Explicația lui Cherecheș, după ce s-a lăudat pe Facebook că pune la muncă oamenii străzii

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 04.06.2020 - 21:34
Proiectul lui Cherecheș, în care se vede cum un om al străzii este „săltat” de POliția Locală și obligat să urce în mașină. FOTO: Facebook Cătălin Cherecheș

După ce s-a lăudat pe Facebook că pune la muncă persoanele fără adăpost care cerșesc pe străzile din Baia Mare ca să le ofere ajutorul, primarul Cherecheș susține că acestea nu sunt ținute fără acordul lor în adăpost.

SHARE

Totodată, acesta a mai susținut și că munca pe care au prestat-o a fost „disproporționată cu capacitățile lor fizice” și este cu consimțământul lor.

Pe de altă parte, într-o nouă postare pe Facebook, din 4 iunie, Cherecheș a susținut că „s-a întors lumea cu... asfaltul în sus, asta ca să mă exprim academic. S-au inflamat unii în legătură cu acțiunile de eradicare a cerșetoriei în Baia Mare. Unii se tem că, vezi Doamne, am forța persoanele identificate că practică cerșetoria să muncească în folosul comunității”, luând în derâdere semnalul de alarmă tras de mai multe organizații de drepturile omului privind acțiunile Primăriei. 

Într-un răspuns la o solicitare a Newsweek România, edilul a susținut că oamenii fără adăpost nu sunt reținuți împotriva voinței lor în adăpost și că aceștia își dau acordul pentru a rămâne acolo „pentru că aici beneficiază de toate condițiile pentru un trai decent”.

Citește și: Baia Mare: Cherecheș se laudă că îi obligă pe oamenii străzii să muncească, pentru a-i ajuta

Totodată, primarul a mai spus și că „munca în folosul comunității a fost realizată cu consimțământul liber exprimat al persoanelor. Munca în folosul comunității este o măsură în cadrul procesului de incluziune socială și o modalitate de responsabilizare a acestora. Munca prestată a fost disproporționată cu capacitățile lor fizice, nu a fost executată în locuri vătămătoare, periculoase ori care prezintă un risc pentru sănătatea ori integritatea lor, astfel încât nu le-a fost lezată în nici un fel demnitatea și integritatea fizică a acestora. Totodată, au fost respectate procedurile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate la locul de muncă”.

Pe de altă parte, într-o postare pe contul de Facebook, din 30 mai, Cherecheș a spus că „unii cerșetori au fost violenți și a fost necesar să apeleze la ajutoare pentru a impune respectarea legii, pentru a-i ridica și a-i duce la centrul social. Cu atât mai mândru sunt de ei (de lucrătorii din Direcția de Asistență Socială, n.r.), nu se lasă, monitorizează și intervin 24 din 24, 7 zile din 7. Numai împreună și prin acțiuni constante putem stârpi această practică nelegală și deranjantă, cerșetoria, din Baia Mare!”.

Primarul din Baia Mare a mai susținut că a acționat în baza Ordonanțelor Militare, care prevăd obligația autorităților locale de a identifica și a ține evidența persoaneor fără adăpost și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora. Ordonanțele nu vorbesc însă despre luatul cu forța de pe stradă, așa cum relatează chiar primarul în postarea din 30 mai.

„Toate măsurile luate au fost pentru ocrotirea și sprijinul persoanelor fără adăpost și pentru îmbunătățirea calității vieții acestora, precum și pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, persoanele din cadrul Azilului de Noapte pot oricând să-l părăsească”, a mai susținut primarul. 

280 de persoane fără adăpost au fost în Azilul de Noapte din 24 martie până în prezent, iar, în ultimul an, 201 persoane fără adăpost au fost cazate în Azilul de Noapte, 24 de persoane au primit ajutor pentru întocmirea actelor de identitate, 10 persoane au fost ajutate să obțină venitul minim garantat, doi beneficiari au făcut dosare pentru pensia de invaliditate, patru au obținut certificate pentru încadrare în grad de handicap, șase au fost luați în evidența medicului de familie,  iar 21 au fost ajutați să obțină un loc de muncă. 22 de persoane au primit locuințe cu chirie. Edilul nu precizează dacă acestea sunt locuințe sociale, a mai susținut edilul în răspunsul pentru Newsweek România.

Încă de la jumătatea lunii mai, mai multe organizații neguvernamentale de drepturile omului au sesizat Avocatul Poporului cu privire la măsurile anunțate de primarul Cherecheș, însă edilul a susținut, în răspunsul pentru Newsweek România, că nu știe despre acest demers. Avocatul Poporului nu a răspuns la solicitarea Newsweek România pe această temă. 

De asemenea, întrebat despre susținerea sa politică de către PNL, despre care se discuta în spațiul public la începutul anului, acesta a spus că „personal, nu susțin nici un partid, nu cred că e un secret pentru cineva că nu sunt genul soldatului care execută. Ca primar, fac echipă cu oricine este dispus să sprijine proiectele mele, ale municipiului Baia Mare. Colaborez bine cu toată lumea, indiferent de partid, cât Baia Mare are de câștigat”.

Amintim că în jurul edilului din Baia Mare există mai multe scandaluri: a construit un zid care să înconjoare un cartier de romi din oraș, fiind amendat în mod repetat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în 2016 a fost ales edil când era închis pentru luare de mită. Cherecheș avea, în 2019, două dosare penale de corupție trimise în judecată, unul în anchetă și unul clasat, conform unui răspuns al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru G4Media.ro. Mama primarului este deputatul PNL Florica Cherecheș, cea care, recent, alături de alți șase parlamentari PSD și PNL, a introdus în Legea 272/2004 amendamentul prin care educația sexuală se va face doar cu acordul scris al părinților.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te