Din ce lună pensionarii vor plăti CASS la pensiile de peste 3.000 lei? Iulie, august sau septembrie?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.07.2025 - 10:32
Din ce lună pensionarii vor plăti CASS la pensie de peste 3.000 lei? Iulie, august sau septembrie? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Din ce lună pensionarii vor plăti CASS la pensie de peste 3.000 lei? Iulie, august sau septembrie? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Din ce lună pensionarii vor plăti CASS la pensie de peste 3.000 lei? Iulie, august sau septembrie? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Din ce lună pensionarii vor plăti CASS la pensie de peste 3.000 lei? Iulie, august sau septembrie? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Din ce lună pensionarii vor plăti contribuția la Casa Națională de Asigurări de Sănătate la pensia de peste 3.000 lei? În ce lună din vară vor primi pensionarii pensie mai mică cu câteva sute de lei? În iIulie, august sau septembrie?

SHARE

Într-un context economic tensionat și presiuni tot mai mari pe bugetul de stat, autoritățile au anunțat introducerea contribuției la asigurările de sănătate (CASS) pentru pensionarii ale căror venituri depășesc pragul de 3.000 de lei lunar la pensie.

Decizia vine ca parte a unui pachet de măsuri fiscale menite să stabilizeze finanțele publice și să evite o eventuală criză economică de proporții, în care România să nu își mai poată permite plata pensiilor.

Din ce lună pensionarii vor plăti CASS la pensie de peste 3.000 lei? Iulie, august sau septembrie?

Chiar dacă măsura vine ca o lovitură pentru pensionarii care trebuie să facă fața unor cheltuieli și mai mari, unii seniori spun că abia vor mai reuși să plătească alimentele și medicamentele.

Citește și: Care pensionari pierd 600 lei la pensie după aplicarea CASS? Ce bani ia statul în funcție de pensie?

Practic, statul român îi obligă pe pensionarii care încasează pensii mai mari să plătească o contribuție de 10% aplicată strict pe suma ce depășește 3.000 de lei.

Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Deși Guvernul nu a comunicat oficial inițial data exactă a intrării în vigoare, surse din Ministerul Finanțelor indică luna august ca termen cel mai probabil. 

Citeşte şi: Bolojan forțează eliminarea pensiilor speciale de 20.000 - 25.000 lei vara aceasta. CSM reacție dură

Astfel, pensionarii vor primi încă din august pensiile mai mici cu câteva sute de lei, în funcție de venitul pe care îl au. Calculul se va face automat, din sistem iar reținerea va merge direct în conturile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. 

Criza bugetară rezolvată de sistemul public de pensii?

Guvernul a subliniat că măsura este una „inevitabilă” pentru a reduce deficitul bugetar și a menține echilibrul financiar al țării, într-o perioadă în care ratingul de țară și accesul la piețele financiare internaționale ar putea fi afectate de orice derapaj fiscal.

Citește și: 30.000 lei/lună pentru sindicalistul Marius Nistor din 10 surse. Vrea grevă contra austerității

„Aveam opțiunea să ne lamentăm ori să criticăm, însă, la finalul zilei, cineva trebuia să își asume aceste măsuri. Cineva trebuia să aibă curajul de a lua decizii dificile”, a declarat Dragoș Pîslaru, ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit calculelor realizate de către Newsweek, sumele reținute din pensii arată astfel:

  • Pentru o pensie de 3.500 de lei, CASS va fi de 50 de lei, iar pensia netă va fi de 3.450 lei;

  • Pentru o pensie de 4.000 de lei, CASS va fi de 100 de lei, pensia netă fiind 3.900 lei;

  • Pentru o pensie de 5.000 de lei, CASS ajunge la 200 de lei, astfel pensia netă scade la 4.800 lei;

  • Pentru o pensie de 6.000 de lei, CASS se ridică la 300 de lei, pensia netă rămânând 5.700 lei.

Pensionarii vor duce greul din pensii

Un alt efect important al acestei măsuri este aplicarea contribuției și asupra persoanelor coasigurate. Concret, soțul, soția sau părinții fără venituri proprii, care beneficiază de calitatea de coasigurați prin intermediul pensionarului cu pensie peste 3.000 de lei, vor fi luați în calcul la stabilirea sumelor datorate pentru CASS.

Astfel, cei care doresc să înscrie persoane ca coasigurați trebuie să depună declarația fiscală D112, proces realizat de regulă prin intermediul angajatorului, acolo unde este cazul.

Citește și: 33.000 lei/lună salariu și 13.000 lei pensie pentru sindicalistul-șef cu „dreptul” făcut la 45 ani

Măsura a fost criticată de o parte a opiniei publice și de unele organizații de pensionari, care atrag atenția asupra impactului negativ pe termen scurt asupra veniturilor persoanelor vârstnice.

Totuși, Guvernul susține că fără aplicarea unor astfel de măsuri ferme, România riscă să piardă sprijinul investitorilor internaționali și să intre într-o criză financiară mult mai gravă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te