DOCUMENT Eroarea de pe decizia cu pensia recalculată. 1.500.000 de pensionari vor avea de suferit?

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.08.2024 - 08:19
DOCUMENT Eroarea de pe decizia cu pensia recalculată. 1.500.000 de pensionari vor avea de suferit? - Foto: Freepik

DOCUMENT Eroarea de pe decizia cu pensia recalculată. 1.500.000 de pensionari vor avea de suferit? acesta este verdictul dat de Dumitru Leonte cel care a participat la elaborarea actualei legi a pensiilor.

SHARE

Recalcularea pensiilor este mult întârziată. Deciziile cu pensia recalculată vor fi trimise abia în perioada 15 august - 31 august. Este vorba de o întârziere de 3 luni.

Citește și: Păcăleală la recalculare? De ce pensiile cresc diferit pentru cei cu același număr de ani munciți?

Newsweek a scris că un motiv pentru această întârziere este aceea ca pensionarii să conteste mult mai greu valoarea noii pensii.

DOCUMENT Eroarea de pe decizia cu pensia recalculată. 1.500.000 de pensionari vor avea de suferit?

Citește și: Motivul ascuns pentru care decizia cu noua pensie se trimite pe 15 august: „Când faci contestație?”

Newsweek a scris, azi, că unii pensionari nici nu vor mai primi deciziile cu pensia recalculată pentru că nu mai e timp. Aceste decizii cuprind noua pensie care va fi luată de pensionari de la 1 septembrie, punctele bonus primite, punctele de contributivitate.

Citește și: Șeful Casei de Pensii, contrazis de angajații săi: Care pensionari nu primesc decizii de recalculare

În acest context, Newsweek și-a amintit că Dumitru Leonte - care a particpat la elaborarea actualei legi a pensiilor - a arătat că pe decizia de recalculare nu există și modul efectiv în care s-a recalculat pensia. Ceea ce e o eroare.

„Această decizie, dacă nu este însoțită de un buletin de calcul, cum poate să știe omul ce venituri i s-au luat în calcul?! Pe deciziile noastre de pensionare, astăzi comparăm decizia pe care o avem cu cea pe care o primim. Or, acești oameni au umilit pensionarii și și-au bătut joc de ei.

Cum să contest eu ceva, dacă nu știu ce?! Trebuie să fie buletinul de calcul, să știm pe ce se bazează decizia. Este o bătaie de joc la adresa pensionarilor. Aceasta lege este a umilinței și a dezbinării sociale. Unuia îi dau puncte de stabilitate, altuia nu“, a afirmat Dumitru Leonte la B1 Tv.

Mai jos aveți buletinul de recalculare

Un număr de cel puțin 1,5 milioane de pensionari nu vor primi bani în plus la recalculare. Cum ei nu vor primi buletinul de recalculare a pensiei, așa cum susține specialistul, nu vor ști ce să conteste.

Leonte vine cu o informație-bombă și spune că „procesul de recalculare trebuia să înceapă la 1 ianuarie 2022. S-a decis ca acest lucru să se întâmple încă din octombrie 2021”. Cel care s-a opus ar fi fost fostul ministru al Muncii, Marius Budăi.

Formula de calcul la recalcularea pensiei:

Total Punctele X 81 de lei (valoarea punctului de referință)

Total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de stabilitate:

- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 ani în muncă,

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35,

1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de ani. 

Ce spune Ministrul Muncii

Transmiterea deciziilor de recalculare pentru toți pensionarii, indiferent că primesc pensia pe card sau prin factorul poștal, se va face în luna august, prin intermediul CN Poșta Română;

În prezent se desfășoară activitatea de verificare și listare a deciziilor de recalculare la toate casele teritoriale de pensii;

Ordonanța de urgență nr. 89/2004 autorizează Poșta Română să expedieze, pe lângă taloanele de pensii, și deciziile de recalculare atât pentru pensionarii care primesc pensia pe card cât și pentru cei care primesc pensia în numerar – atât pentru pensionarii cu rezidența în România, cât și pentru pensionarii cu rezidența în străinătate. Convenția încheiată în anul 2003 cu CN Poșta Română prevede doar expedierea taloanelor (pentru toți pensionarii) și a pensiilor în numerar (pentru cei aproximativ 2,5 milioane de pensionari care o primesc prin mandat poștal).

Legea nr. 360/2023 este cea mai ambițioasă reformă a pensiilor din 1966, de când există sistemul public de pensii și asigurări sociale. Aplicarea acestei legi a presupus un efort imens de evaluare dosar-cu-dosar astfel încât de principiile contributivității, echității, solidarității și sustenabilității sistemului de pensii să beneficieze toți pensionarii, începând cu 1 septembrie, a spus ministrul Muncii Bucura Oprescu pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te