Pensionarii pot lua 650 lei în plus la pensie timp de 2 ani. În ce condiții se dau banii?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 12.02.2025 - 15:31
Pensionarii pot lua 650 lei în plus la pensie timp de 2 ani. În ce condiții se dau banii? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensionarii pot lua 650 lei în plus la pensie timp de 2 ani. În ce condiții se dau banii? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pensionarii pot lua 650 lei în plus la pensie timp de 2 ani doar în anumite condiții. A fost republicată legea care le acordă românilor venituri mai mari la pensie.

SHARE

Pensionarii au posibilitatea de a primi mai mulți bani la pensie dacă au grijă de nepoți. Statul dorește să îi încurajeze pe părinții care se întorc mai repede la muncă și îi ajută financiar pe bunicii care stau cu cei mici. 

Totul stă într-un document depus la primăriile de care aparțin familiile. Bunicii au posibilitatea de a primi 650 lei la pensie pentru perioada în care stau cu nepoții. 

Citește și: Casa de Pensii anunță ora exactă la care intră, miercuri, pensia pe card. Transferul banilor, făcut

Legea prevede clar care sunt condițiile pentru ca pensionarii să poată primin indemnizația.

Pensionarii pot lua 650 lei în plus la pensie timp de 2 ani. În ce condiții se dau banii?

„Părinții aflați în concediul pentru creșterea copilului, care vor să se întoarcă mai repede la serviciu, pot cere, după cum stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, acordarea unui stimulent de inserție.

Citește și: CCR anulează o ultimă șansă de creștere a pensiilor. O categorie de pensionari, defavorizată

Astfel, dacă părinții vor renunța la concediul de creștere, bunicii vor primi acea indemnizație de 650 de lei. Cu alte cuvinte, părinții vor primi stimulentul de inserție, în timp ce bunicii vor primi indemnizația de creștere.

Pentru a putea solicita indemnizația pentru creșterea nepoților, bunicii vor trebui să locuiască în România împreună cu nepoții pentru care o cer, să se ocupe efectiv de creșterea și îngrijirea acestora și să aibă acordul părinților celor mici”, se arată în lege, conform avocatnet.ro.

Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Măsura ar fi extrem de bună pentru că foarte multe persoane ar avea nevoie de un ban în plus la pensie și de sprijinire a copiilor. 

Spre exemplu, autoritățile din Brașov le oferă pensionarilor suma de 850 lei dacă stau cu copiii.

Cine poate beneficia de indemnizația la pensie

Pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor educaționale prestate de o unitate de educație timpurie antepreșcolară, persoanele care au în întreţinere copii de vârstă antepreşcolară şi care se află în una dintre următoarele situaţii:

Citește și: Pensiile restante vor fi aduse la zi. Ce anunț a făcut Șeful Casei de Pensii: Procesăm din decembrie

a) este părintele la care copilul locuieşte în mod statornic;
b) are calitatea de reprezentant legal al copilului şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia;
c) este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform prevederilor art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Citește și: Pensiile restante vor fi aduse la zi. Ce anunț a făcut Șeful Casei de Pensii: Procesăm din decembrie

Legislația este foarte precisă când vine vorba de condiții pentru încasarea indemnizației. Se va ține cont atât de starea de sănătate a bunicului sau a bunicii, dacă are sau nu datorii la Finanțe. De asemenea, toți membrii familiei trebuie să aibă aceeași localitate de domiciliu. 

Citește și: Nouă formulă de calcul pentru pensiile speciale și militare. Pensionarii rămân cu mai mulți bani

Condiții stricte de acordare a indemnizației la pensie

Citește și: Cum poate fi obligat guvernul să dea pensiile indexate? Se vor lua și creșterile promise în ianuarie

Pentru a beneficia de acordarea indemnizației bunicilor destinată pentru creșterea nepotului/ nepoților trebuie să fie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) părinții/părintele la care copilul locuiește în mod statornic, să aibă domiciliul stabil pe raza Municipiului Brașov;

b) bunicul se află în relații de rudenie firească sau din adopție cu nepotul/nepoții pentru care solicită indemnizația și are acordul părinților acestuia/acestora;

c) bunicul este cetățean român, cetățean străin sau apatrid;

d) bunicul are, conform legii, domiciliul în Municipiul Brașov;

e) bunicul se ocupă de creșterea și îngrijirea cu nepotul/nepoții pentru care solicită indemnizația;

f) bunicul are o stare de sănătate corespunzătoare îngrijirii nepotului/nepoților;

g) copilul aflat în întreținere este înscris pe lista de așteptare la o creșă din sistemul public și niciunul dintre părinți nu a refuzat un loc la creșele din sistemul public ori nu a retras copilul aflat în întreținere de la oricare dintre creșele din sistemul public, pentru anul școlar curent;

Ordonanța Trenuleț a înghețat pensiile la nivelul lunii decembrie. O creștere de pensie de 12% care trebuia luată de toți pensionarii nu s-a mai dat.

h) părinții/părintele la care copilul locuiește în mod statornic și bunicul beneficiar al indemnizației nu au datorii față de bugetul local;

i) părinții/părintele la care copilul locuiește în mod statornic (în cazul părinților divortați) sunt angajați cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.

j) părinții/persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a, b și c, după caz, nu beneficiază de sumele suportate de către angajator pentru plasarea copiilor angajaţilor proprii în unităţi de educaţie timpurie, potrivit legii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te