Da, au apărut urzicile în pieţe, dar sunt incredibil de scumpe. Cumpărătorii obișnuiți de pe piețele din România au fost surprinși de recentele creșteri de prețuri la produsele proaspete.
De exemplu, urzicile au devenit mai scumpe decât carnea de pui, o tendință neașteptată pentru mulți.
Da, au apărut urzicile în pieţe, dar sunt incredibil de scumpe
Alte verdețuri, precum loboda, leurda, spanacul și alte legume de primăvară, au cunoscut și ele o creștere semnificativă a prețurilor, în ultima perioadă.
Prețurile urzicilor variază în funcție de piață, dar, în general, o pungă de urzici generoasă costă în jur de 10 lei, în majoritatea piețelor din Capitală.
Pentru a cumpăra un kilogram de urzici, clienții trebuie să fie pregătiți să cheltuie cam 50 de lei - o sumă considerabil mai mare decât cea necesară pentru un kilogram de carne de pui.
Citeşte şi: Plantele ce cresc pe marginea șanțului, mai scumpe decât carnea. Se pun în ciorbă și pe răni
Creșterea prețurilor la verdețuri, atât la cele autohtone, cât și la cele importate, a afectat bugetele gospodăriilor. Legumele românești sunt de așteptat să se scumpească cu aproximativ 20%, în acest an, reflectând presiunea crescândă asupra pieței.
Pe lângă urzici, alte verdețuri, precum loboda, sunt vândute la prețuri ridicate, ajungând până la 10 lei o legătură. Salata verde, spanacul și alte legume comune au devenit și ele mai costisitoare, cu prețuri care variază între 2 și 8 lei/kilogram sau legătură, conform bzv.ro.
Foto: Flickr/Marco Verch Professional
Prețurile la verdețurile importate s-au dublat în unele cazuri, cu impact direct asupra opțiunilor de cumpărare ale consumatorilor.
Citeşte şi: Jurnaliștii britanici, fascinați de micii, loboda și urzicile din Piața Obor. „La Londra nu găsești”
Acest trend al creșterii prețurilor este alimentat de factori precum schimbările climatice, costurile crescânde ale producției agricole și fluctuațiile valutare.
În ciuda unei creșteri semnificative a producției locale de verdețuri, prețurile nu au scăzut, ceea ce afectează în continuare accesibilitatea acestor produse, pentru mulți consumatori.
Această situație a determinat mulți oameni să își revizuiască obiceiurile alimentare sau să caute alternative mai economice, pentru a face față acestor costuri mai ridicate.