Primăriile îşi schimbă numerele de înmatriculare. Ce culoare vor avea noile plăcuţe

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.07.2023 - 13:17
Primăriile îşi schimbă numerele de înmatriculare - Foto: Pixabay/hpgruesen

Un proiect de hotărâre de Guvern propune introducerea numerelor de înmatriculare speciale la primării, cu indicativ care va fi format numai din cifre, în locul abrevierii denumirilor localităților, pentru o mai bună identificare în trafic a acestor vehicule.

SHARE

Conform noilor norme propuse de MAI, permisul internațional de conducere ar putea fi eliberat și de Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări, nu doar de asociația Automobil Club Român. 

HG propune de asemenea modificarea normelor de aplicare a Codului Rutier, în sensul clarificării interdicției de înmatriculare a vehiculelor furate în străinătate.

Primăriile îşi schimbă numerele de înmatriculare

În locul abrevierii denumirii localității, considerată greu de identificat în trafic, noile numere de înregistrare ale plăcuţelor de înmatriculare de la vehiculele primăriilor vor conține un indicativ format din cifre.

Acest indicativ va fi stabilit ulterior, prin ordin emis de ministrul Afacerilor Interne.

Vehiculele vizate sunt tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate, utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele, care nu se supun înmatriculării, precum și vehiculele cu tracțiune animală, care se înregistrează de către consiliile locale.

Citeşte şi: Vești bune pentru șoferi: Înmatricularea şi radierea vehiculelor vor putea fi realizate online

Documentul propune ca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații să se compună din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule, și dintr-un număr de ordine.

Vechile numere de înmatriculare ar urma să fie valabile până la radierea autovehiculelor care le folosesc.

Un proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAI), propune o modificare și completare a Regulamentului de aplicare a Codului rutier (OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice).

Citeşte şi: Câte zile pierd românii pentru o simplă înmatriculare auto: „Facem copie la copie"

Scopul acestei inițiative este să extindă cadrul legal referitor la interdicția înmatriculării unor vehicule și să reglementeze condițiile de emitere a permisului de conducere internațional.

Forma actuală a legislației prevede că interdicția de înmatriculare a autovehiculelor sau remorcilor este impusă de îndeplinirea a două condiții. Acestea trebuie să fie fie reclamate ca fiind furate atât în România, cât și în străinătate și să fie date în urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române, conform Avocatnet.

Focus pe vehiculele furate

În prezent, multe dintre autoturismele furate în afara țării, dar aduse în România în vederea înmatriculării, nu sunt reclamate autorităților române, fapt care, susține MAI, ”ar putea conduce la concluzia că interdicția (de înmatriculare - n.r.) nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state”.

Actuala formulă legislativă poate fi interpretată în sensul că sunt excluse de la interdicția înmatriculării vehiculele care se încadrează doar într-una dintre situațiile menționate, iar propunerea de modificare a normelor actuale vine să corecteze această scăpare:

”Autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează”, se specifică în textul propus.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te