MAI neagă că vor fi înfiinţate unităţi care vor fila cetăţenii. "E în totalitate falsă informaţia!". Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe spun că nu vor fi înfiinţate unităţi care vor avea ca obiectiv filajul cetăţenilor.
Precizare vine în contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind aşa-zisa „înfiinţare a unor unităţi de filaj la Ministerul Afacerilor Interne”.
MAI neagă că vor fi înfiinţate unităţi care vor fila cetăţenii. "E în totalitate falsă informaţia!"
Totodată, este în totalitate falsă informaţia potrivit căreia ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu sau alte persoane din conducerea ministerului vor avea atribuţii în a stabili care persoane să fie înregistrate.
„Ministerul Afacerilor Interne a fost consultat în referire la propunerea legislativă înregistrată cu numărul PLX 776/2023, formulând punct de vedere favorabil.
Acesta a fost transmis Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, conform procedurilor legale.
Citeşte şi: VIDEO Intrăm în Schengen din 31 martie. Românii scapă de controlul la frontieră din aeroport
Prin proiectul de lege invocat se propune extinderea prevederilor şi garanţiilor legale ce sunt în vigoare la nivelul Poliţiei Române, cu privire la utilizarea imaginilor în scopul asigurării ordinii publice şi sancţionării şi prevenirii faptelor ilegale, prevederi care ar urma să fie aplicabile personalului Jandarmeriei Române, Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului General pentru Imigrări”, arată comunicatul de presă al MAI, conform News.ro.
În concret, este vorba despre aplicarea modalităţilor de lucru existente la nivelul Poliţiei Române, respectiv utilizarea imaginilor surprinse pe aparatele tip BodyCam şi de poliţiştii de frontieră, angajaţii Inspectoratului General pentru Imigrări şi jandarmii, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în zone publice, mai spune sursa citată.
Citeşte şi: Avem obligaţia de a apăra România de orice tip de atac îndreptat împotriva identităţii naţionale
În acelaşi timp, pot fi înregistrate, doar din spaţiul public, nu şi din cel privat, ocazional şi nu cu caracter sistematic şi continuu, imagini din timpul acţiunilor derulate de structurile MAI, în contextul existenţei informaţiilor cu privire la fapte penale produse în zona de intervenţie.
Acest instrument este utilizat şi de autorităţile de aplicare a legii din alte state, fiind o garanţie a legalităţii acţiunilor şi un instrument de conservare a mijloacelor de probă în scopul aflării adevărului şi protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
Totodată, este în totalitate falsă informaţia potrivit căreia ministrul Afacerilor Interne sau alte persoane din conducerea ministerului vor avea atribuţii în a stabili care persoane să fie înregistrate, mai arată sursa citată.
Baze de date
Ordinul de ministru la care e făcută referirea în proiectul de lege urmează să stabilească doar regulile tehnice şi organizatorice privind păstrarea, actualizarea şi utilizarea bazelor de date.
Acest act normativ va parcurge procedura de consultare publică, dezbatere şi publicare în Monitorul Oficial, mai transmite MAI.
Reprezentanţii MAI mai menţionează că prin acest proiect de lege sunt introduse garanţii că imaginile surprinse pe dispozitivele anterior menţionate nu vor fi folosite în alte scopuri decât cele stabilite prin lege, respectiv pentru apărarea ordinii şi liniştii publice, drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi prevenirea şi descoperirea infracţiunilor.