Polițiștii amenință că demisionează dacă crește vârsta de pensionare. Unii se eliberează la 47 ani

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.06.2023 - 13:59
Polițiștii nu vor să iasă la pensie la 65 de ani Foto: Pexels.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru polițiști și magistrați ar putea determina un deficit de personal fără precedent. Deja Poliția are nevoie de zeci de mii de oameni în sistem și tot mai puțini tineri se înscriu la școlile MAI.

SHARE

Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru polițiști și magistrați ar putea duce la o criză de personal. Deja mulți dintre cei care îndeplinesc condițiile actuale de pensionare și-au anunțat intenția de a se retrage din sistem.

În Poliție este deja un deficit de personal de zeci de cadre iar numărul tinerilor care vin din urmă este din ce în ce mai mic. Școlile de Poliție au tot mai puțini candidați de la an la an, iar baza de selecție este tot mai mică. 

Ce ”cutremur” ar putea provoca în Poliție și Justiție creșterea vârstei de pensionare

Mii de angajați care îndeplinesc toate condițiile actuale de ieșire din acrivitate și-au anunțat intenția de a se retrage. Doar în rândul polițiștilor vorbim de aproape 9.000 de angajați, iar în cazul magistraților, unele instanțe riscă să se închidă. Săptămâna viitoare, schimbările ar putea fi votate de Parlament,.

Potrivit legii actuale, vârsta de pensionare a angajaților din Ministerul de Interne este de 60 de ani, însă cei care muncesc în condiții speciale, adică pe teren, și au 25 de ani vechime, se pot pensiona și cu 13 ani mai devreme. În momentul de față 8.800 de politisti sunt pe picior de plecare.

Citește și: Asociația Magistraților respinge tăierea pensiilor speciale cu 30%. „Mergem la sinucidere asistată”

„Mai mult de jumătate dintre aceștia deja au făcut demersuri pentru a-și constitui dosarul de pensie, au cerut adeverințe, au dat telefoane sau au cerut referințe. Anul trecut, am avut 7.400 de treceri în rezervă, iar în primele luni ale anului 2023 am avut deja 5.000 de colegi care s-au pensionat. Nu se poate să ai o speranță de viață în profesie de 62,5 ani și tu să vorbești de creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani…”, a transmis cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol.

 În județul Timiș, zeci de polițiști de frontieră și-au depus cererea de pensionare.

 „În 2022 s-au pensionat pe tot ITFP Timișoara, care cuprinde județul Timiș, Caraș și Mehedinți, mai mult de 200 de polițiști. Numai din octombrie până acum au fost vreo 80 de pensionari”, a spus Viorel Popa, președinte SNPPC poliția de Frontieră Timiș.

Citește și: Pensiile speciale nu se mai pot cumula și vor fi tăiate cu 30%. Nu se mai iese la pensie la 45 ani | Newsweek Romania

Aproape 900 de judecători și procurori pot ieți la pensie în acest an

Potrivit CSM, până la sfârșitul acestui an, pot ieși la pensie, dacă vor, 540 de judecători și 331 de procurori. De exemplu, la Înalta Curte de Casașie și Justiție ar putea pleca la pensie 82 de judecători din cei 104 activi, iar cest lucru ar putea însemna o blocare a activității.

 Creșterea vârstei de pensionare pentru aceste categorii profesionale a fost una dintre cerințele Comisiei Europene pentru ca România să primească bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministrul Muncii susține că a propus Comisiei un plan care să împace pe toată lumea.

Citește și: Câte pensii speciale sunt în România și cine ar primi-o pe cea mai mare de 10.000 €? Tăiate cu 30%?

„Nu se face o creștere a vârstei de pensionare bruscă. S-au luat în calcul măsuri tranzitorii pentru a nu se creea o bulversare a sistemului”, a spus Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale din România.

 Pe de altă parte, legea ar putea fi contestată la Curtea Constituțională, scrie Ziarul Unirea.

Ce spune Legea

Conform Legii nr. 223 din 24 iulie 2015 – privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, 

”(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
b) au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te