Se scumpesc băuturile cu 50 de bani. Clienții și-i pot recupera. Iată cum

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.11.2023 - 13:50
Se scumpesc băuturile, cu 50 de bani Foto:freepik.com - rol ilustrativ

De la 30 noiembrie 2023, fiecare băutură la pet, sticlă sau doză, va fi cu 50 de bani mai scumpă. Însă, această sumă va fi recuperată de clienți. Atenție, nu toate ambalajele intră sub incidența acestei legi.

SHARE
Românii care vor cumpăra băuturi din magazin, la pet, sticlă sau doză, vor plăti cu 50 de bani în plus la fiecare dintre ele. Aceste scumpiri se aplică de la 30 noiembrie 2023. 
 
Această sumă este recuperabilă. Autoritățile spun că doar trebuie să reciclezi ambalejele. Însă nu pentru toate veți primi bani. Astfel că nu este cazul să începi să faci stocuri de peturi goale pe balcon. 

Se scumpesc băuturile, cu 50 de bani. Clienții și-i pot recupera. Iată cum

Sistemul de garanţie-returnare, care îi va obliga pe români să plătească o garanţie pentru fiecare băutură cumpărată la flacon, sticlă sau doză metalică, intră în vigoare din 30 noiembrie 2023, după ce a fost amânat de mai multe ori. Nu este o nouă taxă, ci o garanţie pe care o vom primi înapoi când returnăm ambalajul.
 
Citește și: Tot la alimente sunt cele mai mari scumpiri, dar preţurile s-au mai calmat. Inflaţia este sub 10%

Românii vor plăti 50 de bani în plus la fiecare băutură cumpărată din magazin începând cu 30 noiembrie 2023. Cei care vor cumpăra băuturi vor trebui să achite magazinului o garanție de 0,50 lei pentru fiecare ambalaj primar nereutilizabil din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

Consumatorii vor primi garanția înapoi, dacă vor returna ambalajele în mod corespunzător. În primele zile din decembrie vor fi puține ambalaje SGR, dar numărul lor va tot crește, scrie România Tv.

Sistemul Garanţie-Returnare este cel mai mare proiect strategic și de economie circulară din România.

Programul își propune să contribuie la atingerea ratelor de colectare pe care România s-a angajat să le îndeplinească, progresiv, în următorii ani: 65% deşeuri din sticlă, 65% din plastic şi 65% din metal până la finalul anului viitor. „Pe 30 noiembrie trebuie sa introducem primul pet, prima doză de aluminiu sau prima sticlă într-un astfel de aparat”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Citește și: Coșul zilnic de cumpărături al românului s-a scumpit fantastic în 20 de ani. Află procentul

Este vorba despre ambalajele de băuturi îmbuteliate (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, mixuri de băuturi). Vor fi acceptate doar ambalajele cu logo-ul SGR și codul de bare pentru colectarea automată.

Un lucru foarte important: pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific SGR și cu un cod de bare. Cele care nu au logo-ul nu sunt acceptate.

După golirea ambalajului, consumatorul îl va putea returna în orice punct special amenajat de către comercianți, adică în orice magazin din România.

Până pe 28 februarie 2023, toţi comercianţii din România au fost obligaţi să se înregistreze în platforma anume creată de RetuRO. Cei care nu au făcut-o sunt pasibili de amenzi între 20.000 şi 40.000 lei de la Garda de Mediu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te