Există o prevedere legală legată de pensii care spune că pensionarii trebuie să primească bani în plus la fiecare 1 ianuarie.
Citește și: Declarațiile lui Nicușor Dan despre pensiile a 4.700.000 pensionari. „Nu se pune problema”
La 1 ianuarie, toate cele 4.700.000 pensii contributive ar trebui să crească cu valoarea inflației. Dar, surpriză, la 1 ianuraie 2025, pensiile nu au mai fost indexate cu 12%. În medie, pensionarii au pierdut 330 de lei.
Pensiile nu vor mai crește 6 ani? Guvernul taie masiv banii de pensii. Pensionarii tot mai numeroși
Newsweek a arătat că guvernul nu are bani nici pentru indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2026. Atunci, toate pensiile contributive ar trebui indexate cu 7%, adică, în medie, cu 210 lei. Același motiv - nu sunt bani.
Citește și: A trecut la o pensie limită de vârstă de 3.400 lei și a scăpat de 21% penalizare. Câți ani a muncit?
Un alt motiv de îngrijorare pentru plata pensiilor îl reprezintă creșterea abruptă a numărului de pensionari. Newsweek a avertizat că, până în 2031, un număr uriaș de români va ieși la pensie.
Acest lucru se datorează pensionării așa numiților decreței.
Aproape 1,6 milioane de „decreței” urmează să iasă la pensie în următorii ani, punând o presiune uriașă pe sistemul public.
Citește și: Cine sunt decrețeii ce vor face pensia aproape imposibil de plătit? Născuți după legea lui Ceaușescu
Decrețeii au apărut imediat ce Ceaușescu a interzis avortul. În perioada 1967-1969, s-au născut 1,4 milioane de persoane. Aceștia vor începe să iasă la pensie accelerat în perioada următoare.
Avem furtuna perfectă în sistemul de pensii: un număr tot mai mare de pensionari și o lipsă de bani din partea statului care trebuie să reducă deficitul timp de cinci ani.
Citește și: Pensionarii așteaptă și un an să treacă la pensie pentru limită de vârstă. Pierd sute de lei. De ce?
Singura soluție o reprezintă înghețarea pensiilor pe o perioadă lungă. Sau, indexarea pensiilor cu inflația, dar scumpiri în lanț (creșterea inflației).
Guvernul trebuie să taie constant din banii de pensii
Scenariul de mai sus a fost confirmnat de către ECOFIN.
Consiliul miniștrilor de finanțe din UE (ECOFIN) a revizuit traiectoria cheltuielilor nete ale României, reducând implicit, de o manieră semnificativă, ratele permise de creștere a cheltuielilor bugetare.
În 2026, plafonul de creștere a cheltuielilor nete este de 2,6%, față de 4,9% cât se permitea în 2024.
Reducerea cheltuielilor e impusă până în 31 decembrie 2026. Dar cheltuielile cu pensiile trebuie să scadă până în 2031 cu 2% din PIB. PIB-ul României este de 1.912 miliarde de lei, adică 382.000.000.000 euro.
Vizate pentru tăieri sunt în special cheltuielile cu salariile bugetarilor, exprimate ca procent din PIB, care ar urma să scadă de la o pondere de 9,3% din PIB în 2024 la 8,3% în 2031, precum și cheltuielile cu pensiile și alte beneficii de natura asistenței sociale. Acestea din urmă ar trebui să scadă de la o pondere de 12,7% din PIB în 2025 la 10,7% în 2031. Vorbim nu doar despre cheltuielile cu pensiile, ci despre o limită pentru toate cheltuielile cu asistența socială, din care mare parte sunt, într-adevăr, pensii, arată cursdeguvernare
Un calcul simplu arată că 2% din PIB reprezintă 7.600.000.000 euro.
CONCLUZIE Banii pentru creșterile de pensii par că s-au terminat. De aceea, nici măcar nu se mai vorbește de mica recalculare, care este îngropată. Pur și simplu, guvernul nu mai are bani, iar numărul pensionarilor va crește abrupt.