Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă la nivel de învățământ, pe 5 octombrie nu se organizează cursuri.
Articolul 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2023-2024 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.
Ce bugetari au o zi liberă
Aceeași zi este prevăzută și în contractul colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector. Astfel, sunt zile nelucrătoare zilele de repaus săptămânal, 1 şi 2 ianuarie, 6 ianuarie (Boboteaza), 7 ianuarie (Sf. Ioan), 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor), Vinerea Mare (ultima vinere înaintea Sfintelor Sărbători Pascale) şi, printre altele 14, ziua de 5 octombrie - Ziua Mondială a Educaţiei.
Ziua liberă pentru profesori și elevi este cu trei săptămâni și două zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 28 octombrie – 5 noiembrie), conform edupedu.
Citeşte şi: Încă o zi liberă, pentru toți angajații din România. Există, însă, și o condiție
Mai exact, pe 28 octombrie se încheie primul modul de învățare și urmează o primă vacanță, de o săptămână.
Anul acesta școlar a început pe 11 septembrie și este organizat pe 5 module de învățare, având 5 vacanțe.
Desemnată de UNESCO, Ziua Educației marchează semnarea în 1966 a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”.
Citeşte şi: Zi liberă pentru elevi și profesori la început de octombrie. Care este motivul
Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.
În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.