Există o anumită categorie de pensionari care trebuie să depună periodic certificatul de viață la pensie. În caz contrar, riscă să rămână fără bani.
Citește și: Ministrul Muncii spune dacă pensia mai crește la 1 ianuarie și la Mica Recalculare. Ce pericole sunt
Citește și: Economist: Legea pensiei discriminează pensionarii. Din ianuarie pensiile se indexează, nu cresc
Citește și: Care pensionari rămân fără pensie în 2 săptămâni dacă nu au acest document? E ultimul termen
Este vorba despre pensionarii care s-au stabilit în străinătate dar care au muncit și pe teritoriul României, iar cumulat au îndeplinit un stagiu complet pentru primi pensie de la autoritățile române.
Citește și: Guvernul intervine la CCR să crească pensiile militare. Documentul ce schimbă tot. Când se dau banii
De asemenea, în această categorie intră și pensiile de urmaș.
Certificatul de viață trebuie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.
Pensionarii rămân fără pensie în 2 săptămâni dacă nu au acest document. E ultimul termen
În mod normal, certificatul de viață se depune în septembrie și martie, însă din cauza procesului de aplicare a noii Legi a pensiilor, autoritățile au decis că anul acesta termenul de trimitere a certificatului de viață să fie prelungit până la data de 31 decembrie 2024.
Este foarte important ca pensionarii să trimită în format digital certificatul de viață completat deoarece plata drepturilor de pensie va fi suspendată, începând cu luna următoare expirării termenelor prevăzute în lege: 31 martie, respectiv 30 septembrie a fiecărui an.
Transmiterea certificatului de viață către casa teritorială de pensii se poate face prin orice mijloace de comunicare, respectiv poștă, fax, e-mail, date de contact care se regăsesc pe site-urile oficiale ale respectivelor instutuții și pe site-ul CNPP https://www.cnpp.ro/casele-teritoriale-de-pensii.
Citește și: Câți ani trebuie să lucrezi pentru o pensie decentă în România? Cât contează grupele de muncă?
Citește și: 1.000.000 pensionari vor lua pensie mai mare dacă depun aceste documente. Ce riscă dacă sunt false?
„Precizăm că, în cazul noilor beneficiari nerezidenți, dacă între data depunerii cererii de pensionare și data primei plăți a pensiei stabilite prin decizia de acordare a unor drepturi de pensie s-au scurs mai mult de 6 luni, casa teritorială de pensii competentă va transmite, împreună cu decizia de acordare a unor drepturi de pensie și cu o adresă de informare, un exemplar al certificatului de viață, urmând ca prima plată a drepturilor de pensie să se efectueze, în acest caz, după primirea exemplarului completat al certificatului, semnat și ștampilat, care atestă faptul că beneficiarul este în viață”, a transmis Casa Națională de Pensii.
Acesta este modelul de certificat de viață pe care pensionarii care locuiesc în străinătate trebuie să îl depună.
Citește și: O nouă categorie de pensionari va avea pensie mai mică la recalculare. Ce au muncit? Câți ani?