Cum scazi factura la energie electrică. 70% din cost provine de la electrocasnice

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.09.2022 - 12:55
Economisirea de energie electrică este o preocupare a românilor

Facturile la energie cresc de la lună la lună, iar studiile recente arată că românii sunt atenți la consumul de energie, acesta fiind cel mai important aspect pentru cei care cumpără electrocasnice.

SHARE

Aproximativ 70% din costul facturii la energie electrică provine de la electrocasnicele dintr-o gospodărie.

Printre cele mai costisitoare surse de energie electrică se numără:

- aerul condiționat (aproximativ 25% din costul unei facturi, dacă e folosit pentru încălzirea locuinței iarna);

- frigiderul (14%);

- boilerul electric (14-15%);

- mașina de spălat rufe (10-12%).

Durata medie de viață a unui echipament electrocasnic în România este undeva între 10 și 15 ani. Din cauza puterii relativ scăzute de cumpărare, produsele rămân mult mai mult în exploatare în gospodării. Tocmai de aceea, eficiența energetică nu pătrunde atât de repede în gospodăriile românilor, de unde și consumul crescut de electricitate,m scrie Europa liberă.

În privința electrocasnicelor, românii încep să fie tot mai atenți la consumul de energie al produselor pe care le cumpără.

În afară de cumpărarea de produse electronice și electrocasnice din gama superioară a eficienței energetice, alte sfaturi de reducere a consumului de energiei electrică sunt:

- cumpărarea de becuri economice, care sunt eficiente energetic;

- evitarea obiceiului de a lăsa becurile aprinse în camerele nefolosite;

- electrocasnicele care nu sunt esențiale să fie scoase din priză la plecarea în concedii sau pe perioade mari de timp.

Citește și: FOTO Buncărele de lux în care miliardarii vor să se pună la adăpost de Apocalipsă

În plus, câteva sfaturi utile pentru reducerea consumului de electricitate la frigidere:

- Frigiderul trebuie să stea departe de orice sursă de căldură, în special de aragaz;

- Ușile frigiderului trebuie deschise de cât mai puține ori pentru a evita pătrunderea căldurii în interiorul lui și pornirea, implicit, a compresorului care menține temperatura rece în interior;

- Temperatura din interiorul frigiderului să fie setată la 4-5 grade Celsius – temperatură mai joasă duce la creșterea consumului de energie electrică;

- Temperatura alimentelor atunci când sunt depozitate în frigider să fie cât mai scăzută.

- În ceea ce privește boilere electrice, temperatura de încălzire a apei să fie la niveluri rezonabile (40-50 de grade).

Costuri amortizate

Uniunea Europeană a introdus începând cu 1 martie 2021 noi clase energetice, cum ar fi A+, A++ sau A+++, pentru a-i ajuta pe cetățenii europeni să aleagă în cunoștință de cauză și să reducă facturile la energie.

„Eticheta energetică inițială s-a dovedit a avea mare succes, întrucât datorită ei, o gospodărie medie din Europa a putut economisi mai multe sute de euro pe an, iar societățile au fost motivate să investească în cercetare și dezvoltare”, transmitea atunci comisarul pentru energie, Kadri Simson.

De exemplu, un frigider din clasa energetică A+++ poate consuma cu 60% mai puțină energie electrică decât un frigider din clasa A, cumpărat în urmă cu zece ani.

„Sunt frigidere din clase superioare care pot să ajungă la un consum de 160 de kWh, discutăm de o economie de vreo 40%, față de cele din clase inferioare, care consumă 240 kWh. Sunt aparate de aer condiționat care, tot așa, au 20% eficiență superioară față de echipamentele vechi.

Deci, da, între clasele A și A+++ există o diferență de consum undeva la 30-40%. La un nivel teoretic, dacă ai schimba toate electrocasnicele din casă și ai pune un A+++ (C-ul actual de pe etichetele energetice) ți-ai reduce nivelul de consum cu un 30-40%. Asta înseamnă 30% dintr-o factură de 270 de kWh.

Deci să zicem că ajungi la o factură de 200 kWh. Ceea ce înseamnă că economisești vreo 40 de lei la factură. Hai să punem 400 de lei pe an”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, preluat de Hotnews.

O investiție pe care o poate face oricine este să-și schimbe becurile cu incandescență cu unele led, iar astfel se pot câștiga câțiva lei la factură. „Diferențele între becurile cu incandescență și cele led sunt de la marcă la marcă. Grosier, putem să vorbim pentru un bec cu incandescență de 60W și unul cu LED de 20W. Dacă considerăm că funcționează în medie trei ore pe zi și 30 de zile pe lună, înseamnă 3,6 kWh/lună, la un preț de 0,8 lei/kWh înseamnă 2,88 lei/lună mai puțin la factură”, a spus Chisăliță.

Citește și: Rafila: „Era de așteptat o creștere a virozelor, având în vedere că școala a început mai repede”

Însă un produs cu o clasă energetică mai ridicată presupune costuri în plus din buzunarele oamenilor. De aceea, decizia de cumpărare a unor astfel de produse trebuie să se bazeze pe posibilitatea de amortizare a costurilor pe termen lung.

În momentul în care cumpărăm un produs care are o eficiență energetică mai mică versus un produs ce ne poate scădea consumul între 30% și 40% la prețul de cost al curentului de astăzi, s-ar putea ca în 6-8 luni de zile să-l amortizăm.

În contextul crizei prețurilor, guvernul a pus la dispoziție la finalul lunii iunie, în prima sesiune a Programului Rabla pentru electrocasnice, aproximativ 62.500 de vouchere în valoare de 400 de lei pentru frigidere/congelatoare, mașini de spălat rufe și mașini de spălat vase.

Voucherele s-au epuizat în două ore și jumătate de la deschiderea sesiunii, iar următoarea sesiune a Programului va avea loc în lunile noiembrie-decembrie 2022.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te