Jurnaliștii britanici, fascinați de micii, loboda și urzicile din Piața Obor. „La Londra nu găsești”

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.03.2023 - 10:52
Jurnaliștii britanici, fascinați de micii, loboda și urzicile din Piața Obor - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Jurnaliștii britanici au fost fascinați de micii, loboda și urzicile pe care le-au găsit în Piața Obor. Ei spun că în Marea Britanie exită o criză a verdețurilor și că prețurile din România sunt fără egal.

SHARE

Jurnaliștii britanici s-au arătat fascinați de micii, loboda și urzicile din Piața Obor, potrivit unui articol apărut în Financial Times.

„Cumpăr de la Florian o salată frumoasă pentru 3 lei - adică aproximativ 50 de pence - împreună cu câteva buchete de ceapă de primăvară cu cozi lungi; ridichi roșii, crocante și strălucitoare; pătrunjel și mărar. 

Totalul se ridică la 18 lei. Cocoțat deasupra mea pe taraba lui de piață ridicată, cu grămezi de produse în jurul lui, Florian mă învață să spun 18 în limba română și mă aplaudă atunci când reușesc la a treia încercare.

Citește și: Grindeanu despre Canalul Chilia - Bâstroe: Am transmis că singura cale navigabilă e Canalul Sulina

Zâmbește când îi spun "mulțumesc" - Mulțumesc! - dar cam asta e tot ce pot face în limba română, până acum.

Jurnaliștii britanici, fascinați de micii, loboda și urzicile din Piața Obor

Mă aflu în Piața Obor (Piața Obor), cea mai mare piață de produse din țară, chiar în inima Bucureștiului. Sunt puține lucruri pe care le iubesc mai mult decât o piață europeană - îmi plac în mod deosebit piața Lices din Rennes și piața fermierilor de două ori pe săptămână de pe Dern'sches Gelände din Wiesbaden - iar Obor s-a adăugat acum pe lista mea de favorite.

Citește și: Măsluitorii păcănelelor. Jocurile de noroc, controlate de firme neacreditate. Miza: un miliard €

Metroul din București este la îndemână și rapid, iar stația Obor este la câțiva pași de marea hală centrală a pieței. În jurul acesteia se află tarabe mai mici în aer liber care vând ouă, mere, bijuterii, electronice, flori - și, bineînțeles, vin fiert și mici, micii delicioși și elastici care sunt o pasiune națională. 

Nouăzeci de tone de produse proaspete ajung aici zilnic pentru a fi vândute: fructe și legume la parter, cu zeci de tarabe individuale care se întrec în a expune cel mai luxuriant spanac și cel mai lung praz.

Există miere, ierburi aromatice și nuci aici jos, precum și un automat uriaș care distribuie iaurturi de diferite grosimi. Urcați pe scările rulante și veți găsi măcelari, producători de brânzeturi și brutari. Este deschis șapte zile pe săptămână, de la 7 dimineața până la 19:00 - ei bine, duminica se închide la ora 16:00.

Florian este uimit când îi spun, traducând de pe telefon, că în Anglia nu mai există salată în zilele noastre..., scrie jurnalista Erica Wagner pentru FT.com

„Twitter este plin de imagini cu coșurile de salată goale din supermarketuri din întreaga țară, în contrast cu imagini precum cea postată pe Twitter de Lindsey Hilsum, editor internațional pentru Channel 4 News, care arată o abundență de roșii, ardei și dovlecei în Kherson, un oraș de pe linia frontului ucrainean.

Florian face un gest către produsele din jurul său. Toate provin din România, explică el, așa că nu trebuie să vină de departe pentru a ajunge în această piață. El nu vinde roșii sau ardei, dar Dan, la o tarabă din apropiere, vinde: vin din; Grecia, din Bulgaria. Da, spune Dan (mulțumesc din nou, Google Translate), roșiile sunt mai scumpe acum.

Asta pentru că - face un gest de tremurat cu mâinile și spune "Turcia" - ah, asta din cauza cutremurului, am înțeles...

Una dintre bucuriile de a fi în București a fost descoperirea verdețurilor locale, autohtone și de sezon.

Va trebui să mă iertați, pentru că sunt orășeancă, dar la început nu am recunoscut coșurile cu frunze mici și țepoase pe care un comerciant era nerăbdător să mi le vândă.

Urzici - urzici, culese în mod tradițional primăvara, din care am făcut o supă. Am încercat și loboda, pe care nu am văzut-o niciodată în Marea Britanie.

Atriplex patula, numit uneori "spanac francez" - descopăr - are frunze moi, superbe, de un roșu-violet-roșcat și adaugă o dulceață pământie salatelor sau, ca și urzicile, poate fi frământat într-o supă...

Acestea fiind spuse, nu-mi voi ține respirația. Mâine voi fi din nou la piață, mirosind primăvara și dorindu-mi ca în Marea Britanie să știm mai bine ce să mâncăm, când și de ce. Mai bine pentru planetă, mai bine pentru noi. Da, trăim în secolul XXI, iar comerțul global este o realitate.

Dar merită să ne străduim să recăpătăm bucuria pe care o simțim atunci când iarna începe să se stingă, când chiar și înțepătura urzicii ne poate înțepa de fericire, spre promisiunea unor arome mai verzi care vor veni. Mulțumesc!”, scrie jurnalista.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te