Românii din diaspora primesc 5.200 de lei / lună de la stat dacă revin în țară. Ce trebuie să facă?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.10.2024 - 12:08
Românii din diaspora primesc 5.200 de lei / lună de la stat dacă revin în țară. Ce trebuie să facă? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Românii din diaspora primesc 5.200 de lei / lună de la stat dacă revin în țară. Ce trebuie să facă? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Românii din diaspora primesc 5.200 de lei / lunar dacă se întorc în țară. Suma reprezintă salariul mediu pe economie iar statul îi dă în anumite condiții.

SHARE

România îi ademenește pe românii din diaspora cu bani. Statul român ar urma să le acorde câte 5.200 de lei lunar dacă se încadrează în anumite condiții. 

Suma reprezintă salariul mediu pe economie, iar măsura este cuprinsă într-un proiect legislativ aflat acum pe masa Senatului. 

Românii din diaspora primesc 5.200 de lei / lună de la stat dacă revin în țară. Ce trebuie să facă?

Ar fi peste 5,7 milioane de români care trăiesc și muncesc în afara granițelor țării. Unii sunt stabiliți de ani buni în străinătate, alții au pelcat recent acolo pentru a-și găsi locuri de muncă mai bine plătite. 

Banii pe care îi trimit ei în țară sunt ajutor pentru familiile rămase acasă și intra în economia națională. De altfel, în 2023, românii din diaspora au trimis în ţară 6,5 mld. euro, cu 350 mil. euro mai mult decât în 2022.

Cu toate acestea, statul român vrea să-i aducă înapoi și le dă și bani pentru a-i convinge să se întoarcă. 

Newsweek a scris aici despre sprijinul pentru cei care vor să investească în România:

Citește și: Cel puțin 250.000 € pentru românii care se întorc în țară și își deschid o afacere. Va fi lege

 Conform unui proiect legislativ aflat în dezbaterea Senatului, cei ce revin în țară vor beneficia de un ajutor financiar de relocare, acoperit în proporție de 75% de Guvern și 25% de autoritățile județene, pentru o perioadă de trei luni, valoarea acestuia fiind echivalentul unui salariu mediu net pe lună.

“Cetățenii români care revin definitiv în România după o perioadă de cel puțin un an de rezidență în străinătate beneficiază de o reducere progresivă a bazei de impozitare pentru impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale (CAS) și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) aferente veniturilor obținute, pentru o perioadă de trei ani”, se arată în lege.

Sunt facilități și în ceea ce privește accesul la serviciile de sănătate și educație.  Astfel, românii care revin în țară după o perioadă petrecută în străinătate vor beneficia de spitalizare și consultații medicale gratuite în centre de sănătate

 publice pentru primul an de la întoarcerea în țară, de acces gratuit în centrele de educație, pentru învățarea limbii române, și de gratuitate pentru primul an de studii în cadrul universităților de stat.

De asmenea, femeile însărcinate care se întorc în țară și nasc aici vor avea acces gratuit la servicii medicale în sistemul public  după finalizarea procesului de repatriere. 

Pentru a putea beneficia de aceste măsuri, românii din diaspora care revin în țară. 

Pentru a beneficia de toate aceste măsuri, românii care revin în țară vor trebui să facă dovada că au desfășurat activități în afara României pentru o perioadă de cel puțin un an și să aibă cazierul curat.

Suplimentar, ei vor trebui să înscrie în Platforma Unică a Românilor din Diaspora și să rămână pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin cinci ani de la data reîntoarcerii în țară, scrie avocatnet.ro.

Citește și: Cum sunt ademeniți românii din diaspora să vină acasă. „Jumătate din bani acum, jumătate după un an”

Anul trecut, Ministerul Muncii avansa suma de 2.500 de euro, pentru românii care se întorc acasă, adică aproximativ 12.500 de lei, acordați în două tranșe. Una în momentul în care persoana se întoarce în România și se angajează aici. A doua tranșă este acordată dacă persoana lucrează cel puțin 12 luni în țara noastră.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te