Unul dintre cele mai importante documente de la pensie este adeverința prin care se justifică stagiul de cotizare. Doar în acest fel, pensionarii pot obține drepturile la pensie conform legii și pe baza contribuțiilor pe care le-au făcut an de an la sistemul public de pensii.
Citește și: Instanța ordonă creșterea pensiilor pentru pensionarii cu grupe și condiții speciale. „Nu amânați!”
Cele mai multe probleme au fost întâmpinate în rândul pensionarilor care au lucrat înainte de 2001 deoarece atunci nu exista o bază de date cu anii munciți de români.
În ce condiții se eliberează adeverințele la pensie? Fără stagiul de cotizare nu se dă niciun ban
Au fost nenumărate cazuri în care pensionarii români nu au putut face dovada pentru anumite perioade muncite, iar acest lucru le-a influențat într-un mod negativ pensia.
Citește și: Ce adeverințe trebuie să depună pensionarii pentru o pensie mai mare la recalculare? Cum completezi?
Adeverința de stagiu de cotizare este un document emis de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) sau de casa teritorială de pensii competentă, care confirmă perioadele în care o persoană a contribuit la sistemul public de pensii.
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Aceasta este esențială pentru stabilirea drepturilor de pensie – fie pentru pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, de invaliditate sau de urmaș – dar poate fi folosită și în alte scopuri legale, precum recalcularea pensiei, rezolvarea unor litigii de muncă sau dovedirea vechimii în muncă, conform Legalbadger.
Citește și: Lovitură pentru cei care vor o pensie mare la Mica Recalculare. Anunțul ciudat dat de Casa de Pensii
Eliberarea documentului se face în baza Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii și a Codului administrativ (OUG nr. 57/2019), care reglementează furnizarea documentelor din evidența autorităților publice.
Cine poate obține adeverința la pensie?
Pentru a obține adeverința cu stagiul de cotizare, pensionarul trebuie să depună o cerere la casa teritorială de pensii de care aparține, personal sau printr-un reprezentant legal. Cererea trebuie însoțită de:
-
formularul tip (disponibil la sediu sau pe site-ul CNPP),
-
actul de identitate (original și copie),
-
împuternicire notarială și cartea de identitate a mandatarului (dacă este cazul).
Conform legii, stagiul de cotizare reprezintă perioada recunoscută ca relevantă pentru stabilirea și calculul pensiei. Acesta include:
-
perioade contributive – în care s-au achitat contribuții la sistemul public (de către angajator sau direct de persoanele asigurate),
-
perioade asimilate – în care nu s-au plătit contribuții, dar sunt considerate stagii de cotizare, cum ar fi serviciul militar obligatoriu, studiile universitare la zi, perioadele de invaliditate sau șomaj.
Contribuțiile începând cu 1 aprilie 2001 sunt înregistrate în sistemul informatic al CNPP. Pentru perioadele anterioare acestei date, dovada cotizării se face prin carnetul de muncă.
Ce se întâmplă cu pensionarii care au pierdut carnetul de muncă?
În lipsa carnetului sau în cazul în care anumite perioade nu sunt menționate în acesta, dovada se face prin adeverințe eliberate de angajatori, deținători legali de arhive sau operatori economici autorizați de Arhivele Naționale.
Citește și: Nicușor Dan, anunț despre creșterea pensiilor și mica recalculare. Întâlnire cu ministrul de finanțe
Există foarte multe persoane care au pierdut adeverințele cu vechimea în muncă, mai ales pentru perioadele dinainte de 2001 pentru care nu există o arhivă digitalizată.
Citeşte şi: Curs BNR marţi, 6 mai. Euro a sărit de 5 lei, o premieră istorică. Efectul George Simion, devastator
Adeverințele trebuie să menționeze motivul omisiunii și să fie însoțite de dovada publicării pierderii carnetului în Monitorul Oficial, conform Codului muncii (Legea nr. 53/2003).
Dacă casa de pensii refuză eliberarea adeverinței sau nu răspunde în termenul legal, solicitantul poate formula o plângere prealabilă, conform Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004. În lipsa unui răspuns sau în cazul unui răspuns nefavorabil, se poate intenta o acțiune în instanță, în termen de 6 luni, la tribunalul de la domiciliul solicitantului.
Citeşte şi: Curs BNR marţi, 29 aprilie. Cum sunt euro și dolarul, față de leu, când apar semnale de criză?