În clădirea veche a ASE va avea loc un exerciţiu de protecţie civilă în caz de cutremur

DE Alexandru Pop | Actualizat: 06.03.2023 - 10:31
În clădirea veche a ASE va avea loc un exerciţiu de protecţie civilă în caz de cutremur - Foto: PXHere

Un exerciţiu de pregătire civilă în caz de cutremur major în Bucureşti va avea loc , cu echipe canine de căutare şi salvare, la Palatul ASE, în clădirea veche Ion Angelescu. Evenimentul este organizat de Asociaţia Clubul Câinilor Utilitari (ACCU şi ASE

SHARE

12.000 de oameni trăiesc în 362 de clădiri cu risc seismic 1, în Bucureşti. Oficial, sunt 851 de clădiri în toate cele trei clase de risc şi 1.524 încadrate în categorii de urgenţă, arată ACCU.

Clădirea veche ASE: exerciţiu în caz de cutremur

"Alte date spun că în Bucureşti ar fi peste 2.000 de clădiri vulnerabile la un cutremur puternic şi zeci de mii de oameni expuşi pericolului.

În cazul unui cutremur puternic în Bucureşti, oraşul cu cei mai mulţi locuitori din România, capacitatea de intervenţie a autorităţilor vă fi cel puţin limitată, iar capacitatea de rezilienţă a oraşului redusă", spune sursa citată.

Citeşte şi: Banca Mondială: „Cutremurele au provocat în Siria pagube de 5,1 miliarde de dolari”

"12.000 de oameni trăiesc în 362 de clădiri cu risc seismic 1 în Bucureşti. Oficial, sunt 851 de clădiri în toate cele trei clase de risc şi 1.524 încadrate în categorii de urgenţă.

Alte date spun că în Bucureşti ar fi peste 2.000 de clădiri vulnerabile la un cutremur puternic şi zeci de mii de oameni expuşi pericolului.

În cazul unui cutremur puternic în Bucureşti, oraşul cu cei mai mulţi locuitori din România, capacitatea de intervenţie a autorităţilor vă fi cel puţin limitată, iar capacitatea de rezilienţă a oraşului redusă", conform Agerpres. arată sursa citată.

Citeşte şi: Blocul unde a murit Toma Caragiu la cutremur, înconjurat de imobile cu bulină. Pericol de prăbușire

ACCU precizează că urmările unui potenţial cutremur sunt greu de prevăzut, însă un lucru este sigur - vor exista numeroase victime prinse sub pereţii clădirilor prăbuşite, iar cea mai eficientă şi rapidă cale de a le salva vieţile sunt câinii de căutare şi salvare special pregătiţi în acest scop.

Câinii dresaţi sunt esenţiali

Câinii antrenaţi în caz de cutremur sunt special dresaţi pentru a găsi victime umane cu ajutorul mirosului, în diferite medii - sub dărâmături sau clădiri dezafectate, în păduri sau în spaţii urbane.

De asemenea, un singur câine special antrenat este echivalentul unei echipe de căutare umane formată din 50 de persoane, iar un câine salvator poate depista mirosul unei persoane căutate de la 400 metri distanţă, rata de succes a unei misiuni de căutare fiind de circa 70%.

"Câinii salvatori lucrează în tandem cu partenerii lor umani şi pot obţine un atestat oficial doar după cel puţin un an de pregătire intensă şi aproape 1.000 de ore de antrenament, ceea ce presupune un angajament serios din partea stăpânilor lor.

Trei antrenamente săptămânale

ACCU asigură trei antrenamente săptămânale în Bucureşti şi împrejurimi, în zone cu specific: clădiri demolate sau în curs de demolare (în colaborare cu firme de demolări); fabrici, combinate şi alte clădiri abandonate, dezafectate sau dărâmat; participarea la tabere naţionale şi internaţionale de pregătire; participarea la exerciţii comune împreună cu echipe DSU, ISU şi autorităţi locale, precum şi obţinerea atestatului MAI pentru câini civili de căutare şi salvare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te