Mica recalculare: Care pensionari pot rămâne cu pensie mai mică? Când s-au pensionat?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.09.2024 - 07:19
Mica recalculare: Care pensionari pot rămâne cu pensie mai mică? Când s-au pensionat? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Mica recalculare: Care pensionari pot rămâne cu pensie mai mică? Când s-au pensionat? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Azi începe mica recalculare. Foarte mulți pensionari sunt afectați de această măsură iar aceștia ar putea primi o pensie mai mică facă de cea în plată. Mai mult, vor fi puși pe drumuri pentru că ei vor trebui să ducă la casele de pensii o serie de documente.

SHARE
A doua etapă de recalculare a pensiilor începe pe 2 septembrie. Aceasta se adresează celor care s-au pensionat până în 2001. Acestea ar putea fi mai mici față de cele aflate în plată. 
 
Din acest motiv, pensionarii trebuie să meargă la casele teritoriale de pensii să depună o serie de documente din care să reiasă veniturile nepermanente, cum ar fi ore suplimentare, sporuri, premii, etc. 
 

Mica recalculare: Care pensionari pot rămâne cu pensie mai mică? Când s-au pensionat?

În timp ce unii pensionari au motiv de bucurie, alții vor trebui să mai aștepte pensia mărită. Pentru a putea beneficia de creșteri, pensionarii trebuie să facă rost de o serie de documente. 
 
 
Pe un forum, un specialist atrage atenția că că acestă mică recalculare ar putea să le scadă pensiile oamenilor. Acesta explică ce trebuie să ia în vedere în următoarea perioadă cei cărora li se adresează mica recalculare.
 
”Această recalculare se va face (din oficiu) conform articolului 155 din legea 360/2023 și este reglementată de art 125 ( pe care îl las mai jos) din normele de aplicare a legii; ea se aplică, evident, doar celor care au sau vor aduce la dosar adeverințe cu veniturile brute obținute până la 01.04.2001.
 
Pe scurt dacă în urma recalculării, care se va face, repet, conform legii mai sus amintite (cu noul soft) va rezulta un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat in plată, se acordă numărul de puncte rezultate în urma recalculării, și cuantumul în condițiile art 144 alin. (6) din lege.
 
Prin urmare există posibilitatea, de loc dorită, ca în urma "micii recalculări" pensia rezultată să fie mai mică decât cea de acum (01.09.2024), iar indexarea de la 01.01.2025 să se aplice acestei sume, ci nu celei de acum!”, a explicat expertul. 
 
Acesta a precizat însă că ”în plată rămâne pensia mai mare!”

 
Acesta este articolul din lege: 
Art. 125
(1) Pensiile stabilite în baza legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispoziţiilor art. 155 din lege.
 
(2) În situaţia în care, ca urmare a recalculării drepturilor de pensie, conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă numărul de puncte rezultate în urma recalculării şi cuantumul în condiţiile art. 144 alin. (6) din lege.

Ce documente trebuie să ducă pensionarii pentru mica recalculare?

Pensionarii trebuie să depună documente, adeverințe de la fostul loc de muncă în care să arate că au primit prime, sporuri de noapte, de sărbători, de izolare, de muncă grea, de vacanță, de weekend etc.

Pe baza acestor hârtii, Casa de Pensii va recalcula pensia pe care respectivul pensionar o primește la 1 septembrie. Cu aceste noi documente, respectivul pensionar va primi o nouă creștere a pensiei până la 1 martie 2025.

Până în 1977, CAS s-a plătit pe salariul brut din statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent - de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători.

Citește și: Care e pensia maximă pentru medicamente compensate cu 90%. Lista completă a medicamentelor

O adeverință i-ar ajuta pe toți cei care știu ca au avut câștigul brut mai mare decât veniturile din cartea de muncă. E vorba de cei din minerit, metalurgie, siderurgie, materialelor de construcții, auto etc

Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente). În statul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcânduse de către angajator. Pentru aceasta perioada ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri.

Între 1990-2001 s-a revenit la principiul de dinainte de 1977. A se vedea primul punct de ai sus.

Din anul 2021 nu mai e necesară nicio adeverință de la angajator, conform ministrului muncii.

Newsweek a scris pe larg, aici, despre această recalculare: Ce documente trebuie depuse pentru o pensie mai mare la recalculare, în funcție de anul pensionarii?

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te