România, în continuare catastrofă în gestionarea TBC: De 6,5 ori mai multe decese decât media UE

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.10.2019 - 17:56
Sorina Pintea promite că pacienții vor fi tratați la domiciliu sau în dispensare de tuberculoză. Sursă foto: Facebook

România va primi peste 4,3 milioane de euro de la Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, în următorii trei ani, a anunțat, joi, Ministerul Sănătății.

SHARE

România este pe locul al doilea la numărul morților din cauza TBC,  la noi fiind înregistrate de 6,5 ori mai multe decese decât media UE.   

Ministerul Sănătății a precizat că banii vor fi folosiți pentru achiziția unei părți a medicamentelor folosite în tratamentul pacienților cu tuberculoză multidrog rezistentă (MDR), dar și pentru revizuirea Strategiei Naționale de Control a Tuberculozei, elaborată în 2015 și valabilă până în 2020.

Sorina Pintea, ministra Sănătății, a susținut că pacienții cu TBC vor primi îngrijiri în dispensare de tuberculoză și chiar la domiciliu și că va fi creat un nou sistem de acordare a tratamentului.

Amintim că, la începutul anului, reprezentantul Programului HIV/SIDA al Organizației Națiunilor Unite, Michel Kazatchkine, a catalogat drept îngrijorătoare răspândirea infecțiilor cu tuberculoză și HIV/SIDA în România, în ultimii cinci ani.

„Aveți furtuna perfectă în România. Am văzut oameni cu infecție oportunistă (unul dintre gradele de infecție cu HIV - n.r.), ca acum 25 de ani, din mediul rural sau aparținând grupurilor vulnerabile. Unii știau că sunt infectați, alții nu voiau să-și ia tratamentul sau dispăreau din evidențele sistemului. România rămâne «campioană» și la infecțiile cu tuberculoză, cu o treime dintre cazurile multi-drog rezistente, infectate și cu HIV. Tabloul este foarte îngrijorător“, spunea profesorul Kazatchkine, într-un interviu pentru Newsweek România.

Deși România a făcut progrese în gestionarea cazurilor de tuberculoză în ultimii 12 ani, suntem în continuare țara UE cu cea mai mare incidență a TBC, recunoaște chiar un raport al Institutului Național de Sănătate Publică, din martie 2019.

Raport al Institutului Național de Sănătate Publică, martie 2019 

Astfel, România are o incidență a cazurilor de TBC de patru ori mai mare decât media UE și una dintre cele mai mici rate de vindecare, iar numărul infecțiilor noi crește în fiecare an. 

Rata mortalității din cauza tuberculozei este în România de 5,1 la fiecare 100.000 de locuitori, de 6,5 ori mai mare decât media UE.

În 2017, au fost notificate 13.000 de cazuri TBC, dintre care peste 12.300 de cazuri erau noi sau recăderi, iar în 82 la sută dintre cazuri, pacienții aveau și HIV. În 2008, mortalitatea din cauza TBC era de 8,5 la 100.000 de persoane.

 

Raport al Institutului Național de Sănătate Publică, martie 2019 

România și-a asumat, prin Strategia Națională de Control a TB, să elimine tuberculoza ca problemă de sănătate publică până în 2050.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te