MIPE, pachet de servicii sociale integrate, cu mai multe tipuri de vouchere pentru cei vulnerabili

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.03.2023 - 11:27
MIPE, pachet de servicii sociale integrate, cu mai multe tipuri de vouchere pentru cei vulnerabili - Foto: gov.ro

Şeful MIPE, ministrul Marcel Boloş, anunţă noi apeluri, de 970 de milioane de euro, în vouchere dedicate , pe servicii sociale integrate, destinate pentru sprijinul persoanelor vârstnice, copiilor și persoanelor cu dizabilități, lansate în anul 2023.

SHARE

Din bugetul total de 4,15 miliarde de euro, de care dispune Programul Incluziune și Demnitate Socială, cea mai mare alocare revine sprijinului acordat preșcolarilor și elevilor, mamelor cu nou născuți și asigurării alimentelor de bază/mese calde, pentru persoanele din grupurile defavorizate (980 de milioane de euro).

MIPE, pachet de servicii sociale integrate

Anul acesta, vor fi deschise 10 apeluri, în valoare totală de 970 de milioane de euro, primele urmând a fi lansate în trimestrul 2 al anului.

Persoanele vulnerabile vor beneficia de un pachet special de sprijin, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, primele apeluri de proiecte urmând a fi deschise în trimestrul al doilea al acestui an.

În total, anul acesta vor fi lansate prin acest program 10 apeluri, proiectele putând fi depuse de unitățile administrativ – teritoriale, grupurile de acțiune locală, furnizorii de servicii sociale, întreprinderi sociale sau administratori ai schemelor de antreprenoriat social.

Citeşte şi: Boloş: „Încep primele investiţii în sistemul public de sănătate. Start pentru spitalele regionale”

Este pentru prima dată când România are un program cu finanțare europeană special, dedicat grupurilor vulnerabile.

"Vom folosi această oportunitate pentru a sprijini vârstnicii, copiii, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale sau mamele aflate în dificultate", spune Marcel Boloş, conform MIPE.

"Am finanțat în ultimii ani, din fonduri europene, măsuri care au îmbunătățit viața multora dintre românii cu venituri mici – pachetele cu alimente, tichetele educaționale, cardurile sociale ”Sprijin pentru România”, cardurile de energie și avem în pregătire alte măsuri similare", arată demnitarul.

Citeşte şi: Boloș anunță că Oradea ar putea fi orașul unde Agenția Regională de Investiţii va avea sediul

Din păcate, 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie sau excluziune socială, cele mai expuse acestui fenomen fiind grupurile vulnerabile.

Programul Incluziune și Demnitate Socială este un instrument care permite construirea unui sistem de servicii sociale integrate, care să sprijine pe termen lung persoanele vulnerabile.

Centre sociale integrate

MIPE va finanța centre sociale integrate, servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, servicii educaționale sau de integrare pe piața muncii, servicii de viață independentă pentru persoanele cu dizabilități care părăsesc sistemul instituționalizat, întreprinderi sociale, a transmis Boloș.

La nivel de program, prioritățile sprijină grupuri vulnerabile distincte, dar cuprind măsuri integrate și interconectate, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor.

Peste 800 de milioane de euro pentru centre comunitare integrate și dezvoltarea serviciilor sociale în mediul rural Programul Incluziune și Demnitate Socială va finanța 11 priorități de investiții

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te