Poți cumula pensia cu salariul, potrivit noii legi a pensiilor? Intră în vigoare din 1 ianuarie

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.12.2023 - 16:59
Poți cumula pensia cu salariul, potrivit noii legi a pensiilor? - Foto: Pixabay/CC0

Poți cumula pensia cu salariul, potrivit noii legi a pensiilor? Intră în vigoare din 1 ianuarie. Modificarea legislativă vine în contextul adoptării noii Legi a pensiilor, nr. 360/2023.

SHARE

Poți cumula pensia cu salariul, potrivit noii legi a pensiilor? Modificarea legislativă vine în contextul adoptării noii Legi a pensiilor, nr. 360/2023, care intră în vigoare la 1 septembrie anul viitor.

Cu toate acestea, reglementarea privind posibilitatea de a cumula pensia cu salariul după ce te-ai pensionat va intra în vigoare mai devreme și anume de la 1 ianuarie 2024. Legea spune că acest cumul nu este posibil.

Citește și: 4 articole din Legea Pensiilor intră în vigoare cu 9 luni mai devreme. Afectează toți pensionarii

Noua reglementare cere celor care îndeplinesc condițiile de pensionare să opteze între primirea pensiei sau continuarea activității profesionale. Plafonul de vârstă a fost extins până la 70 de ani.

Foarte important, însă: pentru a rămâne angajat până la vârsta de 70 de ani ai nevoie să obții, anual, acordul celui care te-a angajat.

Poți cumula pensia cu salariul, potrivit noii legi a pensiilor?

Este vorba despre persoanele asigurate în sistemul public de pensii (Pilonul I), care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie, adică au vârsta standard de pensionare și au stagiul minim de cotizare, pe contributivitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 46, alin. (1) şi (2), din Legea nr. 360/2023, "pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţii privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare".

Citeşte şi: Ministrul muncii dă vestea proastă: 2.000.000 de pensii nu cresc la recalculare. Care e motivul?

Mai apoi, apare obligativitatea de a opta între a ieşi la pensie şi a continua să fii în muncă, până cel mult la vârsta de 70 de ani:

"Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie, (...) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al agajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 ani".

Citeşte şi: România are peste 4,6 milioane de pensionari. Care sunt județele cu cele mai mari pensii

Curtea Constituţională decisese cu unanimitate de voturi că este neconstituţională Legea cumulului pensie-salariu, mai devreme, în luna octombrie a acestui an.

Va exista o perioadă de tranziție, între 1 ianuarie 2024 și 31 august 2024, în care condițiile de înscriere la pensie se vor baza pe vârsta standard de pensionare și pe stagiul minim de cotizare, prevăzut în Legea nr. 263/2010.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te