Luminița Popescu este a doua profesoară numită de liberali în fruntea ANES, după Mihaela Andreianu, din Vâlcea, care a demisionat la sfârșitul lunii martie și care a plecat să conducă Inspectoratul Școlar Vâlcea.
Luminița Popescu este profesoară de limba română la Colegiul Național „Ioniță Asan” din Caracal, cu o vechime de 18 ani în învățământ.
S-a înscris în PNL în 2005, potrivit edupedu.ro. CV-ul ei nu este public pe site-ul Inspectoratului Județean Olt, însă din declarația de avere din anul 2017, publicată pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, știm că a fost consilier local din partea PNL, în 2016.
Conform aceleiași declarații de avere, Luminița Popescu avea, în 2017, un apartament, împreună cu soțul ei, și o mașină Dacia Logan și câștiga, ca profesoară, puțin peste 2.700 de lei pe lună.
La Inspectoratul Școlar Olt a fost numită în noiembrie 2019.
A absolvit Facultatea de Drept, din cadrul Universității din Craiova.
Luminița Popescu a fost propusă pentru preluarea ANES de către ministra Muncii, Violeta Alexandru, potrivit decretului publicat în Monitorul Oficial.
În epoca PSD, la șefia Agenției Naționale de Egalitate de Șanse a fost Grațiela Drăghici, devenită celebră după ce a gafat despre femei, spunând că pot fi motostivuitoare. După ce a plecat de la ANES, Drăghici s-a întors la Spitalul Universitar.
Citește și: Fosta șefă ANES, cunoscută pentru „femeia motostivuitor”, recuperată de Spitalul Universitar
ANES este agenția care derulează și programe și propune politici în domeniul combaterii violenței domestice.
România are o problemă majoră cu violența domestică, numai anul trecut înregistrându-se peste 44.000 de infracțiuni din sfera violenței domestice, iar 30 la sută din ordinele de protecție emise de instanțe au fost încălcate de agresori. În 79 de cazuri, victima a murit. Aproape 8.000 de ordine de protecție provizorii au fost emise de polițiști, pentru că viața victimei era pusă în pericol, potrivit datelor Poliției Române, publicate la solicitarea organizației Filia.
Citește și: Violența domestică în vremea coronavirusului: Peste 100 de apeluri de ajutor, în 15 zile de izolare