Tot mai puțini tineri vor să intre în rândul structurilor Ministerului de Interne. Dacă până nu demult, meserii ca cele de polițist, jandarm și pompier erau printre cele mai căutate, în ultima vreme par să nu mai prezinte atât de mult interes.
Anul trecut, de exemplu, concurența la școlile de poliție a fost extrem de slabă, cea mai mică din istorie.
iar faptul că la debut salariile sunt foarte mici, în orice structură a MAI, îi face pe tineri să se gândească atunci când își aleg meseria.
Cu ce salarii te angajezi în poliție, jandarmerie și la pompieri, în 2023
Polițiștii. Salariile polițiștilor s-au mărit la începutul anului, aceștia primind câteva sute de lei în plus în funcție de grade.
În prezent, salariile polițiștilor sunt:
- Ofțerii cu funcții de comandă au salarii între 6.255 și 11.270 lei
- Ofițerii care nu au funcții de comandă au salarii între 4.115 și 7.663
- Subofițerii cu funcții de comandă au un salariu de 3.809 lei
Citește și: Guvernul crește salariile polițiștilor, militarilor și angajaților din Sănătate la nivelul maxim
- Ofițerii de poliție cu funcții de comandă au salarii între 5.187 și 24.668 lei
- Ofițerii de poliție care nu au funcții de comandă au salarii între 2.383 și 10.277 lei
- Agenții de poliție nu au funcții de comandă și au salarii între 1.520 și 4.564 lei
Pe lângă funcțiile menționate mai sus, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne se desfășoară activități de secretariat, administrative și de protocol, încadrate în funcția de personal contractual.
- Personalul contractual cu funcții de comandă are un salariu între 5.644 și 12.776 lei
- Personalul contractual care nu are funcții de comandă are un salariu între 1.431 și 7.708 lei
În continuare, avem funcționarii publici, care desfășoară activități în ministere, agenții, autorități, etc, se arată într-un articol stiridecluj.ro.
- Funcționarii publici cu funcții de comandă au salarii între 6.025 și 12.127 lei
- Funcționarii publici care nu funcții de comandă au salarii între 2.119 și 12.850 lei.
Ce salarii iau jandarmii.
În cazul ofițerilor, salariile sunt diferite și în funcție de gradul de responsabilitate sau risc pe care îl are un jandarm. Mai exact, contează dacă este ofițer cu funcție de comandă sau fără funcție.
Cele mai mari salarii sunt în București.
Citește și: Ce salariu de mizerie primește un soldat în armata Română care face angajări. Cât ia un maior
Ce salariu are un jandarm în București
- personalul contractual care nu are funcții de comandă are salarii nete de până la 2.679 lei;
- ofițerii cu funcții de comandă au salarii nete de până la 10.417 lei, iar ofițerii care nu au funcții de comandă au salarii între 2.220 și 7.324 lei;
- maiștrii militari care nu au funcții de comandă și au salarii între 2.315 și 3.517 lei;
- subofițerii care nu au funcții de comandă au salarii de până la 6.748 lei.
Salariile pompierilor în 2023. Pentru ce bani își riscă viața cei ce se luptă cu flăcările
Un pompier are un salariu mic la început, dar acesta creşte în funcţie de avansarea în grad şi de experienţa acumulată. Astfel, există posibilitatea ca pompierii mai în vârstă, care ajung într-un grad înalt, pot câştiga şi câteva mii de euro pe lună, salariu brut.
Un pompier subofiţer poate ajunge să câştige în jur de 3.600 de lei salariu net, sumă la care se adaugă anumite sporuri. Mai mult, trebuie precizat că există informaţii conform cărora salariul acestuia ar putea fi majorat în mod constant, la anumite intervale de timp.
Citește și: Ce bugetari vor primi salariile cu trei zile mai repede, adică pe 11 august - document
Pe de altă parte trebuie precizat că pompierul subofiţer are cam cea mai dificilă meserie, pentru că ei sting incendii, intervin alături de echipaje SMURD pentru descarcerare sau ajută în caz de inundaţii şi alunecări de teren.
Salariul de pornire al unui şofer pe autospeciala de pompieri este de aproximativ 5.700 de lei. Salariul brut. Iar acesta poate să crească în funcţie de experienţa acumulată în domeniu.
Însă pompierii cu funcții mari au și salarii pe măsură. Acum sunt și acestea secretizate dar, de exemplu, în 2019, PRECUP IRINEL-ALEXANDRU, actualul șef al ISU București, pe atunci prim-adjunct al acestei structuri avea un venit anual de 120.000 de lei doar din funcția de la inspectorat, fără a mai pune la calcul banii obținuți ca profesor la Academia de Poliție, la Universitatea București și Universitatea Bioterra.
Cât câștigă un vânzător
Multe dintre salariile prezentate mai sus sunt mai mici ca ale unui vânzător, de exemplu. Platformele de recrutare abundă de anunțuri pentru aceste locuri de muncă.
Astfel, aflăm că un vânzător într-un magazin dintr-un mall primește aproximativ 3.000 lei net lunar, la care se adaugă bonusuri.
Un vânzător într-un showroom de gresie și faianță are salariul de 4.500 de lei net lunar.
Un vânzător la fast-food are salariul net lunar de aproximativ 3.500 lei net.
Multe dintre aceste posturi au ca beneficii și tichete de masă și bonusuri din vânzări, astfel că se poate ajunge la un salariu lunar mediu de peste 5.000 de lei net.