Cu ce procent uriaș ești penalizat dacă ieși la pensie cu 5 ani mai devreme ? Există și o veste bună

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.10.2023 - 13:50
Cu ce procent uriaș ești penalizat dacă ieși cu 5 ani mai devreme la pensie? - Foto: Newsweek

Un procent mare este pierdut la pensie în cazul în care o faceți anticipat. Vestea bună este că procentul este mai mic decât legislația existentă în vigoare în acest moment.

SHARE

Un procent mare este pierdut la pensie în cazul în care persoana o face anticipat. Vestea bună este că procentul este mai mic decât legislația existentă în vigoare în acest moment. Chiar cu 6%.

Noua lege a pensiilor aduce importante schimbări.

Astfel, pensionarii vor fi penalizați dacă ies la pensie mai devreme.

Viitoarea lege spune că: „Posibilitatea pensionării anticipate cu 5 ani mai devreme a persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributive de 35 ani cu cel mult 5 ani de stagiu de cotizare, pentru care vor primi o penalizare maximă de 24% față de penalizarea maxima de 30% prevăzută de legislația în vigoare.

Citește și: Cum calculezi ce pensie vei avea din 1 ianuarie. Azi, pensiile din România se stabilesc după 4 legi

Diminuarea penalizării de la 30 % la 24 % se poate face doar cu o condiție. Să existe un stagiu minim contributiv de 35 de ani. În vechimea necesară deschiderii unui drept de pensie anticipată nu se vor avea în vedere perioade necontributive gen: somaj, spor grupă, etc, scrie alba24.ro care a citit documentul

Stagiu complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asigurații au realizat stagiu de cotizare, pentru a putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau a pensiei anticipate

Ce trebuie să mai știți

Accesul la pensia pentru limită de vârstă este condiționat de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contribuiți.

Stagiul minim de 15 ani reprezintă un stagiu de cotizare contributiv. La totalizarea stagiului minim de cotizare nu se ține cont de perioadele asimilate și perioadele necontributive. Excepție : perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă ( recomandare CE).

Unde se iau cele mai mari pensii

Există județe în care pensia medie este cu 1.000 de lei mai mică decât în altele. Acest fapt se explică prin faptul că unele regiuni sunt mai bogate ca celelalte. Dar și prin faptul că în unele județe au existat sporuri pentru condiții grele de muncă care au crescut salariile și, ulterior, pensiile.

Hunedoara este județul cu cea mai mare pensie deoarce aici sunt numeroși mineri. Aceștia iau pensii mai mari dat fiind că au lucrat în condiții foarte grele. 

Citește și: În ce județe se primesc cele mai mici pensii. Diferențe și de 1.000 de lei pe lună. Cum se explică

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te