Dacă-l asculți pe Simion rămâi cu conturile blocate, amenzi uriașe și pierderea bonusului de la stat

DE Adrian Costin | Actualizat: 09.11.2023 - 20:21
George Simion îdeamnă la "grevă fiscală" Foto: INQUAM Photos/George Călin

George Simion a făcut un apel către români pentru o formă de grevă fiscală prin care să "șantajeze" actuala guvernare prin "amânarea, eșalonarea plății impozitelor". Însă, conform legilor în vigoare, cei care nu-și plătesc impozitele la timp se aleg cu conturile blocate.

SHARE

„Fac un apel la toți românii la un anumit tip de grevă fiscală: să cumpere cât mai mult de la țărani, din gospodăriile țărănești, cât mai puțin fiscalizat, să-și amâne plățile la bugetul de stat, să le eșaloneze, să le plătească anul viitor.

Nu vor păți nimic. Nu se întâmplă nimic.”, a afirmat George Simion în cadrul dezbaterii cu tema „Energia verde: soluție durabilă sau obstacol pentru investițiile strategice?”, organizată de AUR la Palatul Parlamentului.

Dacă-l asculți pe Simion rămâi cu conturile blocate, amenzi uriașe și pierderea bonusului de la stat

În realitatea însă, neplata taxelor și impozitelor la timp este sancționată de Codul Fiscal prin amenzi uriașe și blocarea conturilor.

Citește și: Președintele PNL condamnă acțiunea AUR: „Extremismul și populismul sunt marile pericole”

Mai mult, Din 1 martie 2022, neplata către stat a impozitelor și a contribuțiilor reținute la sursă poate fi pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Pe de altă parte, neplata la timp a taxelor și impozitelor înseamnă, automat, și pierderea bonusului de la stat. 

Citește și: Tânăra care a introdus gloanțe în Parlament este în Biroul de Conducere al AUR, apropiată de Simion

Pentru plata cu anticipație (până la 31 martie a.c.) a impozitului pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport, deținute de persoane fizice, se acordă bonificație de 10%.

Neplata la termenele scadente atrage calcularea majorărilor de întârziere în cuantum de 1% pe lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

Amenzi uriașe și chiar dosar penal

La Art. 6 din Legea 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale se precizează :

"Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă".

Conform Codului de Procedură Fiscală "nereţinerea, potrivit legii, de către plătitorii obligaţiilor fiscale, a sumelor reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă" și "reţinerea şi nevărsarea în totalitate, de către plătitorii obligaţiilor fiscale, a sumelor reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă" sunt contravenții și se sancționează astfel:

a) cu amendă de la 25.000 lei la 27.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 6.000 lei la 8.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, în cazul săvârşirii faptelor prevăzute la alin. (1) lit. c);

b) cu amendă de la 5.000 lei la 7.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, în cazul săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1) lit. d);

c) cu amendă de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, în cazul săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1) lit. e) -h);

d) cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, în cazul săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1) lit. a)b)i) -m) şi ţ);

e) cu amendă de la 4.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, în cazul săvârşirii faptelor prevăzute la alin. (1) lit. n) şi r);

f) cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, în cazul săvârşirii faptelor prevăzute la alin. (1) lit. o) şi p), dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată sunt de până la 50.000 lei inclusiv;

g) cu amendă de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, în cazul săvârşirii faptelor prevăzute la alin. (1) lit. o) şi p), dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată sunt cuprinse între 50.000 lei şi 100.000 lei inclusiv;

h) cu amendă de la 25.000 lei la 27.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 6.000 lei la 8.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, în cazul săvârşirii faptelor prevăzute la alin. (1) lit. o) şi p), dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată sunt mai mari de 100.000 lei;

i) cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei în cazul săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1) lit. s);

j) cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1) lit. ş);

k) cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul săvârşirii faptei prevăzute la alin. (1) lit. t).Puneri în aplicare (1)

(3) În cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de venit constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei.

(4) În cazul asocierilor şi al altor entităţi fără personalitate juridică, contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează cu amenda prevăzută pentru persoanele fizice.

(5) Nedepunerea la termen a declaraţiilor fiscale pentru obligaţiile datorate bugetelor locale se sancţionează potrivit Codului fiscal.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te