Mai multe categorii de pensii nu au fost recalculate la 1 septembrie 2024.
Citește și: Tăierea pensiilor speciale blocată la CCR pe modelul pensiilor militare. România pierde 700.000.000$
Este vorba de pensiile militare, dar și de pensiile celor care au lucrat în agricultură (fostele CAP).
Citește și: Pensii mai mari pentru 1.500.000 de români. Cum le pot obține și ce acte trebuie să depună? Document
Să nu uităm că trebuie să vină pensiile de la mica recalculare. Acestea ar trebui să ajungăla pensionari în iunie. Deocamdată, softul nu a ajuns la casele de pensii. Creșterile de pensie de la mica recalculare vor fi între 200 și 700 de lei.
O nouă recalculare de pensii va tăia din banii unor pensionari. În ce domeniu au muncit? Document
Pe de altă parte, șeful Casei de Pensii a anunțat că cele 130.000 de pensii agricole sunt recalculate în proporție de 90%. Daniel Baciu a anunțat că aceste pensii vor crește și cu 1.000 de lei.
„Un pensionar din agricultură care primește, azi, pensia minimă de 1.281 lei, după recalculare va ajunge la 2.217 lei pe lună”, a spus Baciu lăsând să se înțeleagă că ar fi vorba de o regulă.
Detalii în LINK de mai jos:
Citește și: Șeful Casei de Pensii anunță care pensii cresc cu încă 1.000 lei până de Paște. „O nouă recalculare”
Din păcate, cazul prezentat de Baciu cu pensii agricole cu 1.000 de lei mai mari se va dovedi unul izolat. Mulți pensionari care au lucrat la CAP au azi pensia minimă de 1.281 de lei și vor rămâne cu ea și după recalculare. Asta pentru că au puțini ani munciți (sau înregistrați în contabilitate). Iar salariile pe care au muncit au fost mici.
Pensii, la recalcularea pensiilor agricole, mai mici de 1.281 de lei
Mai jos aveți exemplul unui pensionar care, după recalculare, a rămas doar cu pensia minimă de 1.281 de lei. În fapt, pe recalculare respectivul pensionar trebuia să ia mai puțini bani la pensie - 1.125 de lei.
Statul i-a rotunjit pensia până la 1.281 de lei.
Dacă înainte fiecare perioadă se considera vechime la pensie, acum se ia doar contribuția efectivă la sistemul public de pensii.

Citește și: Facturi mai mari la pensie de la 1 iulie. Ce se întâmplă cu cardul de energie. Cine poate lua bani?
Pensie mai mică pentru foștii agricultori
Schimbările au apărut deoarece pensionarii din CAP funcționau după o lege diferită, iar calculul se făcea în alt mod. Acum, prin noua lege a pensiilor, CAP-iștii vor fi alături de ceilalți pensionari din sistemul public de pensii.
Citește și: Salariile restante se pot plăti cu dobânzi de 25%. Ministrul Muncii a anunțat care sunt categoriile
„Aceasta este o decizie de recalculare a pensiei pentru cei care au avut pensie stabilita în fostul sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001- Recalculare în temeiul art 154 din noua lege a pensiilor - PENSIE CAP.

Acum, în jur de 134.000 de pensionari care au lucrat în CAP vor trece direct în baza de date a Casei Naționale de Pensii. Mai mult decât atât, aceștia vor primi creșteri ale pensiei conform vechimii.
Dacă au avut mai mulți ani munciți vor primi bani în plus.
Există pensii de 300-600 lei, bani cu care pensionarii trebuiau să supraviețuiască timp de o lună. Acum, pensionarii vor primi minimul pensiei de 1.281 lei stabilite prin noua a pensiilor.
Se fac plățile la pensie
De altfel, surse din cadrul Casei de Pensii au declarat pentru Newsweek că aceste creșteri de pensii agricole nu vor fi spectaculoase.
„Fiecare dosar al foștilor angajați din CAP va fi adus la zi. Unii vor avea creșteri de un leu, alții de 200. Depinde de cât au muncit și ce documente au pentru a face dovada”, a spus un reprezentant al Casei de Pensii pentru Newsweek..
Citește și: Pensie mai mare cu 200 lei pentru o categorie de pensionari. Casa de Pensii anunță norocoșii
Pensiile din agricultură sunt cele mai mici din România. Dacă un pensionar a muncit în agricultură peste 15 ani el va lua pensia minimă de 1.281 de lei. Asta, chiar dacă pe baza contributivității ar fi trebuit să ia o sumă mai mică.