RECALCULARE Șeful Casei de Pensii, mesaj incredibil pentru pensionarii cu grupe de muncă: Să aștepte

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.08.2024 - 14:39
RECALCULARE Șeful Casei de Pensii, mesaj incredibil pentru pensionarii cu grupe de muncă. Să aștepte - Foto: Freepik / FB
RECALCULARE Șeful Casei de Pensii, mesaj incredibil pentru pensionarii cu grupe de muncă. Să aștepte - Foto: Freepik / FB

RECALCULARE Șeful Casei de Pensii, mesaj incredibil pentru pensionarii cu grupe de muncă și condiții speciale. Să aștepte o perioadă până când pensiile lor vor crește din nou. Daniel Baciu spune că recalcularea îi avantajează pe cei care au muncit mulți ani

SHARE

Una din cele mai delicate probleme la reclaculare o reprezintă faptul că pentru anii munciți în grupe de muncă sau în condiții speciale NU se acordă puncte bonus la recalculare.

Am tot spus: un an muncit în mină sau la furnal este egal cu un an muncit la catedră sau la CEC. Problema este că cei care au muncit în condiții grele sau speciale nu au un număr mic de ani munciți, astfel că ei s-au trezit că NU primesc puncte bonus, marea invenție din formula recalculării.

RECALCULARE Șeful Casei de Pensii, mesaj incredibil pentru pensionarii cu grupe de muncă: Să aștepte

Punctele bonus sau de stabilitate se dau doar pentru cei care au peste 25 de ani munciți. Așa s-a ajuns ca 800.000 de pensionari să nu primească bani în plus la recalculare.

 

Șeful casei de pensii Daniel Baciu a avut un mesaj cinic pentru acești pensionari.El le-a cerut să aștepte până cresc pensiile mici pentru a primi și ei bani în plus la pensie.

Baciu a declarat că există o campanie negativă de presă care scoate în evidență lucrurile rele despre recalculare.

Baciu a fost întrebat direct la Digi 24 dacă cei care au muncit în grupe sau în condiții speciale ori grele vor avea pensiile înghețate.

Ce nu zice Baciu

Baciu a dat un răspuns puțin pe lângă: „Cei care au muncit în condiții deosebite și speciale vor avea aceleași beneficii. Nu li se taie pensiile, au fost ajustate. Pensiile lor nu se indexează (la 1 ianuarie și nici nu cresc la recalculare n.red.) pentru că ei au un cuantum mare al pensiei. Iar alți pensionari, care au o pensie mai mică, trebuie să ajungă la cuantumul lor. Când ajung toți la acest cuatum, pensiile vor crește toți la fel”, a spus Baciu.

Șeful Casei de Pensii a reiterat că recalcularea ține cont de numărul de ani lucrați, nu unde au fost lucrați. 

„Aceste punct de contributivitate contează. Întărim acest princopiu al contributivității. Avem 3 pensii cu același număr de puncte din care 2 cresc și una rămâne pe loc. Când se ajunge în indexările succesive începând de la anul ele vor crește la toate la fel. Aceasta însemană reformă”, a spus Baciu.

Pensionarii care ar trebui să piardă bani la pensie potrivit recalculării vor rămîne cu pensia de azi. Dar, ei NU vor beneficia de indexările de la 1 ianuarie până când aceste indexări nu vor acoperi suma de bani plătită de guvern pentru a rămâne cu pensia în plată. Asta poate dura ani de zile.

Detalii, mai jos:

Citește și; Cine sunt pensionarii care nu iau bani în plus la pensie până în 2030? Ce au muncit ? Câteva exemple

Baciu mai spune că „cei cu grupe de muncă au acest beneficii: reducerea vârstei de pensionare. Lor li se adaugă la numărul de puncte acel procent de 0,25 și 0,5 puncte în plus pentru fiecare an lucrat în condiții grele de muncă.

Actualizarea punctului de referință se va face la fiecare început de an și se face cu inflația și 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut”, a spus Baciu.

Doar că aceste puncte se adaugă doar pensionarilor care ies la pensie după 1 septembrie.

Mulți pensionari se întreabă cum contribuie anii munciți în grupele de muncă la recalculare și dacă pentru anii de la grupa I sau Grupa a II-a se acordă bonificații. Răspunsul, este din păcate negativ.

Trebuie spus că punctele de stabilitate se acordă doar pentru anii munciți efectiv, peste 25 de ani. Nu se acordă pentru sporul de vechime acordat pentru grupele de muncă. 

Citește și: Cum influențează grupele de muncă și indicele de corecție recalcularea pensiei? Cât dai impozit?

Formula de calcul a pensie de la 1 septembrie 2024

VPR (valoare punct de referință) X număr puncte.

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.

Punctele de necontributivitate: armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Puncte contributivitate - contribuția.

Puncte de stabilitate:

- 0,50 puncte/an, pentru anii 26 - 30 în muncă

0,75 puncte/an, pentru anii 31 - 35,

1 punct pentru ce munceștri peste 35 de ani

Citește și: Ce impozit îți ia statul dacă ai o pensie de 2.000 lei, 3.000 lei sau 4.000 lei? Care e formula?

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te