De azi, vineri, începe încărcarea cardurilor educaționale de 500 de lei. La ce pot fi folosite?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.01.2024 - 16:13
Cardurile educaționale pentru preșcolari și elevi vor fi încărcate de azi cu 500 de lei - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

De azi, vineri, începe încărcarea cardurilor educaționale de 500 de lei. Părinții copiilor și elevilor care beneficiază de aceste tichete vor primi suma respectivă chiar începând din 26 ianuarie, potrivit anunțului făcut de ministrul Fondurilor Europene,

SHARE

De azi, vineri, începe încărcarea cardurilor educaționale de 500 de lei. Așteptarea beneficiarilor acestor tichete a luat sfârșit, potrivit anunțului făcut de ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu. La ce poate fi folosită suma respectivă?

De azi, vineri, începe încărcarea cardurilor educaționale de 500 de lei. La ce pot fi folosite? 

Din acest an, beneficiarii tichetelor educaționale primesc carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale. Cardurile vor fi valabile pentru următorii 5 ani.

Aceste carduri au început să fie distribuite părinților începând cu data de 8 ianuarie, iar potrivit Ministerului Fondurilor Europene, acestea ar fi trebuit să fie încărcate în cel mult 2 zile lucrătoare, lucru ce nu s-a întâmplat.

Secretarul general adjunct din Ministerul Educației, Sorin Decă, promitea că cei 500 de lei cuveniți beneficiarilor vor intra pe carduri săătămâna acesta, conform edupedu.ro. Dar acest lucru care nu s-a întâmplat.

În schimb, ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că sumele de 500 de lei aferente tichetelor educaționale vor fi disponibile de azi, vineri, 26 ianuarie.

Citește și: VIDEO 500 de lei, tichete pentru elevi și o masă caldă. Cine se încadrează să le primească

„De azi (n. red - vineri, 26 ianuarie) începe încărcarea cardurilor educaționale, care sunt în posesia beneficiarilor și voi monitoriza cu atenție ca săptămâna viitoare să închidem încărcarea pentru cardurile validate”, a spus ministrul Adrian Câciu, pentru edupedu.ro.

Sunt 485.000 de carduri validate și care pot fi încărcate, dacă au fost ridicate de părinți de la școală.

La ce pot fi folosite tichetele educaționale 2024

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023.

Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor. Ele pot fi consultate AICI.

  • nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
  • pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate; 
  • nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței; 
  • suma virată poate fi utilizată în anul şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social 
  • Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.

Citește și: Când vor primi elevii tichetele educaționale de 500 de lei de la stat? Au început școala fără ele

Cine poate beneficia de tichetele educaționale: 

- preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii: 

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani); 
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
    venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

- elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te