Gravidele, asistență medicală gratuită chiar dacă nu sunt asigurate. Ce analize se pot face. Conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, gravidele beneficiază de o serie de servicii medicale gratuite, chiar dacă nu sunt asigurate în sistemul național de sănătate.
Gravidele, asistență medicală gratuită chiar dacă nu sunt asigurate. Ce analize se pot face
Citește și: Epidemie de gripă la granița României. Toate școlile au fost închise. Masca redevine obligatorie
“La laboratoarele din ambulatoriu gravidele pot efectua următoarele analize medicale specifice chiar şi peste valoarea plafonului lunar, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie sau de cel specializat în obstetrică-ginecologie: hemoleucogramă completă, determinarea grupului sanguin și Rh, testare HIV, timpul Quick și INR, APTT, fibrinogenemie, proteine serice totale, feritină serică, uree serică, acid uric seric, creatinină serică, bilirubină totală și directă, glicemie, TGP, TGO, Gama GT, fosfatază alcalină,sodiu, potasiu, magneziu, calciu total și ionic seric, examen complet de urină, dozare proteine urinare, albumina serică, HBA1c, TSH, FT4, AgHBs, VDRL sau RPR, proteina C reactivă, anticorpi anti HCV, urocultură, exudat faringian, examen citologic cervico-vaginal Babeş-Papanicolau, examen microscopic nativ şi colorat din secreţii vaginale”, se arată în documentul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
În document se mai precizează că gravidele și lehuzele beneficiază de gratuitate suportată din Fond. “Sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se pot suplimenta astfel încât gravidele să beneficieze de servicii într-un interval de timp cât mai scurt posibil”, mai arată Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Citește și: Cum să știi dacă suferi de răceală sau gripă. Diferențele dintre simptome sunt clare
Se pot suplimenta banii de la stat
“Pentru serviciile medicale paraclinice legate de sarcină recomandate de medicii de familie și medicii de specialitate obstetrică-ginecologie, în cadrul consultațiilor de monitorizare a evoluţiei sarcinii, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se pot suplimenta astfel încât gravidele să beneficieze de servicii într-un interval de timp cât mai scurt posibil”, se precizează în document.