Profesorii vor primi alţi bani, însă abia din anul şcolar 2025 - 2026. Pentru ce sunt aceştia

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.01.2024 - 11:13
Profesorii vor primi alţi bani, însă abia din anul şcolar 2025 - 2026 - Foto: Pexels/Max Fischer

Profesorii vor primi alţi bani, însă abia din anul şcolar 2025 - 2026. Pentru ce sunt aceştia. Lipsa banilor la buget face ca anumiţi bani să fie doar promişi.

SHARE

Profesorii vor primi alţi bani, însă abia din anul şcolar 2025 - 2026. Pentru ce sunt aceştia. Lipsa banilor la buget face ca anumiţi bani să fie doar promişi, nu şi daţi într-o perioadă de timp previzibilă.

La finalul anului trecut, OUG 115 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul a stabilit anumite măsuri, printre care şi aceasta.

Profesorii vor primi alţi bani, însă abia din anul şcolar 2025 - 2026

OUG amână termenul de intrare în vigoare a prevederilor din noua Lege a învățământului preuniversitar (Legea 198/2023), privind asigurarea finanțării cheltuielilor de transport pentru profesorii care fac naveta între localitatea de domiciliu și cea în care lucrează.

Aşa că banii vor veni doar din toamna anului viitor. Este însă problematic dacă aceasta se va şi întâmpla, pentru că atunci va fi un alt guvern postelectoral şi vor exista provocări bugetare mult mai mari.

Deocamdată, avem un mic articol de un paragraf, care stipulează:

Citeşte şi: Parlamentul va vota bugetul pe 2024 în decembrie. Ce îi așteaptă pe pensionari și pe profesori

"Prevederile art. 216 alin. (19) referitoare la asigurarea cadrelor didactice și de cercetare din instituțiile de învățământ superior de stat, la data încetării de drept a contractului de muncă în urma pensionării, două salarii raportate la ultimul salariu de bază se aplică începând cu anul universitar 2025-2026."

De asemenea, finanțarea de bază "se va asigura din bugetul de stat, pentru cheltuielile de transport, în cazul personalului din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul, de la începutul anului școlar 2025 - 2026".

Potrivit articolului 127, din noua Lege a învățământului preuniversitar, autoritățile administrației publice locale au printre altele obligația de a asigura personalului didactic care nu dispune de locuință în localitatea în care lucrează decontarea cheltuielilor de transport.

Citeşte şi: De ce elevii din 14 județe nu beneficiază de transport rutier public gratuit? Soluția autorităților

Chestiunea transportului gratuit pune în dificultate Guvernul şi în privinţa celui pentru elevi. Problema a fost mult mai mediatizată şi i-a făcut să îşi manifeste nemulţumirea şi pe unii operatori din Transporturi.

În judeţele în care au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii au putut fi decontate serviciile prestate de operatorii de transport prin inspectoratele şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei.

''Aşa cum reiese, însă, din informaţiile transmise de Consiliile Judeţene Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în 14 judeţe nu se asigură servicii publice de transport rutier judeţean.

În consecinţă, în aceste situaţii vor fi acordate sume forfetare stabilite prin hotărâre a CJ, cu avizul conform al ANRSC'', menţionează reprezentanţii ministerului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te