Pensionarii care au luat pensie după vechea lege primesc bonusuri. Nu au primit niciodată până acum

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 30.09.2024 - 10:08
Pensionarii care au luat pensie după vechea lege primesc bonusuri. Nu au primit niciodată până acum Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensionarii care au luat pensie după vechea lege primesc bonusuri. Nu au primit niciodată până acum Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pensionarii care au luat pensie după vechea lege primesc bonusuri. Nu au primit niciodată până acum dar noua lege a pensiilor vine cu o facilitate.

SHARE

Noua lege este șansa multor pensionari care au fost dezavantajați la pensie din cauza perioadelor care nu au fost luate în considerare. Legislația a fost îmbunătățită, iar persoanele care au muncit în urmă cu foarte mulți ani își primesc drepturile, în sfârșit. 

Documentele foarte vechi sunt greu de recuperat dar casele teritoriale de pensii primesc orice adeverință prin care se justifică o anumită contribuție.

De ce este important ca toate perioadele să fie luate în considerare? Pentru că o singură lună poate face diferența la nivelul de pensie și, implicit, și la bani.

Pensionarii care au luat pensie după vechea lege primesc bonusuri. Nu au primit niciodată până acum

„Avem un număr foarte redus de dosare de pensionari care s-au pensionat pe legi foarte vechi. Și în cazul foștilor angajați de la CAP în care documentele au fost deteriorate și casele de pensii au trebuit să facă verificări mai riguroase. Deci, avem aceste situații obiective.

Colegii noștri de la Casa Națională de Pensii și de la Casele Teritoriale de Pensii încearcă să rezolve și situația acestor pensionari cât mai curând cu posibil.

Citește și: Cum poate fi anulată recalcularea pensiilor? De ce contestațiile pensionarilor NU au nicio șansă?

Din la momentul în care primesc decizia de recalculare trebuie să le soluționeze în 45 de zile”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Noua lege vine în sprijinul persoanelor care nu au primit nicio recunoaștere a veniturilor și a perioadelor lucrate înainte de 2001, mai ales atunci când vine vorba de documente vechi, greu de recuperat.

„Pe noua lege recunoaștem toate veniturile pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale, fiindcă pe legile anterioare nu s-au recunoscut și din cauza aceasta, pensionarul trebuia să meargă la avocat, la societățile de arhive, apoi la instanță și apoi la Casa de Pensii.

Pensie mai mare pentru perioadele muncite acum foarte mulți ani

Și din păcate, cea mai mare parte a pensionarilor au pierdut, nu au câștigat, fiindcă legea anterioară nu recunoștea veniturile nepermanente.

Au fost și pensionari mai puțini, fiindcă a fost o practică neunitară a instanțelor, care au câștigat, dar cea mai mare parte a pensionarilor au pierdut”, a mai spus ministrul.

Citește și: Care pensii au fost recalculate greșit? Cum îți iei banii înapoi? Anunțul Casei de Pensii

De acum înainte li se va lua în calcul orice perioadă în care au contribuit la sistemul public de pensii.

„Noua lege, în primul rând, recunoaște dreptul și recunoaște toate veniturile contributive, ceea ce este un lucru excelent. Apoi, avem următoarele situații.

Repet, fiindcă Casele de Pensii spun că pensionarii nu știu asta și că sunt pensionari care se duc la casele de pensii și pentru venituri nepermanente după 2001”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Cine depune adeverințele?

Până în 1977, CAS s-a plătit pe salariul brut din statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent - de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători.

Citește și: Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?

Citește și: Pensie mai mare în România decât în Ungaria. Amănuntul semnificativ care schimbă tot

Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente). În statul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcânduse de către angajator. Pentru aceasta perioada ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri.

Între 1990-2001 s-a revenit la principiul de dinainte de 1977.

Din anul 2021 nu mai e necesară nicio adeverință.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te