Dozatoarele de sucuri TEC au venit din SUA. Au fost pe gustul românilor înainte de Pepsi și Cola

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.06.2022 - 13:55
Dozatoarele de sucuri TEC au venit din SUA. Au fost pe gustul românilor înainte de Pepsi și Cola

Doar românii trecuți 35 de ani își aduc aminte de sucurile de la dozatoarele TEC, care au apărut imediat după Revoluția din ’89. După ce, în timpul comunismului, milioane de români au băut doar câteva feluri de băuturi răcoritoare, după Revoluție s-au desfătat cu arome diverse.

SHARE

Pe vremuri, în anii ’80 românii puteau consuma doar: Brifcor și Cico (care erau pe bază de concentrat chimic cu aromă de portocală), zmeurică (pe bază de zmeură), Quik-Cola (care avea numele inspirat de la Coca-Cola, dar avea un gust foarte diferit) și apa tonică Sintonic. Dar pentru că nu erau pasteurizate, la scurt timp după îmbuteliere produsele fermentau și unele erau deja stricate când ajungeau pe mesele românilor.

Cât despre Pepsi, cel puțin în ultima perioadă a regimului, doar mahării comuniști, bișnițarii sau cei cu pile la partid aveau acces la câteva sticluțe de Pepsi sau suc de portocale natural. În rest, toți consumau mai mult… sifon!

Așadar, când, după Revoluție, câțiva oameni de afaceri, printre care Marius Iliev sau Cornel Tăbăcaru, au venit în România cu câteva dozatoare TEC cumpărate de peste Ocean, au dat lovitura.

Dozatoarele s-au vândut ca pâinea caldă, căci românii erau fericiți că puteau bea zeci de arome: de la struguri, caise, dar și unele noi: kiwi, mango, papaya, mandarine etc. Atunci s-a construit fabrică de arome alimentare la Săftica, și firma a trecut și în zona aditivilor alimentari. Businessul de băuturi răcoritoare a evoluat foarte puternic și timp de aproximativ trei-patru ani Marius Iliev a devenit miliardar, iar firma sa a crescut foarte mult.

„Obiceiul de a umple sticlă la dozator a apărut în România. Modelul a fost încercat și în alte țări, dar n-a mers“, declara acum câțiva ani Marius Iliev, care s-a reorientat înspre alte afaceri, dar a părăsit, se pare, firma de la Săftica.

Dată fiind dorința imensă de cumpărare, dozatoarele TEC s-au fabricat în număr foarte mare, așadar fiecare alimentară, restaurant sau bar avea măcar câte unul. Și fiecare român, de la copii de școală generală și până la pensionari, toți stăteau la coadă zilnic că să cumpere la pahar sau vărsat (la sticlă) sucurile TEC.

Viață de lux în Costa Rica

După ce a dat acest veritabil „tun” cu dozatoarele TEC, care i-a adus mai multe milioane de euro în conturi, Cornel Tăbăcaru s-a stabilit în Costa Rica, în anul 2000, unde petrece mai multe luni pe an.

Este septuagenar, miliardar și are case în toată lumea. Plus afaceri pe trei continente. Averea sa este estimată la 60 de milioane de euro. Deține multe imobile în SUA, Paris, Londra și Costa Rica. Nu iese, însă, cu nimic în evidență. 

Cornel Tăbăcaru/ Foto: cancan.ro

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te