Județul unde la fiecare 80 de copii născuți, unul își pierde familia. 8.600 de abandonuri în 2021

DE Bianca Iosef | Actualizat: 31.10.2022 - 12:12
Jucărie abandonată- Foto: PIXABAY

Datele oficiale arată că anul trecut, au fost abandonați în România peste 8.600 de copii. Adopțiile nu echilibrează această statistică neagră, doar puțin peste 1.800 de copii găsindu-și o familie.

SHARE

Potrivit datelor furnizate de ANPDCA pentru Newsweek România, 8619 de copii au fost abandonați în anul 2021.

Cei mai mulți minori lăsați în grija statului au fost în Vaslui, unul din cele mai sărace județe ale țării. Se confirmă, astfel, o corelație menționată de specialiști între nivelul de trai și abandonul copiilor.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, anul trecut în Județul Vaslui au fost aduși pe lume 4238 de bebeluși. În aceași perioadă, în același județ, aproape 500 de copii au fost lăsați în grija statului de către familile lor. Raport care indică faptul că la fiecare 80 de copii nou-născuți unul este abandonat este foarte ridicat.

Aceste cifre plasează Vasluiul pe primul loc în topul abandonului în anul 2021.

Citește și: EXCLUSIV 4.000 de copii, abandonați în primele 6 luni ale anului. De 5 ori mai puțini, adoptați

Doar 67 de copii abandonați și-au găsit o nouă familie în Vaslui. În Iași, Bihor și București au fost adoptați cei mai mulți copii.

În 2021 au fost adoptați în total nu mai mult de 1677 de minori. Cum în același interval au fost abandonați 8.619, în 2021 statistica a consemnat un raport debalansat între abandon și adopții. Raportul este 5 abandonuri la o adopție.

Citește și: Guvernul a aprobat majorarea standardelor de cost pentru serviciile sociale destinate copiilor

Corelația sărăcie - abandon

Statisticile arată că județul Vaslui este printre ultimele când vine vorba de salariul mediu net lunar. În anul 2021, o persoană câștiga, în medie, în Vaslui puțin peste 2.500 de lei. Statistici România arată că acest județ s-a clasat mereu printre ultimele locuri la acest capitol. În 2017 de exemplu, salariul mediu lunar era de doar 1.882 de lei.

Abandonul, până în 3 ani

Un studiu realizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție arată că majoritatea copiilor sunt lăsați în grija statului până să împlinească trei ani. Cei mai mulți dintre minorii, 34,5%, nu au nici măcar vârsta de un an când sunt abandonați. 9,7% dintre copii sunt plasați în grija statulu la un an, 7,7%, la 2 ani, iar puțin peste 6%, la 3 ani.

Potrivit aceluiași studiu realizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție împreună cu Unicef, peste 40% dintre copii abandonați, ajung în grija statului din cauza sărăciei. Celelalte cauze majore de abandon sunt neglijarea sau exploatarea minorului, în proporție de 20%, iar 10% dintre copii au fost lăsați în grija statului din cauza dizabilităților avute.

Potrivit datelor furnizate de ANPDCA pentru Newsweek România, în acest moment, nu mai puțin 44.865 de copii se află în prezent în grija statului. Cei mai mulți sunt la Iași, 3.140, iar pe locul al II-lea la număru de copii abandonați este Vaslui, cu nu mai puțin de 2.605 minori. Nici Constanța nu stă mai bine la acest capitol cu 2.130 de copii.

Din totalul de 44.865 de copii aflați în grija statului, 8.619 au fost abandonați doar anul trecut. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te