PSD voia să crească natalitatea împărțind bani familiilor. Măsura ține oamenii în dependență - CES

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 02.12.2021 - 17:40
Gabriela Firea, una dintre autoarele propunerii legislative privind creșterea natalității prin împărțirea de bani și actuală ministră a Familiei. Sursă imagine: Facebook
Gabriela Firea, una dintre autoarele propunerii legislative privind creșterea natalității prin împărțirea de bani și actuală ministră a Familiei. Sursă imagine: Facebook
Observațiile CES. Sursă: senat.ro
Observațiile CES. Sursă: senat.ro
Observațiile CES. Sursă: senat.ro
Observațiile CES. Sursă: senat.ro
Observațiile CES. Sursă: senat.ro
Observațiile CES. Sursă: senat.ro

Aplicarea creșterii alocațiilor, deduceri acordate angajaților cu copii și tichete pentru creșe și grădinițe – acesta era planul PSD pentru creșterea natalității, în vara lui 2021. Inițiativa PSD a fost avizată negativ în Senat.

SHARE

În iunie 2021, senatoarea PSD Gabriela Firea, actuală ministră a Familiei, alături de deputații PSD Marcel Ciolacu, șeful partidului, și Sorin Grindeanu, actual ministru al Transporturilor, a depus un proiect de lege prin care propunea creșterea natalității, intitulat sugestiv „Lege pentru sprijinirea familiilor cu copii”.

Cei trei aleși PSD au propus, în proiectul citat, ca alocația de stat pentru copii să fie majorată „de urgență” (Guvernul Cîțu a prevăzut această majorare până în iulie 2022), să crească deducerile acordate angajaților cu copii și acordarea de tichete pentru participarea la grădiniță și creșă. 1.500 de lei era propunerea pentru valoarea tichetelor acordate familiilor care au copii cu vârstă între trei și șase ani. Impactul bugetar al măsurilor nu a fost menționat și nici nu au fost precizate criterii clare pentru beneficiari. 

În expunerea de motive, cei trei inițiatori au criticat și „guvernele de dreapta”, susținând că acestea nu sunt interesate să elaboreze strategii pentru stimularea natalității. În prezent, PSD este într-o coaliție de guvernare alături de PNL, în Guvernul Ciucă, iar Gabriela Firea conduce Ministerul Familiei. 

Citește și: VIDEO Firea nu se pronunță pentru interzicerea avortului. Spune că Ministerul Familiei nu e sinecură | Newsweek Romania

Consiliul Economic și Social (CES) nu a fost, însă, de acord, cu modul în care aleșii PSD s-au gândit să stimuleze natalitatea, arătând că aceste măsuri vor duce la adâncirea dependenței acestor familii față de stat și că, în momentul în care o parte din ajutoare dispar, când copilul împlinește șase ani, familia va fi destabilizată financiar grav. Totodată, a atras atenția că acordarea de beneficii nu reprezintă o politică publică. CES a avizat negativ proiectul. 

Proiectul de lege a primit aviz negativ la Senat, iar în prezent este la comisii în Camera Deputaților. Urmăriți traseul propunerii legislative AICI

În opinia PSD, crește natalitatea cu mai multe tichete pentru creșe și grădinițe 

În opinia celor trei parlamentari PSD, numărul nașterilor din România ar crește prin:

„- Acordarea de urgență a alocației de stat pentru copii la nivelul prevăzut de Ordonanța de urgență nr. 9/2019, respectiv de 600 de lei pentru copiii cu vârstă de până la 2 ani și 300 de lei pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 2 - 18 ani.

- Creșterea deducerilor acordate salariaților care au copii îndeosebi pentru lucrătorii cu salarii mici și medii, de până la 5.000 de lei net. Prin această măsură se asigura creșteri de salarii nete pentru 85% din salariați. Măsura reduce inechitățile salariale și riscul de sărăcie în rândul familiilor cu mulți copii.

- Acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârstă de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat, în creșe și grădinițe. Se propune acordarea unui stimulent educațional sub formă de tichete sociale în valoare de 1000 de lei pe luna pentru copiii cu vârstă între 0 - 3 ani și de 1500 de lei pe luna pentru copiii cu vârstă între 3 - 6 ani.”

Cu toate acestea, România are un număr insuficient de creșe și grădinițe. În această vară, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a arătat că în țară sunt doar 386 de creșe. În noul PNDL „Anghel Saligny”, se menționează construirea a 500 de creșe, grădinițe și școli. 

Citește și: DOCUMENT Promisiuni cu repetiție în educație: 6% din PIB, Biblioteca virtuală, masă caldă la școală | Newsweek Romania

În programul de guvernare PSD-PNL-UDMR, pentru stimularea natalității sunt prevăzute mai multe măsuri de tipul: bani pentru a cumpăra echipamente „pentru tranziția digitală” în pandemia de COVID, facilități fiscale pentru angajatorii care oferă „beneficii favorabile familiei (ex. decontare cheltuieli creșă sau învățământ etc.)”, înființare de creșe în firme, pentru stimularea întoarcerii la muncă înainte de împlinirea celor doi ani de concediu de creștere a copilului. Nu sunt menționate cifre concrete privind numărul de creșe care ar putea fi înfințate în firme. 

Tot ca măsuri de stimulare a natalității, Ministerul Familiei promite un program de finanțare pentru pentru cumpărarea de mașini cu șapte locuri, program de credite pentru „tinerii familiști” pentru ca aceștia să-și achiziționeze locuințe. Un criteriu de departajare va fi numărul de copii. 

Citește și: Ministerul Familiei promite familiilor cu copii ajutor să cumpere mașini cu șapte locuri | Newsweek Romania

Alte măsuri prevăzute pentru familie se referă la acordarea de vouchere „din care beneficiarii să poată acoperi costurile unor servicii specifice în domenii precum educația, sportul, sănătatea și cultura. Bunicii, respectiv frații majori șomeri să poată beneficia de indemnizația de creștere a copilului în locul părinților, dacă părintele se întoarce la locul de muncă.”

Reamintim că, în perioada în care Gabriela Firea a fost primărița Capitalei, Primăria Generală a acordat 34 de tipuri de vouchere în valoare de peste 768 de milioane de lei. 

Citește și: ANALIZĂ Firea, regina voucherelor: măsurile populiste de peste 768 milioane de lei | Newsweek Romania

 

CES: Măsurile vor crea o dependență gravă a familiilor față de stat 

CES  arată, însă, în avizul negativ pe care îl dă propunerii legislative, că inițiativa nu menționează și impactul bugetar al măsurilor, care constau doar în creșteri de venituri, dar și că măsurile nu țin cont de nevoi, vulnerabilitate și nici de efectul pe termen lung.

„Chiar dacă, pe termen scurt, efectul propunerii ar putea fi natalitatea crescută, pe termen lung, va crea o dependență gravă, o sărăcire a famiilor cu mulți copii și o nevoie socială foarte accentuată la aceste familii, a căror așteptare va fi să primească sprijin financiar, nu să se mobilizeze pentru a-și asigura resurse financiare.

(...) Se poate anticipa că o sumă obținută fără muncă va avea un efect nociv pe termen lung, pentru că va crea o dependență. Familiile vor prefera mulți copii mici, dar îndată ce copiii vor depăși șase ani, veniturile familiei vor scădea simțitor, ceea ce va avea impact negativ și asupra copiilor. Dezechilibrul acesta va fi cu atât mai problematic cu cât în România raportul beneficii/ servicii sociale este net în favoarea beneficiilor, ceea ce a creat deja o dependență și a scăzut apetența pentru muncă a unor familii vulnerabile”, arată CES, în avizul nefavorabil.

 

Observațiile CES, în documentul de mai jos (sublinierile cu roșu aparțin reporterului Newsweek România: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te