Oficial. 73 de persoane din sistemul de protecție au murit din cauza coronavirusului

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 04.05.2020 - 19:42
Inquam Photos - Virgil Simonescu

În sistemul de protecție, sunt, până în prezent, 772 de rezidenți infectați cu coronavirus, iar 73 de oameni au murit, potrivit celor mai recente date ale Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități, oferite la solicitarea Newsweek România.

SHARE

Decesele s-au înregistrat la oameni din centrele rezidențiale și centrele pentru vârstnici, private și publice.

În sistemul rezidențial se află circa 55.000 de oameni.

Cele mai multe decese s-au înregistrat în județul Galați, unde sunt, în total, 50 de decese în rândul vârstnicilor, dintre care 38 la centrul privat „Sf. Ilie”, unde coronavirusul a fost adus de administratorul afacerii care s-a îmbolnăvit de la soţul ei, care a călătorit în Turcia, acesta murind. În total, în județul Galați s-au înregistrat 58 de decese în rândul persoanelor infectate cu coronavirus.

Județul cu cei mai mulți beneficiari infectați din mediul rezidențial este Suceava, unde sunt 446 de beneficiari infectați cu coronavirus. Suceava este și județul din România cu cel mai mare număr de cazuri și cel mai mare număr de decese raportate: luni, erau 2.964 de cazuri confirmate și 149 de decese. 

Analizând datele comunicate pentru fiecare județ, pentru centrele publice, din subordinea DGASPC-urilor sau primăriilor, și cele private, aflăm că numărul deceselor este aproape dublu în centrele private: 48 de decese înregistrate în centrele private, față de 25 în centrele publice. În ceea ce privește infectările, raportul este inversat: sunt 529 de infectări în sistemul public și 243 în privat. 

De menționat este și că numărul persoanelor îngrijite în sistemul public de protecție este mai mare decât numărul persoanelor îngrjite în centre private.

În ceea ce privește situația angajaților din sistemul de protecție, sunt 258 de angajați raportați cu infecție Covid-19 în întreaga țară, fără nici un deces.

Amintim că abia săptămâna trecută Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a introdus pe lista recomandărilor pentru prioritate la testare și persoanele din grija statului și personalul din aceste centre, de două ori pe lună, după o serie de sesizări ale Centrului de Resurse Juridice. Prioritate la testare au și vârstnicii din centre și personalul din aceste centre.

Totodată, în sistemul rezidențial, angajații au fost izolați la locul de muncă, de la începutul lunii aprilie. 

Totodată, de la declararea stării de urgență până săptămâna trecută, au fost raportate și 26 de decese ale rezidenților din sistemul de protecție, fără legătură cu epidemia de coronavirus.

Citește și: ANALIZĂ Rateurile Consiliului de Monitorizare, care ar trebui să apere persoanele cu dizabilități

 

Iată situația pe județe, transmisă de ANDPDCA la solicitarea Newsweek România: 

ARAD: 44 rezidenți adulți infectați (10 provin dintr-un centru din subordinea DGASPC si 34 din centre private din județ)  și 2 decese (unul centru din subordinea DGASPC și unul dintr-un centru privat).

BACĂU: 4 rezidenți adulți infectați și un deces (provin dintr-un centru din subordinea DGASPC).

BOTOȘANI: 14 rezidenți adulți infectați, 2 deces. Toate provin dintr-un centru privat.

BRAȘOV: 2 rezidenți adulți infectați, 2 decese (provin dintr-un centru privat).

BUCUREȘTI: 19 rezidenți adulți infectați dintr-un centru privat, 1 deces (centru privat pentru vârstnici).

CLUJ: 1 rezident adult infectat (provine dintr-un centru privat).

DÂMBOVIȚA: 34 rezidenți adulți infectați și un deces, (provin dintr-un centru al primăriei).

GALAȚI: 108 rezidenți adulți infectați (39 dintr-un centru al primăriei și 69 dintr-un centru privat) și 50 decese (38 din centrul privat, 12 decese provenite din centrul primăriei).

HUNEDOARA: 40 rezidenți adulți infectați (11 din centru public DGASPC, 25 din centre ale primăriilor, 4 din centre private) și 7 decese (1 deces din centru public DGASPC, 3 din centre ale primăriilor, 3 decese din centru privat).

IAȘI: 6 rezidenți copii infectați (provin dintr-un centru public DGASPC)

NEAMȚ: 9 rezidenți adulți infectați (provin dintr-un centru privat)

SĂLAJ: 1 rezident copil infectat (provine dintr-un centru public DGASPC)

SIBIU: 1 rezident adult infectat (provine dintr-un centru privat)

SUCEAVA: cel mai mare număr de infectați: 446 persoane, 3 decese. Dintre cei infectați: 335 provin din centre publice DGASPC, 21 din centre ale primăriilor și 90 din servicii private. Persoanele decedate provin 2 din centru public DGASPC și 1 din centru privat.

VASLUI: 12 rezidenți adulți infectați și 1 deces (provin dintr-un centru al primăriei)

VRANCEA: 31 infectați (toți din centru public al DGASPC), 3 decese (2 din centru public al DGASPC și 1 din centru al primăriei).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te