Legea privind combaterea drogurilor de mare risc este veche, din anul 2000

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.09.2023 - 13:28
Legea de combatere a drogurilor de mare risc, veche - Foto: INQUAM PHOTOS / / George Călin

Ministerul de Interne Cătălin Predoiu spune că Legea privind combaterea drogurilor de mare risc este veche, din anul 2000. "Cum poate fi pregătită o instituţie să lupte contra unui astfel de fenomen cu o lege din 2000?" - se întreabă retoric demnitarul.

SHARE

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că, la nivel politic, nu s-a perceput la timp gravitatea problemei legate de droguri şi a menţionat că legea privind combaterea drogurilor de mare risc este din anul 2000, sugerând că este depăşită.

În aceste condiţii, instituţiile nu au instrumentele adaptate vremurilor pentru a combate acest fenoment. Predoiu a afirmat că lupta împotriva traficului de droguri nu porneşte de la zero.

Legea de combatere a drogurilor de mare risc, veche

“Lucrurile nu se întâmplă peste noapte, mai ales la un fenomen de asemenea dimensiuni. Dar, pe de altă parte, pot să vă asigur şi pe dumneavoastră, şi pe cetăţeni, că nici nu plecăm de la un zero, cu toate neajunsurile şi neîmplinirile.

Acest aparat lucrează şi credeţi-mă că lucrează din greu şi pus sub presiune, nu numai de provocările din teren. Personal şi eu fac această presiune în sens pozitiv de a duce lucrurile înainte”, a afirmat Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că fenomenul nu a fost combătut eficient, conform News.ro.

Citeşte şi: Cum vor fi testați antidrog elevii în școli. Ministrul Educației: „Vorbim de o serie de acțiuni”

“Pe de o parte, fenomenul există, nu a fost combătut eficient. Avem o problemă, trebuie să fim mai buni, dar automat se trage şi concluzia şi nu se face nimic sau nu s-a făcut nimic pentru asta. Aici eu am o rezervă cel puţin, ca să nu spun că sunt gata să contrazic”, a explicat Cătălin Predoiu.

Moderatorul i-a atras atentiţia că, dacă ar critica activitatea MAI, ar însemna să îşi atace superiorul ierarhic de la partid, adică pe Lucian Bode, fostul ministru de Interne.

“Miza e mult prea mică pentru mine. Ministerul de Interne nu are miză politică. Nu vreau să îl joc politic. Ceea ce fac aceşti oameni este mult prea important pentru fiecare cetăţean ca să-mi permit indecenţa să joc politic performanţa ministerului, dar sunt obligat şi faţă de acest aparat cu care de mâine dimineaţă, nu că reiau munca, continui munca pentru că aici nu încetează munca niciodată, e non stop, să recunosc acolo unde se munceşte şi să fiu corect în evaluările şi în concluziile mele.

Citeşte şi: Prins drogat la volan, fără plăcuțe de înmatriculare sau RCA. Ce a pățit șoferul

Adică de acord, criticăm, arătăm unde nu-i în regulă, mobilizăm oamenii, că ăsta este scopul acestei discuţii, ne reorganizăm dacă e nevoie”, a explicat Predoiu. El a mai fost întrebat cum au ajuns şcolile pline de droguri în România.

“Pe de o parte, fenomenul s-a răspândit. E o afacere globală. 85 de milioane, între 15 şi 64 de ani, au declarat că au prizat droguri cel puţin o dată. 85 de milioane. 30 de miliarde e piaţa numai în Europa. Această afacere s-a globalizat, a penetrat încet, încet în România. Mecanismul nu a fost adaptat permanent şi a intervenit o desconsiderare a fenomenului”, a transmis ministrul Afacerilor Interne.

Întrebat dacă statul a protejat reţelele de traficanţi, Cătălin Predoiu a răspuns: “Nu am nicio informaţie în acest sens”. El a mai adăugat că la nivel politic nu s-a perceput la timp gravitatea problemei.

Grav

“La modul general, la nivel politic, nu s-a perceput la timp gravitatea problemei. De aceea, eu vă pot nuanţa declaraţii de acum trei luni de zile. Este un lucru pe care l-am iniţiat şi făcut acum trei ani de zile.

Tot Ministerul de Interne a făcut o strategie contra crimei organizate şi traficului de persoane şi acolo sunt declaraţiile din 2010-2011, când elaboram legi. Pe de altă parte, instituţional, armata nu a fost pregătită pe măsură ce a evoluat inamicul.

Ştiţi de când este legea privind combaterea drogurilor de mare risc? Din 2000. Au trecut de atunci 23 de ani. Deci, cum poate să fie pregătită o instituţie să lupte contra unui astfel de fenomen cu o lege din 2000 contra substanţelor psihoactive?”, a mai transmis Cătălin Predoiu.

Chestiune de timp

El a mai afirmat că acest fenomen nu poate fi eradicat în câteva luni. “Nu ştiu dacă o să putem instantaneu, într-o lună, în două luni de zile, să eradicăm acest fenomen. Nu vreau nici să fiu neserios în ce spun. Pe de altă parte, expozeul dumneavoastră mai ridică o problemă pe care, cu iertare, nu aţi atins-o. E şi o problemă educativă şi culturală.

Dumneavoastră descrieţi un fenomen care a penetrat în foarte multe locuri, de la şcoli, licee până la cluburi, restaurante sau lumea artistică şi nu numai. Înseamnă că este un fenomen, e o problemă educativă şi una culturală. Înseamnă că fenomenul trebuie abordat din mai multe părţi.

Dacă vom aştepta doar prin represiune eradicarea acestui fenomen e foarte complicat pentru că combaterea vizează două laturi: partea de trafic se duce spre furnizor, partea de consum se duce spre client, spre consumator.

Este imposibil să rezolvi doar prin această acţiune problema drogurilor oricât ai confisca, oricât ai trimite în judecată, oricât ai destructura”, a afirmat Predoiu.

37 de reţele de trafic de droguri desfiinţate

Cătălin Predoiu a anunţat câte reţele de trafic de droguri au fost anihilate în acest an.

“Anul ăsta s-au destructurat, doar pe droguri vorbesc, 37 de grupuri infracţionale organizate, 37 de reţele, cum le spuneţi dumneavostră. Nu e puţin lucru 37. Înseamnă depistare, infiltrare, culegere de probe, consolidarea probelor”, a mai explicat Predoiu.

Ministrul a mai fost întrebat de faptul că la televizor apar cazurile de confiscare a două, trei grame de droguri.

“Să vă dau o veste bună, proastă nu ştiu cum să spun, nu toată realitatea încape în televizor. Există foarte multe lucruri care sunt în realitate şi nu apar la televizor, inclusiv acţiuni de combatere a traficului şi consumului de droguri. E şi aici o vină a aparatului că nu a comunicat mai din timp, mai ritmic”, a mai transmis ministrul.

Deficit de personal

El a vorbit şi despre cea mai mare captură de droguri din acest an. “În acest an s-au capturat 600 de kilograme de droguri de risc şi mare risc, trei tone de precursori, 600 de kilograme de masă verde”, a mai declarat Predoiu. Ministrul Afacerilor Interne a mai precizat că există un deficit de personal în minister de 30%.

“Am deficit de personal de aproape 30 la sută egal aşa, cu toate armele. Poliţistul care termină Academia şi intră în bătălia în care cerem noi să lupte îi plătim 2.000 şi ceva de lei pe lună. Vi se pare normal? Mie nu”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te