Șefa ANDPDCA acuză DSP că a refuzat testarea angajaților din centre. 10% din decese, la rezidenți

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 11.05.2020 - 16:57
Mădălina Turza a amintit și despre refuzul autorităților locale de a interna oamenii cu dizabilități în spital,în anumite județe.

Președinta Autorității pentru Persoane cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), Mădălina Turza, a acuzat mai multe direcții de sănătate publică că au refuzat testarea angajaților din centre, lucru care a dus la îmbolnăvirea rezidenților, precum în Neamț.

SHARE

În total, circa 10 la sută din decesele înregistrate în România din cauza epidemiei de coronavirus au survenit în centrele rezidențiale unde sunt îngrijiți adulți cu dizabilități și în centrele pentru vârstnici, publice sau private, mai arată raportul ANDPDCA, care prezintă situația până în 10 mai în sistemul de protecție. 

În total, sunt 98 de victime. Numărul persoanelor infectatate îngrijite în sistemul de protecție se ridică la 928, dintre care 21 de copii. Nu s-au înregistrat decese în rândul copiilor instituționalizați, precizează raportul ANDPDCA. De asemenea, sunt 360 de angajați din sistemul de protecție infectați și s-a înregistrat și un deces. 

Județele cele mai afectate din cauza epidemiei Covid-19 sunt: Suceava, Galați, Neamț, Arad și Hunedoara.

Potrivit datelor publicate acum o săptămână de Newsweek România, cele mai multe decese s-au înregistrat în județul Galați, unde săptămâna trecută erau 50 de decese în rândul vârstnicilor, dintre care 38 la centrul privat „Sf. Ilie”, unde coronavirusul a fost adus de administratorul afacerii care s-a îmbolnăvit de la soţul ei, care a călătorit în Turcia, acesta murind. 

Citește mai multe aici: Oficial. 73 de persoane din sistemul de protecție au murit din cauza coronavirusului 

La Suceava este cel mai mare număr de rezidenți din sistemul de protecție infectați. Acest județ are cel mai mare număr de cazuri confirmate și de decese anunțate din România, respectiv 3272 de cazuri confirmate și 167 de decese. 

57.034 de persoane sunt îngrijite în sistemul de protecție, astfel - 17.619 – adulți cu dizabilități în 443 de centre din subordinea DGASPC-urilor și 1.462 adulți cu dizabilități în 110 servicii rezidențiale private, 12.371 copii în diferite tipuri de servicii sociale (căsuțe de tip familial, apartamente, centre) din subordinea DGASPC-urilor, 3.201 copii îngrijiți în servicii private, 4.103 vârstnici îngrijiți în centre de stat și 18.278 în centre private. 

În spital doar angajații, rezidenții îngrijiți în centre 

Raportul ANDPDCA vorbește și despre discriminarea rezidenților din Suceava, Hunedoara și Neamț, unde rezidenții infectați cu coronavirus din centrele Sasca Mică, Paclișa, Păstrăveni au fost tratați în centre, iar angajații infectați din aceste centre au fost tratați în spital. La Hunedoara, DSP-ul a decis să-i trateze pe rezidenți în centru și nu în spital dând vina pe comportamentul pacienților, iar la Suceava au refuzat internarea pe motiv că sunt prea mulți infectați. „ANDPDCA a sesizat în regim de urgență Instituțiile Prefectului cu privire la lipsa de egalitate în tratament în ceea ce privește accesul la serviciile medicale”, a precizat instituția. 

Totodată, ANDPDCA a acuzat DSP-urile că în unele județe s-au opus testării angajaților înainte de a intra în tură, că au comunicat tardiv rezultatele testelor ori că șefii de centre au aflat din presă rezultatele testărilor rezidenților și angajaților. 

Redăm exemplele prezentate de ANDPDCA:

„- șefilor de centre nu li s-au comunicat rezultatele în timp util. Aceștia au aflat din presă despre rezultatele testărilor beneficiarilor și a personalului din subordine – Vrancea.

- DSP a refuzat testarea educatorilor izolați preventiv în centre pentru că în codul de ocupații ei nu se numesc ”îngrijitori”, deși educatorii fac activități zilnice cu beneficiarii și sunt izolați alături de ei – București.

- tardivitatea efectuării testelor și implicit a rezultatelor, în ciuda demersurilor scrise repetate din partea conducerii DGASPC, fapt care a generat două tipuri de consecințe: fie angajații din tura inițială au efectuat zile suplimentare, peste cele 14 zile, până la sosirea rezultatelor pentru colegii din tura următoare (Covasna, Alba, Arad, Buzău), fie au intrat în tură fără rezultatele testării (Argeș, Dolj, Hunedoara, Galați, Olt, Vaslui), cauzând infectare în rândul beneficiarilor (Neamț).

- refuzul testării motivată de absența resursei bugetare (Bihor).

- DSP a impus acoperirea costurilor de testare de către DGASPC (Cluj) sau a solicitat asumarea achitării costurilor de testare de către DGASPC în cazul declarării acestora neeligibile în programul național de sănătate publică (Argeș)”.

Amintim, de asemenea, că o parte din aceste situații au fost semnalate în spațiul public în presa locală și de activiști pentru drepturile omului, precum CRJ. 

 

 

O altă problemă prezentată în raport se referă la lipsa echipamentelor de protecție în prima parte a stării de urgență, lucru pe care Mădălina Turza  l-a semnalat și într-un interviu acordat atunci Newsweek România

„În contextul debutului epidemiei Covid-19 și a insuficienței generale de echipamente de protecție, în prima parte a instaurării stării de urgență, serviciile sociale s-au confruntat cu problema lipsei de echipamente de protecție. Pe cale de consecință, MMPS – ANDPDCA au făcut demersuri susținute de a răspunde nevoilor urgente în serviciile sociale rezidențiale. Astfel, cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență, au fost alocate și distribuite în două tranșe 1.240.000 măști pentru serviciile sociale rezidențiale. În plus, ANDPDCA a demarat un parteneriat cu UNICEF România, prin intermediul căruia sunt puse la dispoziția serviciilor rezidențiale 150.000 de măști și mănuși. De asemenea, pentru a veni în întâmpinarea efortului financiar pe care DGASPC-urile din țară l-au realizat pentru a face față cerințelor situației de criză, ANDPDCA a realizat un parteneriat cu Kaufland România, care a donat 1.128.000 lei pentru echipamente igienico-sanitare și hrană. Din perspectiva respectării drepturilor omului și a nevoii de sprijin psiho-emoțional pentru beneficiarii și personalul din serviciile rezidențiale, ANDPDCA a realizat demersuri pentru crearea unui mecanism de sprijin și consiliere în timp real, de tip TELVERDE, cu sprijinul specialiștilor din societatea civilă”, precizează raportul ANDPDCA. 

Citește și: LIVE VIDEO Ce se întâmplă cu oamenii din grija statului în timpul epidemiei de Covid-19

Amintim că abia acum două săptămâni Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a introdus pe lista recomandărilor pentru prioritate la testare și persoanele din grija statului și personalul din aceste centre, de două ori pe lună, după o serie de sesizări ale Centrului de Resurse Juridice. Prioritate la testare au și vârstnicii din centre și personalul din aceste centre.

Totodată, în sistemul rezidențial, angajații au fost izolați la locul de muncă, de la începutul lunii aprilie. 

Totodată, de la declararea stării de urgență până lunea trecută, au fost raportate și 26 de decese ale rezidenților din sistemul de protecție, fără legătură cu epidemia de coronavirus.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te