Crește numărul biletelor de tratament cu preț redus pentru pensionari. În ce stațiuni pot merge?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 25.01.2024 - 18:32
Crește numărul biletelor de tratament cu preț redus pentru pensionari. În ce stațiuni pot merge? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că numărul biletelor de tratament în stațiunile balneare va crește anul acesta. Care sunt cele mai căutate stațiuni?

SHARE

Pensionarii pot lua, anul acesta, bilete de tratament în 37 de destinații și se pot caza la aproximativ 100 de hoteluri de 2 și de 3 stele.

Condițiile sunt foarte avantajoase pentru pensionari, prețul de cazare pe noapte și de tratament fiind mai mic decât dacă ar fi accesat biletele de pe piața liberă.

Astfel, potrivit Casei de Pensii, durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că numărul biletelor de tratament în stațiunile balneare va crește anul acesta.

„Pentru pensionari, aprobam o HG prin care majoram numarul de bilete de tratament balnear cat si suma alocata acestora. Saptamana viitoare, vreau sa discutam cu ministrul Agriculturii si reprezentantii magazinelor pentru a vedea cum continuam mecanismul de plafonare", a mai spus Ciolacu.

Crește numărul biletelor de tratament cu preț redus pentru pensionari. În ce stațiuni pot merge?

Aproximativ 135.700 de bilete la tratament balnear vor fi asigurate în acest an prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), față de 120.000 în anul 2023.

Dintre acestea, aproximativ 60.000 vor fi asigurate în bazele de tratament administrate de Casa Națională de Pensii Publice, conform Hotărârii de Guvern aprobate astăzi.

Prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, suma aprobată în vederea asigurării de tratament balnear pensionarilor și persoanelor asigurate în sistemul public de pensii, persoanelor asigurate pentru accidente de muncă și boli profesionale și beneficiarilor unor legi cu caracter reparatoriu a fost majorată față de anul 2023, de la 300.000.000 lei, la 400.000.000 lei. 

Astfel, în unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice va fi asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere, cu o durată de 16 zile.

La acestea se adaugă aproximativ 75.300 de bilete de tratament balnear contractate cu alte unități de profil, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, față de 59.580 de bilete de tratament în 2023.

Pot solicita bilete de tratament balnear pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum și persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

În ce stațiuni și la ce preț pot lua pensionarii bilete la tratament în 2024? Cazarea e la 2 și 3 stele 

Este vorba de un sejur lung, iar prețurile sunt următoarele (câteva exemple):

bilet.tratament by Badica Petre

Amara / Hotel Parc - 2.600 de lei (întreg sejurul)

Călimănește / Hotel Traian - 2.500 lei

Citește și: Cine sunt pensionarii care pierd pensia dacă nu depun un act esențial? Avertismentul Casei de Pensii

Eforie Sud / Hotel Amalia - 2.500 de lei

Herculane / Hotel Cerna, Herculane - 2.500 / 2.600 de lei

Geoagiu Băi - Hitel Aida - 2.600 de lei

Givora - Sunt trei hoteluri disponibile 2.500 /2.600 lei.

Cel mai ieftin sejur este la Vatra Dornei de 2.100 lei pentru 16 zile și 12 zile de tratament.

Cum se pot cere biletele de tratament balnear

Biletele de tratament se acordă persoanelor îndreptățite, la cerere, fiecare dintre acestea putând beneficia, în cursul unui an calendaristic, de un singur bilet de tratament.

Astfel, biletele se acordă la cerere numai anumitor categorii de persoane care dovedesc că au nevoie de un astfel de tratament pentru afecțiunile lor medicale. Concret, pot beneficia de un bilet de tratament în acest an cei ce sunt asigurați în sistemul public de pensii și pensionarii din acest sistem, precum și cei care au dreptul la aceste bilete printr-un act normativ special.

Distribuirea biletelor de tratament balnear o face Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), prin casele teritoriale de pensii. Mai exact, cei care doresc să se înscrie în vederea obţinerii unui bilet de tratament trebuie să depună la sediul casei teritoriale de pensii sau online (utilizând site-ul CNPP) o cerere, urmând ca restul documentelor să fie ataşate la momentul eliberării biletului.

Citește și: Casa de Pensii anunță cine sunt pensionarii care nu iau bani în plus la recalculare. Cât au muncit? | Newsweek Romania

Potrivit CNPP, actele necesare pentru obținerea biletelor sunt:

document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie, care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
- declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, cu excepţia persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi, care se va prezenta la momentul eliberării biletului;

Citește și: Pensia vine, în februarie, cu 250 lei în plus pentru un milion de pensionari. Cum se dau banii ?

- biletul de trimitere - formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original la momentul eliberării biletului).

După cum subliniază și CNPP, cererile de acordare a biletelor de tratament balnear sunt ierarhizate în funcție de punctajul obținut de fiecare cerere în parte. Apoi, dacă se întâmplă ca mai multe cereri să aibă același punctaj, departajarea se va face în funcție de numărul de bilete de tratament de care a beneficiat fiecare persoană în ultimii doi ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te