Guvernul continuă să facă schimbări în Legea pensiilor. După cum se știe, în septembrie a apărut noua Lege a pensiilor, care a adus schimbări majore, printre care și o nouă formulă de recalculare a pensiilor.
Citește și: Ultima șansă pentru creșterea pensiilor. CCR decide marți soarta a sute de mii de pensionari
Pragul de impozitare a crescut de la 2.000 la 3.000 de lei. În aceste zile se desfășoară Mica Recalculare, la care participă între 1.500.000 și 2.000.000 de pensionari care au muncit înainte de 2001.
Criteriile de acordare a pensiei, schimbate de guvern. Sute de mii de pensionari, afectați OFICIAL
În fine, șocul începutului de an a fost reprezentat de anularea indexării pensiilor. Nu mai puțin de 4.900.000 de pensionari nu au mai primit o creștere de pensie de 12%.
Citește și: Șeful Casei de Pensii anunță creșterea pensiilor în martie. Pensionarii îl contrazic: Așteptăm un an
Săptămâna aceasta o categorie de pensionari s-au văzut cu criteriile de acordare a pensiilor schimbate.
E vorba despre cei 400.000 de pensionari cu handicap. Aceștia primesc o pensie, după alte criterii.
Citește și: Pensiile militare și sociale, tăiate la CCR și Av. Poporului, unde se dau 50.000 lei pensii speciale
Astfel, s-a aprobat HOTĂRÂREA nr. 48 din 13 februarie 2025 pentru aprobarea criteriilor și normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcțional și de evaluare a capacității de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate.
Hotărârea Guvernului despre pensiile pentru invaliditate
În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 63 alin. (1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu modificările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Articolul 1 despre pensie de invaliditate
Se aprobă criteriile și normele de diagnostic clinic, diagnostic funcțional și de evaluare a capacității de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate, prevăzute în anexa*) care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
*) Anexa se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 134 bis, care se poate achiziționa de la Centrul pentru relații cu publicul din șos. Panduri nr. 1, bloc P33, parter, sectorul 5, București.
Articolul 2 despre cum se acordă pensie de invaliditate
La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 1.542/2022 pentru aprobarea criteriilor și normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcțional și de evaluare a capacității de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1243 și 1243 bis din 22 decembrie 2022, se abrogă.
Legea este AICI
Ce spune Legea pensiilor din septembrie
(1) În raport cu gradul de diminuare a capacității de muncă, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizată de deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
b) de gradul II, caracterizată de deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial;
c) de gradul III, caracterizată de deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată.
Legea este AICI
Criteriile de acordarea a pensiei, schimbate de guvern. Sute de mii de pensionari, afectați OFICIAL - Foto: Freepik
Ce s-a schimbat la acordarea pensiei de handicap?
Legea de mai sus înlocuiește anterioarele criterii şi norme de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se făcea încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate, cuprinse în HG 1.542/2022, care, odată cu apariția noii hotărâri, a fost abrogată.
Pentru a primi pensie de invaliditate trebuie să fi realizat stagii de cotizare contributive, nu au vârsta de pensionare și să fi avut capacitatea de muncă diminuată din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale.
HG spune că deficiența funcțională exprimă deteriorarea funcțională temporară sau permanentă a unui segment, organ sau sistem al corpului ca urmare a unei boli sau a unui traumatism.
Deficienţa funcțională reflectă severitatea condițiilor medicale și gradul în care deficiența reduce capacitatea de muncă a unei persoane și limitările funcționale în realizarea activităților cotidiene. Pentru deficiențele funcționale invalidante trebuie să existe dovezi că se preconizează că va dura o perioadă continuă sau durează de cel puțin de 12 luni.
Deficiența funcțională se corelează cu incapacitatea adaptativă și gradul de invaliditate, scrie avocatnet.
Cinci trepte pentru deficiența funcțională
fără deficiență funcțională - funcția se situează între anumite limite, plus minus, față de media convențională - limitele largi ale normalului;
deficiență funcțională ușoară - când afectarea este minimă, însă depășește anumite limite admisibile, dar, în general, nu este limitată capacitatea de adaptare la mediul social și profesional (capacitate de muncă păstrată);
deficiență funcțională medie - când deficitul funcțional generează o incapacitate adaptativă care poate împiedica parțial desfășurarea unor activități legate de muncă (capacitate de muncă diminuată);
deficiență funcțională accentuată - când deficitul funcțional este semnificativ și prin incapacitatea adaptativă generată împiedică în mai mare măsură desfășurarea activităților profesionale (capacitate de muncă diminuată) și limitează parțial capacitatea de autoservire;
deficiență funcțională gravă - când tulburările funcționale sunt atât de severe încât persoana nu își mai poate asigura autoservirea.
Relația deficiența funcțională - incapacitatea adaptativă - capacitatea de muncă, respectiv capacitatea de autoservire și gradul de invaliditate este sintetizată în tabelul de mai jos:
În România, există 400.000 de persoane care au diverse grade de invaliditate. Newsweek a scris că pensiile acestora trebuiau să crească prin adoptarea unui ajutor de solidaritate.
Acesta trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie, dar a fost anulat de Guvern.
Newsweek a scris pe larg în LINKUL de mai jos:
Citește și: Sute de mii de pensii tăiate deși guvernul a promis că le va crește. Ce facilități se dau, în schimb