Mitropolia Moldovei și Bucovinei: zeci de milioane pentru sute de mii de persoane defavorizate

DE Mihai Duță | Actualizat: 11.11.2020 - 12:38
Cantina socială Sf. Sava din Iași Foto: mmb.ro

Mitropolia Moldovei și Bucovinei are o structură filantropică foarte bine pusă la punct. Sectorul de asistență socială și medicală „Diaconia” din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor a fost înființat în 1997, iar din anul 2010, în coordonarea acestuia a intrat și activitatea medicală.

SHARE

La nivelul Arhiepiscopiei Iașilor, în anul 2019, au fost oferite servicii filantropice și de asistență socială pentru aproximativ 258.500 persoane/familii, utilizându-se un buget total de 21.863.054 lei.

Anul acesta, marcat de pandemie, a impus și alte măsuri de sprijin. Astfel, a fost înființată o linie telefonică TEL VERDE 0800672027, cu accesabilitate 24 de ore din 24, pentru acordarea de suport duhovnicesc precum și pentru facilitarea acordării de susținere materială celor puși în dificultate de situația de criză.

Au fost desemnați 72 de preoți, care au răspuns la 1.025 de apeluri, în urma cărora s-a oferit sprijin material pentru 97 de familii, prin Voluntarii Sfintei Parascheva și prin preoții parohi.

De asemenea, a fost înființat site-ul www.fiideajutor.ro, iar suma totală colectată prin intermediul Campaniei "fiideajutor" este de 214.104,63 lei.   

În perioada martie-iunie 2020, suma totală utilizată în întreaga Arhiepiscopie pentru servicii sociale a fost de 2.062.179 lei. Au fost ajutați 26.170 de beneficiari din care: 9.575 ajutați la nivelul unităților de cult, iar 16.595 ajutați în parteneriat cu ONG/ instituții ale Statului, cu 204 parohii implicate. Au fost donate alimente în valoare de 590.405 lei; - hrană caldă oferită în valoare de 346.334 lei; - servicii medicale oferite în valoare de 198.256 lei; - donații aparatură medicală în valoare de 414.473,1 lei; - cumpărături de primă necesitate în valoare de 15.000 lei.

Spitalul Providența

Spitalul, Policlinica și Fundația Medicală Providența, sunt printre cele mai importante unități private din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Policlinica a fost inaugurată sub denumirea de „Centrul de Diagnostic și Tratament”, în octombrie 2000, în prezenţa P.F. Patriarh Teoctist al Romaniei.

În 2008 și-a deschis porțile Spitalul Providența, primul din cadrul Bisericii, cu o structură avizată de Ministerul Sănătății.

Anual, la Spitalul Providența sunt făcute peste 1000 de intervenții chirurgicale și sunt tratați peste 20.000 de pacienți.

Persoanele din categoriile defavorizate sunt tratate gratuit. Costurile pentru acestea sunt subvenșionate din veniturile obținute ca urmare a efectuării serviciilor medicale cu plată.

Anul trecut, 2000 de persoane au beneficiat de servicii medicale gratuite la "Providența" 

În acest an Policlinica Providența are în plan extinderea pe o suprafață de 1.000 mp, unde vor fi încă 9 cabinete, un centru performant de gastroenterologie și altul de mică chirurgie.

Alte unități medicale, deschise pentru comunitățile locale sunt:  

·      Mănăstirea Văratec - Cabinet medicină generală

·      Mănăstirea Agapia - Cabinet medicină generală „Sf. Dr. Cosma şi Damian”

·      Mănăstirea Paltin - Cabinet medicină generală „Sf. Pantelimon”

·      Fundația „Iustin Pârvu” - Cabinet Medicină Dentară

·      Fundația „Solidaritate și Speranță”

Fundația Solidaritate si Speranță este una dintre instituțiile filantropice ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei Foto: mmb.ro

Cantine sociale, centre pentru copii și vârstnici

Sectorul de asistență socială și medicală „Diaconia”, prin Fundația Solidaritate și Speranță se mai ocupă de următoarele:

·      Cantina socială Sf. Sava, Iaşi

·      Centrul de prevenţie, consiliere şi reabilitare a persoanelor dependente de alcool şi alte droguri Sf. Nicolae, Iaşi

·      Centrul de asistenţă social-medicala şi îngrijire la domiciliu pentru vârstnici Sf. Mina Iaşi

·      Centrul de recuperare şi îngrijire Sf.  Ana, Iaşi

·      Centrul de zi pentru vârstnici  Vovidenia, Iaşi

·      Centrul de zi pentru copii Sf. Marina, Iaşi

·      Centrul de zi pentru copii Sf. Stelian, Iaşi

·      Centrul de zi pentru copii Mia Casa,  Bârnova

·      Centrul de formare permanentă, Iaşi

·      Centrul de formare în agroecologie, Bârnova

·      Centrul de hipoterapie şi echitaţie Sf. M.M. Gheorghe, Bârnova

·      Centru social pentru vârstnici Cuvioasa Nazaria, Văratec

Tot de sprijinul comunităților locale se ocupă și Centrul Eparhial prin Centrul de suport pentru situaţii de urgenţă şi criză „Filantropia” și Centrul rezidenţial pentru persoane cu dizabilităţi „Sf. Luca Doctorul” .

Protopopiatele Iași I, Iași II, Iaşi III, Pașcani, Hârlău, Botoșani, Dorohoi, Piatra Neamț, Tg. Neamț, Roznov au birouri de asistență socială.

Centru de zi pentru copii Sf. Marina, Iași Foto: Facebook

Organizații non-guvernamentale

Tot sub coordonarea Sectorul de asistență socială și medicală „Diaconia” se află și următoarele organizații non-guvernamentale:

  • Asociația Speranță și Ajutor  Roznov – Centrul de suport pentru situaţii de urgenţă şi criză
  • Asociația Sf. Prooroc Avraam - Centrul rezidențial pentru copii în dificultate Sf. Ioachim şi Ana, Dumbrava Roșie
  • Fundaţia Iustin Pârvu, Poiana Teiului, jud. Neamț
  • Internat - Centrul social pentru copii Acoperământul Maicii Domnului
  • Centrul rezidenţial pentru bătrâne Sf. Spiridon 
  • Asociația Familia Nostra  Iași - Centrul rezidenţial pentru copii defavorizați din mediul rural „Sf. Andrei” Iaşi
  • Asociația de Ajutor Social a Fecioarei Maria și Cuvioasei Parascheva
  • Centrul de zi pentru bătrâni – Târgu Frumos
  • Centrul rezidențial pentru bătrâni „Fecioara Maria” Tg. Frumos

Parohii cu servicii sociale

În coordonarea Parohiei „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” Iaşi se află:

  • Centrul de zi  pentru persoane vârstnice
  • Centrul de îngrijire socio-medicală la domiciliu
  • Centrul de zi pentru consiliere şi informare

Parohia „Sf. Sava cel Sfinţit” Iaşi are și Centrul de zi pentru copii şi adulţi cu deficienţă de auz şi vorbire „Sf. Prooroc Zaharia”, Parohia „Sf. Ilie” Botoşani  - Cantina socială, Parohia „Sf. Voievozi” Săvineşti - Centrul social și cantină socială „Popasul iubirii milostive” Săvineşti

Următoarele parohii au Centre de suport pentru situaţii de urgenţă şi criză:

„Naşterea M. D.” Curături,  „Sf. Gheorghe” Iacobeni, „Sf. Nicolae” Tabăra, „Adormirea MD” Uricani, „Vovidenia” Iaşi, „Buna Vestire” Agârcia, Borleşti

Misiunea social-medicală în 2019

Conform sintezei Arhiepiscopiei Iașilor, misiunea social-medicală  s-a desfășurat, de-a lungul anului 2019, pe trei mari direcții:

Birourile de asistență socială, cantinele sociale, Fundația Solidaritate și Speranță și alte ONG-uri bisericești, centrele pentru copii, bătrâni și persoane defavorizate de pe lângă Centrul Eparhial, protopopiate, parohii sau mănăstiri. Serviciile sociale primare și specializate au vizat 12.400 de beneficiari, utilizându-se un buget total de peste 16 milioane lei. Spre exemplu:

- Fondurile „Păstorul cel Bun” și „Sfântul Vasile cel Mare” au fost, în anul 2019, o sursă de sprijin pentru preotul din parohiile defavorizate, pentru familia preotului în dificultate și pentru activitățile misionare în parohii și protopopiate. În anul precedent, contribuția Centrului Eparhial pentru aceste fonduri a fost de 1,2 milioane lei, iar o parte dintre parohii și protopopiate, ale căror posibilități materiale au permis acest lucru, au contribuit cu suma de 360.000 lei.

- Centrul rezidențial pentru vârstnici „Cuv. Nazaria” de la Văratic în parteneriat cu Primăria Agapia, a oferit servicii de găzduire, hrănire, asistenţă socială, asistență religioasă și suport pentru 37 vârstnici.

Servicii medicale gratuite. Ele au fost oferite de Spitalul, Policlinica și Fundația Medicală Providenţa din Iași, precum şi de unităţi medicale din teritoriu (cabinetele de medicină generală de pe lângă filiala Miclăuşeni a Fundaţiei Medicale Providenţa, mănăstirile Agapia și Văratic și Fundația Iustin Pârvu din județul Neamţ). Pe lângă activitatea medicală, în contract cu CAS Iași și în regim de coplată de la pacienți, activitatea caritativă a utilizat un buget de 320.000 lei, pentru peste 2.000 de beneficiari.

Acestor acțiuni filantropice li s-au mai adăugat și alte acțiuni similare, derulate prin alte instituții sau chiar direct prin intermediul credincioșilor. Spre exemplu, prin contribuția ocoalelor silvice din Neamţ, Iaşi și Bacău, au primit în mod gratuit material lemnos un număr de 197 de beneficiari (persoane fizice sau juridice). Volumul total de masă lemnoasă donat în cursul anului 2019 a fost de 10.451 mc, însumând o valoare totală de 2.538.320 lei.

Activitatea filantropică a parohiilor, mănăstirilor, schiturilor și a preoților misionari din unități bugetare. Prin această activitate se oferă persoanelor defavorizate servicii de tip cantină socială, centru de zi, în beneficii financiare și materiale, în hrană pentru pelerinii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva și altele. Au fost asistați peste 240.000 de beneficiari, utilizându-se un buget de aproximativ 5,4 milioane lei.  

Citește și: Urma banilor negri din Mitropolia Moldovei: 100 de lei nunta și botezul pe chitanță, restul la plic

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te