilor care ies la pensie după 1 septembrie până în ianuarie 2025 când aceștia pot aduce la casele de pensii teritoriale de care aparțin adeverințe de la locurile de muncă.

Pe larg, mai jos:

Citește și: RECALCULARE Șeful Casei de Pensii, mesaj incredibil pentru pensionarii cu grupe de muncă: Să aștepte

Citește și: Care pensionari iau o pensie mai mică în septembrie? Sporuri și indemnizații ignorate la recalculare

Citește și: Cum influențează grupele de muncă și indicele de corecție recalcularea pensiei? Cât dai impozit?

Formula de calcul a pensie de la 1 septembrie 2024

VPR (valoare punct de referință) X număr puncte.

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.

Punctele de necontributivitate: armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Puncte contributivitate - contribuția.

Puncte de stabilitate:

- 0,50 puncte/an, pentru anii 26 - 30 în muncă

0,75 puncte/an, pentru anii 31 - 35,

1 punct pentru ce munceștri peste 35 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te