Pensiile românilor vor crește, în medie, cu 40% de la 1 septembrie. Creșterea se adaugă indexării pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie.
Fondul Monetar Inetrnațional și-a exprimat de mai multă vreme îngrijorarea că România nu ar avea bani pentru această creștere. Astfel, reprezentanți ai FMI vin, săptămâna acesta, la București. FMI se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, cu ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Săptămână decisivă pentru creșterea pensiilor cu 40%.
FMI va veni de urgență în România, pentru că sunt îngrijorări că România va ajunge la deficit excesiv după aceste majorări.
Specialiștii Fondului Monetar Internațional ar fi recomandat modificarea legii pensiilor. FMI estimează cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor la aproximativ 0,5% din PIB în 2024 şi adiţional 1% din PIB începând cu 2025.
Citește și: Când intră ultimele vouchere sociale din anul 2023? Ce se va întâmpla cu cei 250 lei de la stat?
FMI a menționat, deja, într-un arport, „proiecţia prezentată în raport nu include cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor, estimate la aproximativ 0.5% din PIB în 2024, şi adiţional 1% din PIB începând cu 2025”, a precizat sursa citată de Agerpres. De asemenea, se va menţiona că aceste cheltuieli suplimentare implică o traiectorie a deficitului inconsistentă cu consolidarea bugetară şi atingerea ţintei de 3% din PIB.
Newsweek a scris că pensiile şi salariile bugetare ar putea fi îngheţate. Ministerul Finanţelor se joacă de-a datoria publică excesivă, în funcţie de cât reprezintă aceasta din produsul intern brut (PIB), pe ESA (adică pe metodologia de calcul europeană).
Anume, ca procent din PIB, datoria guvernamentală a urcat în luna septembrie la 50,5%, de la 48,9%, în august 2023, pe metodologia europeană (ESA).
Citește și: Pensiile şi salariile bugetare ar putea fi îngheţate. Finanţele se joacă de-a datoria excesivă