Mica recalculare este momentul în care pensionarii își pot adăuga venituri în plus la pensie cu adeverințele de vechime.
Citește și: Ministrul muncii spune când intră pensia în decembrie? Care pensionari iau mii de lei în plus?
Citește și: 570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Se încadrează doar persoanele care au muncit înainte de 2001, perioadă pentru care nu există o evidență clară a tuturor perioadelor muncite de români.
Citește și: Rămâi fără pensie dacă poștașul nu te găsește acasă. Șeful Postei Române confirmă
Citește și: Care pensionari rămân cu mai mulți bani la pensie? Iohannis a semnat documentul
Tocmai de aceea, pensionarii care consideră că au perioade care nu au fost valorificate la dosarul de pensie pot merge la Arhivele Naționale sau la foștii angajatori pentru a lua documentele necesare.
Doar veniturile nepermanente sunt luate în considerare la mica recalculare, proces ce se finalizează în primăvara 2025.
Din categoria veniturilor nepermanente fac parte , primele, sporurile, orele muncite noaptea, orele muncite în weekend, premii etc. Pensionarii sunt cei care trebuie să ducă aceste documente la Casele de Pensii.
Până acum, firmele de arhivare au speculat disperarea pensionarilor și au impus taxe foarte mari pentru a elibera adeverințele. Unii au plătit chiar și 3.000 de lei pentru o simplă foaie.
Pensionarii cu pensie mai mică de 3.000 lei primesc o nouă gratuitate. La ce folosește beneficiul
De curând, statul a venit cu o propunere ca persoanele care au venituri sub 3.000 de lei să nu plătească niciun leu pentru adeverințe.
„Pensionarii ale căror pensii au cuantumul de până la 3.000 lei pot solicita adeverinţele care dovedesc veniturile lunare brute de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice, contravaloarea obţinerii acestor documente fiind decontată integral de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţia judeţeană din judeţul în care îşi are domiciliul solicitantul".
Vestea bună este că această inițiativă a trecut de Senat și merge la Camera Deputaților care este for decizional.
Senatul a adoptat tacit propunere legislativă care modifică legea pensiilor astfel încât pensionarii vor beneficia, în funcție de venituri, de reducere sau chiar gratuitate la emiterea adeverinţelor pentru recalcularea pensiilor. Cine are pensie sub 3.000 de lei NU plătește niciun leu obșinerea adeverințelor care îi ajută la Mica Recalculare.
Citește și: Casa de Pensii arată DOCUMENTUL așteptat de 5.000.000 pensionari. Spune ce pensie iei la recalculare
Iar pensionarii care au venituri peste acest plafon să plătească doar jumătate din sumă.
„Pensionarii ale căror pensii au cuantumul cuprins între 3.001 lei şi 6.000 lei pot solicita adeverinţele care dovedesc veniturile lunare brute de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice.
Citește și: Cum a refuzat Casa de Pensii o creștere de pensie la Mica recalculare? Umilit după 33 de ani munciți
Contravaloarea obţinerii acestor documente fiind decontată în procent de 50% de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţia judeţeană din judeţul în care îşi are domiciliul solicitantul", mai prevede actul normativ.
Nu toate adeverințele sunt valabile la pensie
În lipsa acestor documente, sporurile sau orele suplimentare nu vor fi luate în calcul la mica recalculare a pensiei.
Citește și: Casa de Pensii arată DOCUMENTUL așteptat de 5.000.000 pensionari. Spune ce pensie iei la recalculare
Potrivit surselor Newsweek, numeroase adeverințe pentru „mica recalculare” au fost refuzate de Casa de Pensii.
Newsweek vă arată un document în care Casa de Pensii refuză ia în calcul adeverința unui pensionar pentru că nu este conformă:
Foto: Casa de Pensii refuză o adeverință
Care este formularul cerut de Casa de Pensii?
Formularul pe care Casa de Pensii îl cere pensionarilor pentru a fi completat îl găsiți AICI