Mădălina Turza: DGASPC-urile mai au materiale sanitare 7 zile. Ce protecție au oamenii vulnerabili

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 27.03.2020 - 16:51
Mădălina Turza a trimis o notă către Guvern, în care a cerut să fie furnizate materiale sanitare și către zona de asistență socială. Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Până în prezent, nu sunt cazuri de infectare cu coronavirus în rândul oamenilor aflați în grija statului, în centre, însă, în lipsa furnizării materialelor de protecție, „cu toate măsurile pe care le iei, sunt riscuri”, atrage atenția șefa ANDPDCA, Mădălina Turza.

SHARE

Președinta Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități, Copii și Adopții arată, într-o declarație pentru Newsweek România, că, în prezent, nu sunt cazuri în rândul oamenilor aflați în grija statului, copii și adulți, în centrele rezidențiale, însă nu au fost testați, pentru că nu au existat suspiciuni de contaminare.

În schimb, Mădălina Turza a admis că, „în absența materialor de protecție, cu toate măsurile pe care le iei, sunt riscuri”.

Este o lipsă de materiale sanitare și dezinfectanți la nivelul DGASPC-urilor. DGASPC-urile mai au dezinfectanți, mănuși, pentru o săptămână, în schimb, este criză de măști, unii angajați și-au procurat de la furnizorii locali, ceilalți improvizează cu textile – bumbac, tifon, pentru că nu se găsesc furnizori pe piață”, a atras atenția șefa ANDPDCA, precizând că a făcut o notă de informare la Guvern, prim-ministru și Ministerul Muncii, pentru ca și zona de asistență socială să fie avută în vedere pentru furnizarea de materiale sanitare.

Pe de altă parte, din cauza lipsei de materiale sanitare, monitorizările independente și cele ale Inspecției Sociale în centrele unde se află persoane cu dizabilități sunt suspendate, în acest moment acordându-se sprijin prin Telverde (0.800.500.500), unde se pot reclama incidente.

În prezent, la nivelul Autorității este în lucru un proiect prin care atât oamenii îngrijiți în centre, cât și angajații DGASPC-urilor să poată fi consiliați psihologic la telefon.

Citește și: Viața într-un centru de stat: La spălat baia, pe post de „încurajare a atașamentului”

Petiție pentru protejarea oamenilor vulnerabili din grija statului

Centrul de Resurse Juridice a lansat, la începutul săptămânii, o petiție adresată Comitetului Național pentru Situații de Urgență și consiliilor județene, cerând materiale sanitare pentru angajații din centrele pentru persoanele cu dizabilități, secțiile de psihiatrie și azile.

„În România, funcționează 539 azile pentru 23.196 de vârstnici, 442 centre pentru persoane cu dizabilități care oferă asistență unui număr de aproximativ 18.000 rezidenți, iar alte aproximativ 150 000 de persoane sunt internate anual în cele 12.000 de paturi din 50 de secții și spitale de psihiatrie din România.

Toate aceste zeci de mii de persoane, închise în instituții medicale și sociale și aflate în categoria cu risc zero în fața COVID-19, depind în totalitate de serviciile de asistență. Nu pot fi pur și simplu externați sau trimiși acasă! Trebuie maxim protejați pentru sănătatea lor, a angajaților și a comunităților din care aceștia provin.

Angajații acestor centre (marea majoritate supraaglomerate și cu condiții de igienă precare), precum și cei care asigură serviciile atât de necesare supraviețuirii rezidenților dependenți de sistem (de la distribuire hrană, consumabile etc), trebuie să primească URGENT materiale de protecție complete!”, arată CRJ, în textul petiției.

Document. Ce recomandări face Ministerul Muncii

Ministerul Muncii a transmis, joi, furnizorilor de servicii sociale, o serie de recomandări pe care trebuie să le implementeze, pe perioada epidemiei de coronavirus.

Între ele, limitarea comunicării directe a beneficiarilor cu familia lor, în paralel cu găsirea altor modalități de comunicare – la telefon, video, comunicarea de îndată a oricăror suspiciuni privind infectarea cu coronavirus, angajații centrelor trebuie să completeze o declarație de fiecare dată când intră în tură că nu au intrat în contact cu persoane care au coronavirus, măsurarea temperaturii fiecărui angajat la intrarea în tură, stabilirea unor rute clare pentru fiecare angajat, în funcție de specificul activității (de exemplu, personaul administrativ nu va avea acces în dormitoarele rezidenților). 

Oamenilor îngrijiți în centre li se va măsura temperatura dimineața și seara, li se va lua tensiunea, vor fi examinați zilnic pentru depistarea de semne care pot indica infectarea cu coronavirus, le vor fi aerisite camerele, vor lua masa în grupuri mai mici, vor fi suspendate activitățile colective.

Citește și: ANALIZĂ Rateurile Consiliului de Monitorizare, care ar trebui să apere persoanele cu dizabilități

Newsweek România a trimis întrebări și Grupului de Comunicare Strategică privind măsurile pe care le ia pentru a proteja persoanele vulnerabile. Până la această oră, nu a primit nici un răspuns.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te